Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce a sărit în aer blocul din Copou? Misterul exploziei

GALERIE
explozie copou d
  • explozie copou d
- +

Explozia din blocul C2 de pe strada Văscăuţeanu a izbucnit la subsolul imobilului, cel mai afectat fiind parterul. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunal, care a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi distrugere. Toate indiciile duc spre o posibilă defecţiune la reţeaua de gaz. Nu este clar dacă vina ar putea aparţine vreunui proprietar sau distribuitorului de gaz. Între timp, E.ON s-a oferit ieri să închirieze apartamente pentru victime, la fel cum s-a întâmplat şi în 2010, când un bloc a sărit în aer în Bacău. Reprezentanţii acestei instituţii susţin că nu au primit sesizări cu privire la posibile scăpari de gaze însă au refuzat să spună când au efectuat ultimele verificări la acest bloc, invocând ancheta în curs.

Un expert în construcţii şi instalaţii contactat de „Ziarul de Iaşi” spune că, având în vedere că explozia a izbucnit la subsol, cel mai probabil au fost inflitraţii de gaze din conductele stradale, ceea ce, ipotetic, ar trimite vina în curtea operatorului de gaz. Printre locatarii din blocul C2 se numără şi fostul consilier local Anca Preda, a cărui apartament aflat la parter a fost distrus. Preda nu se afla în locuinţă în timpul deflagraţiei 

Explozia puternică ce a avut loc în urmă cu două seri la blocul C2 de pe strada Văscăuţeanu ridică mari semne de întrebare cu privire la cauzele care ar fi putut duce la producerea deflagraţiei. Mai multe instituţii sunt angrenate în aceste zile în verificarea blocului şi în identificarea motivelor care au dus la distrugerea imobilului. Un dosar penal a fost deschis în cursul zilei de ieri de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, care investighează cazul «in rem» (adică doar fapta), pentru ucidere din culpă şi distrugere din culpă. Joi, la Iaşi sunt aşteptaţi experţi de la Bucureşti care urmează să analizeze de unde a izbucnit explozia. 

Bilanţul deflagraţiei 

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi au oferit ieri informaţii suplimentare despre deflagraţie. Pompierii spun că au fost anunţaţi de explozie la ora 20.17 şi că, ulterior deflagraţiei, a izbucnit şi un incendiu. „Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare, o autospecială de Terapie Intensivă Mobilă şi una de Transport Victime Multiple. Ulterior, numărul acestora a fost suplimentat cu încă 3 echipaje, pentru a se asigura iluminatul zonei de intervenţie, pătrunderea în bloc, evacuarea locatarilor şi stingerea incendiului”, au precizat pompierii.

În blocul C2 se aflau în timpul exploziei 23 de persoane. Dintre acestea, nouă au fost evacuate de pompieri, alte şapte au reuşit să se evacueze singure. Cinci persoane au fost rănite şi 2 două au decedat.

Intervenţia pompierilor a durat aproximativ trei ore, fiind îngreunată de faptul că planşeul s-a prăbuşit peste materiale combustibile ce erau depozitate în boxele de la subsol, dar şi de faptul că o cantitate mare de fum a fost degajată în urma deflagraţiei.

Cine este vinovat? 

Oficial, singurul răspuns pe care reprezentanţii ISU îl oferă în privinţa cauzei exploziei este o „acumulare de gaze”. Nu sunt indicii, cel puţin la nivel oficial, care să ducă la concluzia unei posibile erori umane a vreunuia dintre locatarii celor 16 apartamente din blocul C2.

Şeful ISU, a confirmat în cursul zilei de ieri, la solicitarea „Ziarului de Iaşi”, varianta vehiculată în rândul locatarilor blocului. Explozia ar fi izbucnit, cel mai probabil, de la subsolul blocului în momentul în care una dintre persoanele decedate, Victor Bulacovschi (67 de ani) a aprins lumina în boxa sa. Soţia sa, Natalia-Jenica, se afla în apartamentul de deasupra boxei când s-a produs explozia, ea fiind cea de-a doua persoană care a decedat.

În cursul zilei de joi, la Iaşi vor ajunge reprezentanţi ai INCD-INSEMEX, care vor realiza expertiza în acest caz. Cercetările sunt efectuate sub coordonarea unui procuror de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunal. „La Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi s-a constituit o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de distrugere calificată şi ucidere din culpă cu privire la producerea unei explozii într-un imobil din municipiul Iaşi, soldată cu decesul a două persoane, rănirea altor cinci, precum şi cu pagube materiale importante”, au precizat procurorii. 

Reacţie imediată a E.ON

Mai mulţi dintre locatarii blocului C2 au spus, imediat după deflagraţie, că, în ultima perioadă, au simţit un miros de gaz în şi în preajma imobilului. „Ziarul de Iaşi” a solicitat, în cursul zilei de ieri, informaţii cu privire la posibile sesizări pe care E.ON Energie le-a primit despre aceste aspecte. „În ultima perioadă nu am primit sesizări de la cetăţenii din blocul respectiv cu privire la eventuale scăpări de gaze, miros de gaz şi aşa mai departe”, ne-a spus Sorin Munteanu, purtător de cuvânt al E.On. Întrebat dacă poate oferi detalii suplimentare referitoare la perioada la care se raportează, reprezentantul E.ON a spus că locatarii blocului C2 nu au făcut sesizări „în ultimele zile”. Reporterul „Ziarului de Iaşi” i-a cerut lui Munteanu să precizeze şi când firma pe care o reprezintă a realizat ultima verificare în zonă însă purtătorul de cuvânt E.ON a refuzat să ofere un răspuns invocând ancheta în curs.

La nivel oficial, operatorul de gaz din Iaşi a precizat că a sărit imediat în ajutorul locatarilor blocului C2. „Echipele de intervenţie s-au deplasat de urgenţă la faţa locului şi au luat măsurile specifice unor astfel de situaţii întrerupând alimentarea cu gaze naturale şi energie electrică în zonă. La momentul de faţă instituţiile abilitate au demarat o anchetă şi colaboram cu acestea pentru identificarea cauzelor care au dus la producerea acestui incident regretabil”, au precizat reprezentanţii E.ON. Gabriel Harabagiu, viceprimar al Iaşului, a luat legătura în cursul zilei de ieri cu locatarii blocului şi a precizat că municipalitatea s-a oferit să îi ajute pe ieşenii afectaţi să treacă prin aceste momente grele. Harabagiu a spus că ajutorul pe care E.ON îl oferă locatarilor din C2 este reprezentat de faptul că operatorul de gaz le va oferi apartamente închiriate familiilor afectate, dar şi un ajutor de 3.000 de lei.

Precedente din ţară 

Un caz în care E.ON s-a oferit să închirieze apartamentele locatarilor unui bloc care a explodat a fost la Bacău. Deflagraţia a avut loc în 2010, o persoană fiind rănită grav atunci. Şapte angajaţi ai E.On au fost trimişi în judecată în acel caz, şase dintre aceştia (unul a murit în timpul procesului) fiind condamnaţi la un an de închisoare cu suspendare pentru distrugere din culpă. Compania E.ON a primit, de asemenea, o amendă de 375.000 de lei fiind considerată vinovată că, din culpă, a determinat producerea respectivei deflagraţii.

Un alt caz, foarte asemănător cu cel de la Iaşi, a avut loc în septembrie 2007, la un bloc din Zalău, atunci când, din cauza unor acumulări de gaze la subsolul imobilului, acesta a explodat. Şapte persoane au fost atunci trimise în judecată, toate angajate E.ON, după ce expertizele au arătat că deflagraţia s-a produs din cauza unor fisuri de la o conductă de gaz. În primă instanţă, doi dintre cei trimişi în judecată au primit pedepse cu executare însă, în urma judecătorii apelului, toţi inculpaţii au primit pedepse cu suspendare.

Judecătorul din prima instanţă de atunci a fost Cristi Dănileţ, actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a detaliat, ieri, informaţii din acel dosar: „Probele au arătat că, în cursul anilor, de la o conductă stradală de alimentare cu gaz, care s-a corodat în timp, gazul s-a infiltrat în subsolul blocului de unde a pătruns pe lângă conducte în apartamentele de deasupra şi pe casa scării. Într-o dimineaţă, când cineva din apartamentul 3 a aprins bricheta, blocul a sărit în aer: fundaţia blocului a fost afectată, planşeul de la etajul 1 s-a prăbuşit peste cei de la parter omorând un copil şi un tânăr, casa scării s-a prabuşit în parte, femeia de la apartamentul 3 a fost aruncată prin peretele cu ferestră în afară şi a scăpat cu viaţă, usile de la apartamentele superioare au fost catapultate în interior”, a precizat Dănileţ. Acesta a mai arătat că unul dintre angajaţii E.ON audiaţi în timpul procesului a precizat că „după privatizarea Electrica SA nu au fost bani suficienţi pentru a înlocui kilometrii de conductă al cărei termen de exploatare a expirat – obligaţie prevăzută în contractul de privatizare publicat în Monitorul Oficial - astfel încât «România stă pe o bombă», pericolul de explozii uriaşe fiind permanent.”

Ionuţ BENEA

 Explicaţia tehnică: când apare o explozie la subsol 

Experţii în construcţii şi instalaţii contactaţi de „Ziarul de Iaşi“ explică faptul că, dacă primele constatări că explozia ar fi provenit de la subsolul blocului se confirmă, aceasta nu putea fi provocată decât de o infiltraţie de gaze dintr-o sursă externă, cel mai probabil pe lângă una dintre conductele ne-etanşate care pătrundeau sub bloc. Cum gazul are densitate mai mică decât aerul, acesta se ridică mereu la suprafaţă. Prof.dr. Vasilică Ciocan, decan al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, explică faptul că ipotezele cu privire la scurgeri de gaz înspre subsol de la apartamentele de la parter sau primul etaj sunt neîntemeiate.

„Sunt multe întrebări, iar fiecare are chiar mai multe răspunsuri. Totul depinde de situaţie, iar ce s-a întâmplat acolo nu ştiu. Însă dacă e vorba de subsol, în mod sigur e vorba de o infiltraţie din subteran, pentru că gazul are densitate mai mică decât aerul. De la etaj nu are cum să ajungă în subsol. Doar scăpări din conductele de gaze, scăpări care pot să ajungă în subsol prin zonele în care fundaţia este străpunsă de reţele externe, prin canale, sistemul de canalizare, tuburile de protecţie ale conductelor de apă şi ale altor cabluri. Dacă nu au elemente speciale de etanşare la trecerea prin fundaţia blocului, pe acolo poate pătrunde gazul“, a spus prof.dr. Vasilică Ciocan.

El a mai adăugat că, fiind interzisă montarea conductelor de gaz în subsol, orice acumulare de gaz de acolo poate fi explicată doar ca fiind o scăpare a conductelor din reţeaua stradală, urmată de o infiltrare a gazelor prin conductele ce intră în subsol. „Însă eu ştiu că toate intrările conductelor în subsol sunt protejate, etanşate, sau aşa ar trebui să fie, cu răsuflători, care să evacueze gazul spre exterior şi nu spre subsol. Însă acest lucru urmează să fie investigat de pompieri“, a completat profesorul.

Cătălin HOPULELE

 

Avocata Preda și Florin Constantin, membru Divertis, au apartamentele distruse
 
Printre persoanele care deţineau apartament în Blocul C2 din Copou se numără şi profesorul universitar pensionar Emilian Bold, una dintre figurile emblematice a Facultăţii de Istorie de la Iaşi. Nu doar Bold - autor a numeroase opere ştiinţifice, a rămas fără locuinţă în urma deflagraţiei. Pe lista celor care locuiau în blocul groazei se află şi unul dintre membrii fondatori ai celebrului grup Divertis, Florin Constantin. Acesta a postat aseară, pe Facebook, un mesaj emoţionant: „Mi-am pierdut doar domiciliul. Nu şi sufletul, nu şi prietenii. Celor ce sunt cu gândul şi cu fapta lângă mine, mulţumiri negrăite. Pompierilor din Iaşi, recunoştinţă veşnică, respect şi onoare!”, a scris acesta. O altă persoană cunoscută în oraş care locuia în Blocul C2 este Anca Preda, fost consilier local şi candidat pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi. Preda avea apartamentul chiar lângă cel al soţilor Bulacovschi. Avocata ieşeană nu se afla în ţară în momentul exploziei, locuinţa sa fiind puternic avariată. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri