De ce aleg elevii ieșeni să facă actorie? „Nu cred că aș putea undeva să mă dau cu fundul de pământ în mijlocul străzii, dar în teatru pot să fac asta”

duminică, 23 martie 2025, 04:00
8 MIN
 De ce aleg elevii ieșeni să facă actorie? „Nu cred că aș putea undeva să mă dau cu fundul de pământ în mijlocul străzii, dar în teatru pot să fac asta”

„Teatrul este o formă de eliberare, un loc unde ne simțim în siguranță”, spun elevii ieșeni care fac parte din trupele școlare de teatru. Săptămâna aceasta a fost dedicată micilor actori din județul Iași, de la clasele primare până la liceu, care și-au demonstrat talentul și pasiunea pe scena Festivalului-concurs „Hai la teatru”, organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. A fost vorba despre emoție, talent și pasiune.

În perioada 19-20 martie, 455 de elevi coordonați de 35 de profesori și actori au urcat pe scenă la Festivalul „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iași. „Ziarul de Iași” a fost alături de tinerii artiști pentru a descoperi ce înseamnă teatrul pentru ei și de ce este atât de important ca școlile să ofere această oportunitate.

Trupa MOOZ de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași

„Îmi place să fac teatru, mă simt în siguranță”

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Pentru Irina Talmaciu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și membră a trupei MOOZ, teatrul este o sursă de încredere și bucurie. Face teatru de doi ani și a mărturisit că pe scenă se simte „ca acasă, în siguranță”. Faptul că este vorba despre o trupă de teatru francofon reprezintă o bucurie și mai mare pentru tânăra actriță, întrucât limba franceză este o altă pasiune de a ei.

Irina Talmaciu, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Trupa MOOZ

„Îmi place să fac teatru, deoarece sunt foarte bucuroasă atunci când sunt pe scenă, am încredere în mine, mă simt în siguranță. Încrederea în mine am dezvoltat-o de-a lungul anilor, de când fac teatru, fiindcă înainte aveam mari emoții și nu puteam să mă exprim atât de liber, curajos și clar cum o fac acum. Sentimentele pe care le prezint pe scenă trec întâi prin interiorul meu și transmit energia spectatorilor. Mă bucur că există un schimb de emoții și energii cu publicul. Teatrul îmi umple sufletul de bucurie!”, a declarat Irina Talmaciu, pentru „Ziarul de Iași”.

Ce simt acești elevi când urcă pe scenă? Ne-a explicat colegul său de trupă, Alex Iacoban, care a mărturisit că aplauzele de la final nu pot fi comparate cu nicio altă emoție, întrucât „sunt cea mai mare eliberare și plăcere”.

Alex Iacoban, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Trupa MOOZ

„Când sunt pe scenă, în fața publicului, simt multe emoții. La un moment dat, simți cum te copleșesc toate, dar ieși din spate, vezi tot publicul și pur și simplu replicile parcă curg. Intri în pielea personajului și plăcerea de a juca, de a interpreta un rol este uriașă de la început până la final”, a precizat Alex Iacoban, membru al trupei MOOZ.

„Prin teatru mă eliberez și mă exprim”

Discutând cu tinerii actori, am aflat că teatrul este și o formă de eliberare pentru ei. Vă întrebați de ce aleg aceștia să urmeze și cursuri de teatru după ce că petrec atât de multe ore la școală? Ei bine, răspunsul din partea lor a fost simplu: teatrul le oferă oportunitatea să facă lucruri pe care viața de zi cu zi nu le-ar permite. Un astfel de răspuns a oferit pentru „Ziarul de Iași” Arin Donciu, membru în trupa ARTWORK de la Asociația Culturală Artwork Atelier și elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”.

Arin Donciu, Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, Trupa ARTWORK (Asociația Culturală Artwork Atelier)

„Fac teatru de 10-11 ani și îmi place, pentru că este o formă de eliberare, în sensul că deși trebuie să zici replicile într-un anume fel și să respecți anumite indicații scenice, faptul că intri în pielea unui personaj îți dă libertatea de a zice lucruri pe care societatea nu le spune. De exemplu, nu cred că aș putea undeva să mă dau cu fundul de pământ în mijlocul străzii, dar în teatru pot să fac asta. Prin teatru mă eliberez și mă exprim”, a transmis Arin Donciu.

Maria Sara Oglinzeanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” și membră tot a trupei ARTWORK, este entuziasmată de deschiderea tinerilor către teatru și consideră că astfel de inițiative, precum Festivalul-concurs „Hai la teatru”, reprezintă o șansă în plus pentru cei talentați și pasionați.

Maria Sara Oglinzeanu, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Trupa ARTWORK, (Asociația Culturală Artwork Atelier)

„Nu pot decât să mă bucur că lumea apreciază teatrul și mesajele pe care teatrul le poate transmite. Totodată, sunt fericită că elevii au deschidere la a juca în fața mai multor oameni și au acces la un public larg. Sunt multe trupe de teatru de adolescenți în școli. Sunt trupe amatoare, însă acest tip de teatru poate avea un mesaj puternic și o voce bine exprimată în astfel de festivaluri”, a explicat Maria Sara Oglinzeanu.

Tinerii nu au uitat să sublinieze și faptul că prietenii din trupă îi ajută cu atât mai mult să iubească teatru. Alex Iacoban din trupa MOOZ a spus că pe lângă plăcerea de a juca pe scenă, face parte din trupa de teatru și pentru colectiv și pentru prietenii pe care și-i face în timpul deplasărilor.

Trupa ARTWORK

Teatrul, antidot pentru timiditate

Știți care este cel mai bun leac pentru copiii introvertiți? Teatrul! Sau cel puțin așa au spus tinerii care au participat la festival și s-au confruntat cu timiditatea. Pentru ei, alăturarea într-o trupă de teatru a marcat primul pas spre deschidere și încredere în sine.

De exemplu, Alesia Prăjescu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Waldorf” Iași, care face parte din trupa Domino, a mărturisit că teatrul a ajutat-o să își depășească timiditatea și să nu se mai ia „atât de în serios”.

„Din experiența mea personală, am învățat foarte mult să ies din zona de confort. Fiind o persoană extrem de introvertită încă din copilărie, am învățat să nu mai iau lucrurile atât de în serios și să realizez că oamenii care se exprimă mai mult nu sunt văzuți ca fiind ciudați în societate, ci ca niște persoane curajoase. Am adoptat acest mod de gândire din teatru, pentru că am fost pusă în ipostaze în care am dat de penibil”, a precizat Alesia Prăjescu.

Trupa MOOZ

Tot ea ne-a spus că este pasionată și de muzică și pictură, pe lângă teatru, iar faptul că a avut ocazia să participe la serbările școlii a ajutat-o să înțeleagă cât de importante sunt descoperirea personajului, modul în care este creată povestea din spatele lui și punerea propriu-zisă în scenă.

Și pentru Filip Alexandru Ioan Iacob, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emil Racoviță”, membru al trupei Thalienii Seniori a Ateneului Național din Iași, teatrul a reprezentat o nouă formă de exprimare.

Filip Alexandru Ioan Iacob (dreapta) și Dumitru Mihai din trupa Thalienii Seniori (Ateneul Național din Iași)

„M-am apucat de teatru pentru a găsi o nouă modalitate de a mă exprima. Am un caracter confesiv, îmi place să mă exprim în special prin scrisori, prin poezii. Am vrut să îmi exprim viziunea artistică și prin intermediul jocului teatral. Fac teatru de doar șapte luni și e a doua oară când urc pe scenă”, a spus Filip.

Textele lui Matei Vișniec, pus în scenă de trupele școlare de teatru din județul Iași

Festivalul a fost și un prilej de a aduce în lumina reflectoarelor atât piese de teatru consecrate, cât și piese scrise în școli. Trupele MOOZ și ARTWORK, de exemplu, au pus în scenă operele lui Matei Vișniec.

„Astăzi jucăm «Nisip astral», o interpretare după «Negustorul de timp» de Matei Vișniec. Este povestea lui Julian Devin și complotul care l-a făcut pe acesta să își vândă timpul. Firul narativ urmărește pierderea sensului vieții și descoperirea de sine”, a declarat Ilinca Lovin, elevă în clasa a XII-a și membră a trupei MOOZ.

Ilinca Lovin, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Trupa MOOZ

Trupa ARTWORK a prezentat Palatul fără ferestre”, o adaptare după „Țara lui Gufi” de Matei Vișniec. Arin Donciu ne-a spus că piesa pune accent pe importanța gândirii critice și a educației.

„Este vorba despre un rege care și-a orbit conducătorii prin lipsa lor de cultură, de educație. Personajul meu, Rob de rouă, vine și îi educă pe oameni, îi învață să citească, să gândească cu mintea lor. Despre asta este spectacolul, despre rolul pe care îl are gândirea critică, creativitatea și libertatea pe care ți-o oferă”, a subliniat Arin.

Trupa ARTWORK

Trupa Thalienii Seniori, de la Ateneul Național din Iași, a pus în scenă „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian. Pentru tănârul Dumitru Mihai, elev la Liceul Tehnologic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu” din Iaşi și membru al trupei, a fost pentru a doua oară când a urcat pe scenă.

„Piesa prezintă procesul de îndrăgostire de cineva și ideea că o femeie nu ar trebui să fie călcată în picioare. Ne-a luat șase-șapte luni să pregătim această piesă și este a doua oară când o jucăm”, a transmis Dumitru.

Trupă de teatru în Limba franceză la Colegiul „Mihai Eminescu”

Sunt trupe de elevi care depășesc orice graniță și lucrează la piese de teatru în altă limbă. Acesta este și cazul trupelor MOOZ și Les apos’ de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, care prezintă interpretează în limba franceză. Sebastian Adam, elev în clasa a XII-a, a povestit despre provocarea de a juca teatru într-o limnă străină.

„Când am intrat în trupă, am crezut că nivelul meu nu foarte ridicat de limba franceză va cauza probleme, însă chiar fiind parte din acest colectiv am învățat și mai multă franceză și am descoperit pasiunea pentru teatru”, a declarat Sebastian.

Sebastian Adam, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Trupa MOOZ

„Visul meu este să devin regizor de musical”

Casiana Pichiu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Waldorf” și parte a trupei Domino, și-a asumat, pe lângul rolul de actriță, și rolul de regizor și scenarist pentru spectacolul „O zi bună”. A durat doar cinci ore să scrie piesa, iar într-un maraton de cinci zile de repetiții au reușit să o pună în scenă.

Casiana Pichiu (dreapta) și Alesa Prăjescu (stânga) din trupa Domino (Liceul Teoretic „Waldorf” Iași)

„Ideea centrală este obligația copiilor de a se maturiza din cauza părinților. Este important ca elevii să facă teatru, pentru că teatrul deschide noi porți copilului. Acesta se poate vedea pe el și poate înțelege anumite situații prin care trece, pentru a vedea și cealaltă față a lor. Se va dezvolta pe el însuși mai mult decât orice. Visul meu este să devin regizor de musical”, a declarat Casiana Pichiu.

Despre Festivalul „Hai la teatru!”

Festivalul-concurs „Hai la teatru!” este una dintre cele mai longevive și apreciate manifestări dedicate teatrului școlar din România și este organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iași. În perioada 19-20 martie a avut loc cea de-a XVIII-a ediție, care a adunat 455 de elevi talentați, coordonați de 35 de profesori și actori.

În acest an, Festivalul „Hai la teatru!” a reunit 29 de trupe din Iași, Pașcani, Costuleni, Glodenii Gândului, Țibănești, Belcești, Valea Lupului și Miroslava. Manifestarea a fost structurată pe trei secțiuni – clasele I-IV, V-VIII și IX-XII, fiecare având propria competiție.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii