anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De ce ar fi mai bine ca Blue Air să rămână la Iași, nu să se mute de tot la Bacău

GALERIE
blue-air
  • blue-air
- +

Blue Air se reîntoarce la Iași cu șase zboruri externe: Bruxelles, Koln, Londra Luton, Munchen, Paris și Torino. Profesorul George Țurcănașu explică de ce este mai importantă dezvoltarea aeroportului Iași decât mutarea operațiunilor și curselor la Bacău.

"Să-şi fi dat seama cei de la #Blue_Air că la #Iaşi există prea mulţi clienţi aeroportuari pentru a-i ignora?! Că nu e eficient să transferi toate operaţiunile pe un aeroport, ce-i drept mai central, geometric vorbind (!) în #Moldova, dar cu o clientela mai difuză?! Că acele curse rare servesc mai degrabă un oraş ce are o oarecare complexitate functională şi care e capabil să integreze mai eficient la nivel economic internaţional regiunea, si nu teritoriile în care domină clientela traficului de tip etnic (emigranţii si rudele lor)?!

Cf. unei estimări realizate pe baza unui model de interacţiune spaţială (accesibilitate potenţială), judeţul Iaşi are peste 800 de mii de pasageri (dintre care numai reşedinţa aproape 550K, iar zona sa funcţională peste 600 de mii). Asta înseamna că judeţul Iaşi furnizează aeroporturilor din regiune şi din restul României 1/3 din pasagerii Regiunii de dezvoltare NE si 1/4 din clientela aeroportuară din regiunea Moldovei (fig.1).

Companiile ce deservesc regiunea ar trebui să privească altfel spaţiul decât o fac în prezent – într-o maniera strict geometrică. O anamorfozare a spaţiului regiunii noastre de dezvoltare în funcţie de numărul de pasageri e mai importantă în alegerea localizarii activităţilor aeroportuare. Nici Săbăoanii, nici Botoşanii, Romanul, Suceava sau Bacăul nu furnizeaza acelaşi număr de clienţi aeroportuari cât furnizează Iaşul", scrie Țurcănașu.

Aflați amănunte de pe pagina de Facebook a profesorului George Țurcănașu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (I)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Nichita DANILOV

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Mergeam cu autobuzul 42 CUG – Copou, pe traseul ce cuprinde Bazarul, dealul Cetăţuia, cartierul Frumoasa, Manta Roşie, Pasarela Bucium, Bulevardul Socola, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Elena Doamnă, Tg. Cucu, Bulevardul Independenţei, Casa Studenţilor, Universitatea, Supermagazinul Copou, Rondul de la Agronomie şi înapoi. Făcusem de câteva ori traseul, stând pe scaun şi privind pe geam.

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Michael ASTNER

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Dana ȚABREA

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Nu îmi mai permit în actualul context pandemic să vă îndemn să fiţi buni. Pentru că mă uit în jur şi observ că oamenii buni au cam dispărut. Sau – dacă au dispărut – nu au fost niciodată acolo. Însă nu voi înceta să vă călăuzesc privirea spre frumos, iar astfel poate măcar cineva se va descoperi vreodată pe sine, într-o relaţie reală cu celălalt.

pulspulspuls

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Ok, ştim că azi e sâmbătă şi, aşa cum v-am obişnuit, încercăm pe cât putem să nu vă plictisim şi în uichend cu subiecte din politichia cea sulfuroasă de Bahlui, dar iacătă că azi nu prea avem ce face şi, cum bătălia pentru liste la partidoiul ieşean mai are un pic şi iese în stradă, la bulivar, am zic că musai să vă spunem şi domniilor voastre două vorbe.

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.