De ce a scăzut numărul ieşenilor cu handicap grav, accentuat sau mediu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De ce a scăzut numărul ieşenilor cu handicap grav, accentuat sau mediu

GALERIE
handicap
  • handicap
- +

Numărul acestor persoane a scăzut uşor, faţă de anul trecut, după modificarea normelor de încadrare.

Numărul persoanelor cu handicap din judeţ este în uşoară scădere faţă de anii trecuţi. Potrivit unui raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în acest moment, peste 25.700 de persoane din judeţ sunt luate în evidenţă cu handicap grav, accentuat sau mediu. În comparaţie, în 2016, DGASPC avea înregistrate peste 26.000 de persoane cu handicap, în timp ce, în 2015, peste 26.300 de ieşeni au fost încadraţi în grad de handicap.

Conform specialiştilor implicaţi în procesul prin care un bolnav obţine certificatul de handicap, o explicaţie pentru scăderea numărului celor care sunt încadraţi într-o astfel de categorie constă în schimbarea normelor. Astfel, o serie de diagnostice nu mai sunt luate în considerare pentru acordarea unui grad de handicap.

„La data de 30 iunie 2017, în evidenþa Serviciului Persoane Adulte cu Handicap se afla un număr de 25.734 de persoane cu handicap cu domiciliul/reşedinţa în judeţul Iaşi, neinstituţionalizate. Dintre acestea, 2.617 sunt minori şi 23.117 sunt adulţi“, se precizează în raportul DGASPC.

În document se arată că cei mai mulţi ieşeni care au grad de handicap, peste 5.800, prezintă un handicap mental. Alţi peste 5.500 sunt luaţi în evidenţă cu un handicap fizic, încă 4.300 au un handicap somatic, încă 900 sunt luaţi în evidenţă cu un handicap auditiv. De asemenea, peste 3.000 de ieşeni au un handicap vizual, încă 1.800 sunt încadraţi cu handicap psihic, în timp ce peste 3.800 au un handicap asociat. DGASPC are în evidenţă peste 190 de ieşeni diagnosticaţi cu HIV/SIDA, încă trei cu boli rare şi încă unul cu surdocecitate.

„Ponderea persoanelor cu handicap din judeţ în totalul populaţiei judeţului Iaşi este de 2,84%. Procentul se situează sub cel la nivel regional - ponderea medie la nivelul Regiunii Nord-Est fiind de 3,00% - şi sub valoarea la nivel naţional de 3,53%“, mai arată DGASPC.

În primele şase luni, DGASPC a emis peste 81.000 de bilete pentru transport interurban, pentru peste 8.500 de ieşeni cu handicap şi a emis peste 5.400 de dispoziţii pentru persoane cu handicap. Dintre acestea, peste 1.000 au fost înregistrate ca fiind cazuri noi, identificate anul acesta.

„Drepturile persoanelor cu handicap privind prestaţiile sociale au fost stabilite conform Legii 448/2006 republicată privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pe baza cererilor de acordare a drepturilor şi a certificatelor de încadrare în grad de handicap şi au fost acordate începând cu luna următoare depunerii cererilor pe durata de valabilitate a certificatelor de încadrare în grad de handicap“, conchide DGASPC.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.