anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

De ce asimptomaticii ieşeni umplu spitalele şi nu sunt ţinuţi acasă ca-n Occident?

GALERIE
coronavirus
  • coronavirus
- +

Problema „asimptomaticilor“ diagnosticaţi cu infecţia cu noul coronavirus, din nou pusă pe tapet la Ministerul Sănătăii. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a afirmat ieri că se ia în calcul tratarea bolnavilor COVID 19 în izolare acasă, şi nu la spital. De asemenea, în legătură cu cei aflaţi acum internaţi în spital, şi care efectiv blochează adesea aceste unităţi, ministerul intenţionează să facă retestarea mai devreme. Măsura ar fi o gură de oxigen pentru spitalele Covid sau suport Covid, dar şi pentru bolnavii de alte patologii care reclamă faptul că nu au acces la tratament din cauza epidemiei. În plus, majoritatea ţărilor ţin asimptomaticii acasă. Totuşi, există şi reversul măsurii: o posibilă creştere a numărului de cazuri, dacă cei trimişi acasă nu respectă izolarea. Cum credeţi că ar fi mai bine? Iată ce spun specialiştii ieşeni?

Ieri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că e posibil ca pacienţii infectaţi cu SARS CoV2 dar asimptomatici să poată fi externaţi şi monitorizaţi în izolare la domiciliu. Totul însă se va face dacă vor semna o declaraţie pe propria răspundere că vor respecta regulile de izolare. Aceiaşi măsură a fost luată de MS pe 15 aprilie, în plină stare de urgenţă, dar s-a revenit asupra ei în doar 24 de ore.

Asimptomaticul este contagios şi trebuie izolat. Acasă sau la spital

La începutul acestei luni, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a afirmat că pacienţiii asimptomatici nu sunt contagioşi, fapt care a dat „apă la moară“ curentului de sceptici cu privire la existenţa virusului. Şi în acest caz, la 24 de ore, OMS a revenit asupra declaraţiei, subliniind că nu se poate dovedi acest lucru.

„În ce măsură şi în ce timp poate deveni contagios un asimptomatic nu putem spune, pentru că nu există studii care să fi verificat încărcătura virală a pacientului şi nici nu s-a determinat valoarea matematică a încărcăturii virale sub care aceşti pacienţi sunt contagioşi. Se vorbea la un moment dat despre o valoare dintr-un studiu apărut în Germania, de 2000 de copii pe ml. Dar sigur, fiind vorba de un singur studiu şi nesemnificativ din punct de vedere statistic, lucrurile trebuie reevaluate. De aceea au şi fost ţinuţi în spital pacienţii asimptomatici, pentru că erau potenţiale surse de transmitere. De regulă, în orice boală infecţioasă, pacientul asimtomatic trasmite boala foarte uşor, pentru că nu simte niciun discomfort şi, de cele mai multe ori, nu respectă ceea ce îi comunică medicul“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Numărul asimptomaticilor internaţi, în scădere. Dar restul?

La începutul epidemiei, la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi 30% dintre pacienţii internaţi şi confirmaţi cu infecţia cu SARS CoV2 erau asimptomatici. Situaţia însă s-a schimbat treptat. „Acum procentul lor este de 20%. Deci a scăzut. Sunt mai mulţi cu forme medii şi tot mai mulţi care se negativează greu. Asta e situaţia la nivel de spital. La nivel de populaţie nu putem şti decât în funcţie de cât se testează“, a mai adăugat Carmen Dorobăţ. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a afirmat recent că este sigur că 400.000 de români au trecut deja prin boală fără să fi fost internaţi, dar că nu se poate merge pe o testare în masă a populaţiei pentru că nu ar fi relevant, dat fiind perioada de incubaţie a bolii. Deci un număr exact de bolnavi asimptomatici nu poate fi avansat.

În schimb, ministrul Nelu Tătaru a declarat că în cazul celor care se află internaţi în spital retestarea s-ar putea face mai repede. „Dacă până acum se făcea în a 12-a şi a 13-a zi de la depistare, în cazul asimptomaticilor directivele OMS ar fi să se realizeze în a 8-a zi“, a precizat dr. Dorobăţ. De la începutul epidemiei şi până acum, mai multe ţări au optat pentru monitorizarea bolnavilor asimptomatici la domiciliu, printre care Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia. În cazul acesteia din urmă, cel puţin, măsura a fost luată ca urmare a supraglomerării din spitale. În niciunul dintre cazurile amintite măsura nu a dus la o scădere a numărului de cazuri, ci doar la o uşurare a muncii cadrelor medicale din unităţile spitaliceşti.

Contează casa: pacientul trebuie să aibă acasă circuit ca la spital

Este însă sau nu oportună această măsură de relaxare a sistemului sanitar? „În condiţiile în care ar respecta ceea ce i se indică de medicul curant, aceşti pacienţi ar putea fi îngrijiţi la domiciliu; spun îngrijiţi pentru că asimptomaticii nu primesc tratament pentru infecţia cu noul coronavirus. Trebuie ca aceste cazuri însă să fie bine manageriate, trebuie gândită o strategie clară şi sigură pentru populaţie, conform unor norme care sunt deja agreate la nivel mondial şi care ulterior vor fi stabilite la nivel de minister“, a mai precizat Carmen Dorobăţ. În îngrijirea la domiciliu a asimptomaticului cu COVID trebuie ca mai întâi acesta să fi fost testat într-o unitate medicală şi confirmat pozitiv.

Tot aici ar urma să facă o serie de analize şi o evaluare medicală care să stabilească gradul de gravitate al bolii. De asemenea, pacientul asimptomatic ar trebui să nu se încadreze în nicio categorie de risc, adică să fie sub vârsta de 60 de ani şi să nu prezinte boli asociate grave. Nu orice pacient asimptomatic se poate încadra în monitorizarea la domiciliu. E vorba de statusul social, dacă provine sau nu dintr-o familie numeroasă, de spaţiul de locuit care să permită într-adevăr izolarea sa faţă de ceilalţi membri. „Acasă, în izolare, pacientul trebuie să aibă condiţii ca de spital. Să aibă un circuit bine stabilit aşa cum există în spitale, astfel încât să se ferească de toţi posibilii contacţi“, a mai adăugat dr. Dorobăţ.

O altă problemă care se pune în cazul externalizării pacienţilor asimptomatici este capacitatea unităţilor medicale de a face faţă acestui lucru. De exemplu, în Italia, în perioada de vârf a epidemiei, echipele de medici trebuiau să realizeze pe zi două vizite la domiciliul pacientului asimptomatic sau cu forme uşoare, în care fie recoltau probe pentru analize, consultaţii, fie administrau tratamentul. Acest lucru ar implica mobilizarea şi a altor factori. „Trebuie să se stabilească un sistem de monitorizare, cine va face această monitorizare, cum se va face, şi cum şi când se va face retestarea, pentru a stabili dacă sunt vindecaţi sau nu. Trebuie gândită o astfel de dispensarizare la domiciliu, în actualele condiţii, ca spital COVID şi ca efectiv medical, în funcţie de normele care se vor impune“, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.