De ce a refuzat să îşi ţină discursul la absolvire şefa de promoţie a UMF? „O ipocrizie“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

De ce a refuzat să îşi ţină discursul la absolvire şefa de promoţie a UMF? „O ipocrizie“

GALERIE
conferinta UMF Mungiu4conferinta UMF Mungiu1conferinta UMF Mungiu2conferinta UMF Mungiu3conferinta UMF Mungiu7conferinta UMF Mungiu5conferinta UMF Mungiu6
 • conferinta UMF Mungiu4
 • conferinta UMF Mungiu1
 • conferinta UMF Mungiu2
 • conferinta UMF Mungiu3
 • conferinta UMF Mungiu7
 • conferinta UMF Mungiu5
 • conferinta UMF Mungiu6
- +

Cunoscutul analist politic originar din Iaşi Alina Mungiu-Pippidi, care în 1988 termina cu prima medie UMF Iaşi, a susţinut ieri o incitantă conferinţă chiar la instituţia absolvită în communism. Tema acesteia: corupţia. Titlul conferinţei a fost relevant: „În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie“.

Cunoscutul analist politic originar din Iaşi Alina Mungiu-Pippidi a susţinut ieri, de la ora 12, o conferinţă pe tema „În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie“ în Aula „George Emil Palade“ a UMF, în prezenţa a numeroşi profesori şi studenţi ieşeni. Argumentând că „lumea e majoritar coruptă, iar buna guvernare este excepţie“ şi că „nu există nicio ţară în lume care să fie curăţată de corupţie pe cale judiciară“, Alina Mungiu-Pippidi a susţinut o conferinţă care nu a fost lipsită de controverse, în care a încercat să explice cum anume au reuşit unele ţări din lume să scape de corupţia sistemică şi ce model ar putea fi implementat şi în România. Aceasta şi-a început discursul şi cu o notă de ironie asupra uneia dintre plăgile care bântuie învăţământul superior românesc: nepotismul.

Cititi si: Alina Mungiu: Mie mi se pare bine făcut raportul lui Tudorel Toader. România nu e Polonia

Fiind absolventă, chiar şef de promoţie, a UMF Iaşi, ca apoi să se reprofileze pe psihologie, Alina Mungiu-Pippidi nu şi-a susţinut discursul de şef de promoţie pentru că a considerat că orice fel de discurs, în comunism, în 1988, ar fi fost ipocrit faţă de situaţia reală, dar şi din cauză că a fost toată facultatea într-o situaţie ingrată, studiind la universitatea la care preda şi tatăl ei, celebrul medic Ostin Mungiu. „30 de ani mai târziu nu e prea devreme, dar nici prea târziu să imit un discurs de şef de promoţie. În 1988, când era aici o atmosferă cu totul specială, aveam şi eu o istorie care era specială: nu eram foarte fericită că eram în această universitate, nu am considerat că aveam o mare vocaţie pentru medicină, deşi am învăţat enorm aici, dar a fost şi o situaţie ingrată fiind în aceeaşi universitate în care era şi tatăl meu. O situaţie pe care nu o consider normală şi care cred că ar trebui să fie cât mai evitată în România“, a spus Alina Mungiu-Pippidi.

Când scade corupţia

Aceasta a punctat că subiectul corupţiei, lupta împotriva ei şi felul în care e gestionată de state a evoluat atât de puternic în ultimii zece ani, încât, de doi ani, toate instituţiile internaţionale au început să gândească proiecte de „luptă împotriva corupţiei“ şi de anticoruţie. Iar în mod concret,

Alina Mungiu-Pippidi a susţinut că lupta împotriva corupţiei nu trebuie să implice ideea de toleranţă zero, ci de a impune anume trepte, anumite condiţii, astfel încât corupţia să fie eliminată treptat. „Eu cred că trăim într-un procent de corupţie sistematizată de 100%. Ar trebuie să o scădem, dar nu prin a porni de la ideea că trebuie toleranţă zero, fiindcă nu face decât să ajungem la conflicte după conflicte. Şi în cartea mea explic că pornesc de la ideea cum că omul este corupt, iar grupurile sociale fără constrângeri se poartă cum e mai rău. Guvernele umane încep prin a fi corupte, nu sunt reprezentative pentru societăţile lor, asta o ştim cu toţii din istoria lumii. Forma de organizare a statului a început cu o familie mai talentată care a controlat singurul târg dintr-o regiune, a făcut castel şi astfel a făcut regulile şi a controlat regiunea respectivă. Totul s-a schimbat când oamenii i-au spus regelui, tu care eşti mai mult decât noi, dar nu mai mult decât noi toţi laolaltă, care este prima definiţia a statului de drept“, a explicat Alina Mungiu Pippidi. Aceasta a mai spus că fiecare scădere a gradului de corupţie într-un stat s-a înregistrat în momentul în care diferite categorii sociale au solicitat drepturi. Întâi s-a creat egalitate în faţa legii pentru un grup restrâns care a crescut din ce în ce mai mult. Însă s-a remarcat la nivel internaţional că ideea de corupţie a crescut în societate odată cu apariţia statului modern, iar Alina Mungiu-Pippidi explică faptul că asta s-a întâmplat odată cu acumularea din ce în ce mai multe resurse, prin colectarea de taxe, de către stat.

„S-a ridicat întrebarea, aş putea să livrez, eu, statul, servicii pentru voi toţi în mod egal sau aş putea să dau doar unor oameni pe care-i cunosc şi oamenilor cu bani care-mi dau ceva? Cam aşa funcţionează guvernarea, nu merge «by default», printr-o prezumţie de egalitate, că toţi sunt egali şi primesc la fel. Totul începe printr-un cerc concentrat de beneficii cu cei apropiaţi de putere, iar peste această curbă a resurselor intervine curba constrângerilor pe care societatea le impune, prin elite, prin grupări, nelăsându-i pe cei care guvernează să împartă atât de partizan resursele. Iar în statul modern corupţia a crescut - în loc să ai o singură familie care fură şi care are un clientelism limitat, ai zece partide, şi orice partid tratează statul ca o sursă de spoliere“, a mai spus aceasta. Mungiu-Pippidi a punctat că cea mai simplă metodă spre a elimina corupţia este dezvoltarea unei birocraţii autonome, oameni aflaţi pe merit în structură care să apere interesele statului. Însă dacă ai întâi alegeri libere şi apoi construieşti birocraţii, „lucrurile se complică, pentru că fiecare partid îţi va politiza aparatul birocratic“. 

VEZI IMAGINI VIDEO DE LA EVENIMENT AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.