anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

De ce a scăzut numărul transplanturilor în ultimii trei ani

GALERIE
transplant
 • transplant
- +

Până în luna august a anului în curs au existat doar 38 de donatori în moarte cerebrală, în condiţiile în care numărul celor de pe liste de aşteptare a ajuns la aproape 5.000.

Numărul transplanturilor efectuate se află în ultimii ani într-un trend descendent, de la an la an numărul prelevărilor şi implicit al transplanturilor realizate fiind tot mai mic. Problema este identificată la nivel naţional, dar se manifestă şi la nivel local, atunci când ne referim la transplantul de rinichi, cât şi la alte organe.

Pentru că listele de aşteptare, în special cele pentru rinichi, sunt tot mai lungi, anual fiind înscrise alte sute de persoane, singura şansă reală de a scăpa de chinul dializei este ca un pacient să aibă în familie o persoană care să îşi dorească să fie donator şi care să fie compatibilă din punct de vedere imunologic.

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ numărul transplanturilor de rinichi din acest an a ajuns la 17, dintre care 10 au fost transplanturi de la donator viu şi doar şapte de la donatori în moarte cerebrală, în condiţiile în care în urmă cu mai mult timp raportul era invers.

Medicii ieşeni spun că se simte tot mai acut această lipsă a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală. Nici la nivel naţional situaţia nu este mai bună, până în luna august a acestui an existând doar 38 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, în condiţiile în care numărul persoanelor de pe lista de aşteptare din toată ţara a ajuns la aproape 5.000.

Astfel, cea mai sigură metodă pentru a trece printr-un transplant este ca un pacient să aibă o rudă care să poată dona.

„De la început, pacienţii sunt chemaţi la spital cu aparţinători, rude de gradul I, pentru a se explora şansele unui transplant. Se face acest lucru tocmai pentru a nu da false speranţe că va exista un transplant, în condiţiile în care vedem că aceste cifre sunt în continuare foarte mici. Este o schimbare de optică adaptată la această nevoie, la această realitate. Nu avem o explicaţie pentru această scădere, probabil au contribuit schimbările din domeniu, privind conducerea Agenţiei Naţionale de Trans­plant sau scandalurile care au existat în mediul online“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Medicii spun că a fost identificată o anumită reticenţă a oamenilor faţă de procesul de donare, alimentată de imaginea negativă care a fost creată în urma cazurilor mediatizate, cum ar fi cazul Alexandru Arşinel sau anchetarea medicului Mihai Lucan de la Cluj. Lista de aşteptare la nivelul unităţii medicale ieşene cu­prinde peste 200 de persoane, aceasta aflându-se în continuă actualizare.

În anul 2016, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ au fost rea­lizate 23 de intervenţii, iar în anul 2017 au fost rea­lizate aproximativ 20 de intervenţii, majoritatea de la donatori vii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.