De ce a ratat Centrul Meteo Moldova să avertizeze populația de furtuna teribilă de marți seara?
Prima avertizare a fost emisă la câteva minute după debutul averselor doar pe baza imaginilor venite de la sateliții meteorologici. A doua alertă – cea de cod portocaliu pentru sudul județului – s-a bazat și pe informațiile stațiilor din zona municipiului, care au conturat evoluția norilor convectivi
Furtuna de marți seară, care a răvășit unele zone din oraș, pare că s-a strecurat printre avertizările meteo. De fapt, avertizarea a venit odată cu dezlănțuirea potopului, iar întrebarea e: de ce a întârziat?
Marți, județul Iași a fost la marginea zonei aflate sub avertizare meteo de cod galben pentru instabilitate atmosferică. Dar o asemenea previziune nu ține cont de limitele administrative, ci în primul rând de condițiile de relief, am aflat de la Lucian Sfîcă, conferențiar la Facultatea ieșeană de Geografie și Geologie unde predă Meteorologie și climatologie. De altfel, pe pagina de Facebook „Meteo Moldova”, el a descris această secvență de instabilitate atmosferică de pe finalul verii ca „un tipar sinoptic ce este capabil să aducă precipitații însemnate, în zile succesive, mai ales la începutul verii se instalează la sfârșitul acesteia și aduce ploi convective în următoarele zile cu precădere în regiunile central-sudice ale Moldovei, dar mai ales în Dobrogea și regiunea sa litorală”.
Cum se emit avertizările în lipsa radarului
Cât privește o anumită întârziere a alertei meteo de furtună, care a venit la aproximativ 10 minute după ce a început să plouă în rafale, aceasta pare să fi fost cauzată de o defecțiune a radarului de la Bârnova. Gina Tiron, directorul Centrului Meteorologic Regional Moldova, ne-a spus ieri că tocmai venise o echipă din Germania ca să remedieze aparatura – altminteri aflată în perioada de garanție. Ea ne-a confirmat că, fără imaginile radar și doar pe baza celor primite de la sateliții meteo, prima avertizare a întârziat. În schimb, pe baza informațiilor privind evoluția furtunii care a lovit municipiul dinspre nord-est, avertizarea de cod portocaliu care a urmat pentru partea de sud a județului a fost emisă în timp util.
Poate fi deversată în Bahlui apa de ploaie adunată pe străzi?
Dar dacă avertizarea imediată – chiar și prin RO-alert – ar fi venit cu 10 minute mai repede, n-am mai fi avut în municipiu străzi inundate? I-am întrebat pe cei de la ApaVital dacă, în asemenea situații, poate fi deversat surplusul de apă din rețeaua pluvială în albia Bahluiului. Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al societății de apă, a precizat că rețeaua pluvială administrată de ApaVital are o anumită capacitate, care uneori este depășită de un volum foarte mare de precipitații. Totuși, într-un timp relativ scurt după ce „potopul” devine ploaie sau se oprește cu totul, apa de pe străzi „încape” în rețeaua pluvială. Cât privește deschiderea stăvilarelor spre Bahlui, am întrebat la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad în ce condiții se poate accepta „ocolirea” stației de epurare și deversarea unui debit mare provenit din precipitații în albia Bahluiului. Vom reveni când vom primi răspunsul.
Vreme instabilă până vineri
Revenind la episodul meteo de marți seară, mai trebuie spus că, fără imagini radar, prognoza de tip nowcasting (imediată) este mai puțin precisă. Furtuna violentă de scurtă durată de alaltăseară a adus precipitații de peste 30 l/mp în unele zone din Iași, iar în altele, doar câțiva litri de apă, cât să ude străzile. Pe de altă parte, dacă acest nucleu convectiv ar fi trecut 10 km mai la sud peste Iași, nu am fi avut această furtună peste oraș, a remarcat unul dintre specialiștii meteo cu care am discutat. Este o caracteristică a norilor convectivi, care se dezvoltă pe verticală și care aduc precipitații doar pe amprenta lor la sol. Pe de altă parte, asemenea episoade de instabilitate sunt posibile în zona Iașului până vineri, ne-a mai spus directorul Centrului Meteo Moldova.
Citiți și:
- VIDEO/FOTO Ce a lăsat în urmă vijelia de marți la Iași. Mașini distruse, copaci rupți, pasaje inundate
- Procesul dejecţiilor care au infectat Bahluiul zile la rând. ApaVital vrea anularea imensei sancţiuni: „Am anunţat incidentul”
Publicitate și alte recomandări video