De ce ar trebui să țină cont viitoarea Lege a Educației
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Advertorial

De ce ar trebui să țină cont viitoarea Lege a Educației

GALERIE
foto panescu
  • foto panescu
- +

Am parcurs, săptămâna trecută, rapoartele privind starea învățământului românesc, pe care Ministerul Educației Naționale le-a întocmit şi transmis Parlamentului, surse de referință în perspectiva pregătirii noii Legi a Educației.

Din datele statistice prezentate rezultă că în anul universitar 2016 - 2017 mai mult de jumătate dintre studenții înscriși la programele de licență (57,1%) au studiat în domeniile Afaceri, Administrație și Drept. Chiar dacă aceste specializări sunt importante, este necesară o corelare mai bună cu cerințele de pe piața muncii, realizată în urma unui studiu obiectiv al cererii din societate, cu adaptarea numărului de locuri în universități. A existat o încercare, în acest sens, la ultima admitere, dar, pe de o parte cifrele alocate  nu s-au putut baza pe date certe, iar pe de altă parte există o inerție a sistemului de învățământ superior: o scădere a numărului de locuri la unele specializări este greu acceptată, se dorește păstrarea unui status-quo conform istoricului repartizării locurilor, chiar dacă acest istoric nu mai corespunde realității.

Am remarcat, în aceste rapoarte, numărul extrem de mic de persoane înscrise la studii postdoctorale. Acest indicator are implicații directe privind potențialul de cercetare al universităților și trebuie găsite măsuri de creștere a atractivității. De exemplu, în anii în care aceste programe au fost finanțate din fonduri europene, numărul candidaților înscriși la studii postdoctorale a fost considerabil mai mare.

Raportul număr de studenți/cadre didactice se situează în jurul valorii de 15. Deși pare satisfăcător, în realitate acesta este influențat de scăderea numărului de studenți. Azi, numărul de studenți din România este mai mic decât în celelalte țări ale Uniunii Europene. În plus, în universități, există un număr mic de cadre didactice tinere. Rezultă că trebuie găsite mecanismele potrivite pentru a crește numărul de studenți, odată cu atragerea de noi cadre didactice în învățământul superior.

Totuşi, trebuie să admitem că sunt aspecte privind calitatea învăţământului superior pe care amintitele rapoarte nu le ating. Fără a intra în detalii, în ceea ce priveşte o nouă Lege a Educaţiei, cred că aceasta ar trebui să cuprindă ajustări semnificative ale mecanismului de finanţare. Soluţia actuală, în care cea mai importantă parte a finanţării este determinată de numărul de studenţi, nu este una care să conducă la calitate. Dacă suntem oneşti, vom observa destule situaţii în care universităţile sunt focalizate pe a avea cât mai mulţi studenţi, indiferent de pregătirea acestora.

De asemenea, într-o comparaţie între diferitele cicluri de studii, în cele mai multe cazuri vom putea constata că programele de masterat sunt cele la care se face rabat la calitate. În opinia mea, creşterea calităţii masteratelor presupune un întreg set de măsuri: o acreditare mai strictă, pentru a fi operaţionale doar masterate relevante pentru piaţa muncii; o revenire la normalitate în ceea ce priveşte modul de funcţionare a programelor de masterat ( în prezent acestea funcţionează aproape exclusiv în regim „seral” ) şi o mai eficientă conexiune între programele de masterat de cercetare şi sistemul de cercetare al universităţilor.

De aceea, îmi exprim speranţa că o nouă Lege a Educaţiei va fi finalizată numai după o dezbatere serioasă, care să conducă la cele mai bune soluţii.

 

Prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian PĂNESCU
Senator PSD de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.