De ce apa care se adună pe unele străzi ale Iașului nu e lăsată să curgă direct în Bahlui. Explicații de la ApaVital și ABA Prut

sâmbătă, 31 august 2024, 03:09
3 MIN
 De ce apa care se adună pe unele străzi ale Iașului nu e lăsată să curgă direct în Bahlui. Explicații de la ApaVital și ABA Prut

Pe baza unei autorizații de gospodărire a apelor încheiată astă-primăvară cu Apele Române, ApaVital poate să descarce doar în anumite condiții apele pluviale (uzate) în Bahlui sau în alte cursuri de apă.

Furtuna din această săptămână, care a inundat acele străzi, intersecții și pasaje din municipiu care dispar mereu sub apă când plouă torențial, readuce în discuție posibilitatea deschiderii sistemului de canalizare stradal direct în albia Bahluiului. Cei de la ApaVital, administratorul rețelei pluviale (care aparține orașului, respectiv primăriei), ne-au explicat că, deși există mai multe stăvilare spre Bahlui, acestea nu pot fi deschise fără acordul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

CITESTE SI: De ce a ratat Centrul Meteo Moldova să avertizeze populația de furtuna teribilă de marți seara?

De la Administrația de Apă ni s-a confirmat că, „pe colectoare principale de canalizare, au fost prevăzute 18 camere deversoare (din care 12 sunt funcționale), dotate cu stavile mobile destinate descărcării directe în râul Bahlui a apelor uzate orășenești în amestec cu apele pluviale, în timpul perioadelor cu precipitații abundente”.

Totuși, stația de epurare a municipiului, amplasată în Dancu (Holboca), este dotată cu o linie de tratare a apelor pluviale. Dacă debitul la intrarea în această instalație depășește capacitatea ei sau în cazul unei avarii, atunci excesul de apă este descărcat direct în Bahlui printr-o gură de vărsare.

Când se deschid stăvilarele

Există însă un regulament pe baza căruia societatea de apă are câteva obligații atunci când se înregistrează precipitații abundente. Astfel, linia de epurare a apelor pluviale trebuie să fie utilizată cu prioritate, „urmărind reducerea la minim a descărcărilor de ape uzate direct în cursurile de apă prin camerele deversoare și asigurarea epurării mecanice a acestora”.

Dacă este necesară o deversare directă, ApaVital trebuie „să anunțe în scris Dispeceratul ABA Prut-Bârlad asupra necesității descărcării directe în curs de apă a unor volume de ape uzate în amestec cu ape pluviale ca rezultat al ploilor torențiale, atât prin camerele deversoare de pe colectoarele principale, cât și prin by-pass-ul stației de epurare, după caz, conform regulamentului de exploatare și funcționare al sistemului de canalizare și stației de epurare”.

Sistemul funcționează, apa de ploaie e tratată cu prioritate

Dacă pare complicat, cei de la Administrația Bazinală de Apă dau asigurări că „fluxul informațional scris intre Dispeceratul ApaVital și cel al ABA Prut-Bârlad se desfășoară prin mijloacele obișnuite (fax/e-mail), fiind deja o practică obișnuită a celor două unități în perioadele cu avertizări meteo”. În plus, Dispeceratul Administrației Bazinale funcționează permanent, indiferent de existența sau nu a avertizărilor meteo.

Există un loc în Iași unde, când plouă foarte mult, apa de pe străzi se scurge în Bahlui fără „acordul” ApaVital sau al ABA Prut-Bârlad: pe bd. Regele Ferdinand, în dreptul Bisericii Lipovenești.

Cu toate acestea, străzile rămân inundate zeci de minute, chiar mai mult de o oră în unele locuri – cum e pasajul pe sub calea ferată de pe bd. Nicolae Iorga. Asta se întâmplă, spun cei de la ApaVital, deoarece sistemul stradal de canalizare nu este dimensionat pentru cantități foarte mari de apă adunate în termen scurt.

 

Etichete: ApaVital, Iasi, inundatie, strada

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii