De ce au ajuns alocațiile copiilor motiv de jonglerie politică la nivelul coaliției de guvernare? Justificări care mai de care mai creative, dar alocațiile rămân la fel! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 06.08.2021

Advertorial

De ce au ajuns alocațiile copiilor motiv de jonglerie politică la nivelul coaliției de guvernare? Justificări care mai de care mai creative, dar alocațiile rămân la fel! (P)

GALERIE
alocatie copii
  • alocatie copii
- +

Deși există o lege votată în Parlament de dublare a cuantumului alocațiilor pentru copii, guvernul Orban și acum guvernul Cîțu refuză sistematic să pună în aplicare această lege aprobată și promulgată de Președintele Klaus Iohannis.

După ce premierul Florin Cîțu a anunțat public faptul că alocațiile nu se vor mări până în ianuarie 2022, este rândul UDMR să încerce deturnarea nemulțumirilor părinților venind cu ideea ca alocațiile să fie în funcție de venituri.

Este praf aruncat în ochi! UDMR încearcă să acopere refuzul lui Cîțu de a pune în aplicare legea care prevede clar mărirea alocațiilor! O astfel de idee, de alocații diferențiate, pică din start examenul constituționalității” explică deputatul ieșean Silviu Macovei, vicelider al deputaților social democrați. Parlamentarul ieșean se arată complet nemulțumit de tergiversările administrației centrale de a mări alocațiile copiilor, după cum se cuvine: „PNL refuză sistematic să mărească alocațiile. Să nu îmi spuneți că nu sunt bani! Tot spune Cîțu că avem creștere economică record. Nu ar trebui să se vadă asta în viitorul copiilor noștri? Toate prețurile cresc, se fac achiziții deșănțate, nu se colectează bani la Stat, dar mărirea alocațiilor reprezintă o catastrofă financiară? Guvernanții aceștia își bat joc de părinți...” a continuat Silviu Macovei.

Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică emis în martie 2021, la nivelul anului 2020 sursele de venit ale gospodăriilor cuprinse în studiu sunt salariile (70%), alocațiile pentru copii (94%), alocația complementară (20%), ajutorul social (11%), pensiile de vârstă (8%), agricultura (8%), veniturile din activitățile sezoniere/activitatea de zilier (6%), banii trimiși din străinătate de către rude (4%).

În cazul gospodăriilor cu o singură sursă de venit, pentru 54% dintre aceasta este reprezentată salarii, iar pentru 33% de alocațiile pentru copii, 3% din agricultură și 10% din alte surse (pensii de vârstă, pensii de boală, ajutor social, alocație complementară, muncă ocazională etc.). Procentul gospodăriilor în care alocația copilului/copiilor reprezintă singurul venit a înregistrat o scădere comparativ cu 2018 și 2016, când 61% dintre familii, respectiv 49%, au declarat acesta ca fiind unicul tip de venit.

Alocația este o sursă extrem de importantă de venit, mai ales în rural și în păturile mai sărace ale populației.

Personal mă lupt de ani de zile să aduc pe agenda spațiului public dezbaterea privitoare la interzicerea achiziției de tutun și alcool din banii de alocație! Am un proiect de modificare a legii alocațiilor de stat prin care să venim în sprijinul familiilor care depind de alocația de Stat. Tutunul și alcoolul nu sunt produse de strictă necesitate, de aceea ele vor fi interzise a fi achiziționate din banii de alocație. În rest, se pot folosi banii pentru cumpărături de strictă necesitate, se pot economisi, se pot investi în beneficiul copiilor” anunță deputatul Silviu Macovei.

Reamintim că deputatul ieșean Silviu Macovei a mai depus în urmă cu 3 ani nu proiect de lege în acest sens, însă intenția PSD de a reface complet legea alocațiilor de Stat a făcut ca această prevedere să nu se materializeze.

Acum, Silviu Macovei lucrează la un nou proiect de lege în această direcție.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mai are PNL viitor?

Pavel LUCESCU

Mai are PNL viitor?

PNL trebuie să aleagă acum între a lua locul PSD, adică a se bate pe acelaşi electorat cu pesediştii, şi a trece de partea noii generaţii pentru care PNL şi PSD sunt opţiuni vetuste, fără viitor. Ambele opţiuni sunt extrem de riscante şi de greu de digerat, dar nu cred că au încotro. Dacă n-o fac acum, în câţiva ani, probabil după 2024, vom vorbi despre PNL cum vorbim azi despre PNŢCD.

Filmuletul zilei

opinii

Asociaţii naţionale

Codrin Liviu CUȚITARU

Asociaţii naţionale

Într-un târziu, epuizat, decanul facultăţii gazdă a strigat: „Opriţi-vă! Opriţi-vă! Aşa n-o scoatem la capăt! Ne trebuie un nume neutru. Şi am o soluţie!” A luat telefonul şi l-a sunat direct pe şeful personalului igienico-sanitar: „Murat!” i-a spus. „Da, sî traiţ, dom’ dican!” „Spune-mi cine e azi de serviciu la toalete?” „Nivastî-mia, sî traiţ! Areta!” „Adu-o, te rog, imediat în sala de consiliu!” În câteva minute, înaintea solemnei adunări intelectuale, apărură doi oameni stingheriţi şi cam împiedicaţi.

Regionalizare (VI)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (VI)

Are România un sistem de guvernanţă adecvat la un nivel teritorial imediat inferior naţionalului?

Creşterea economică reflectă dezvoltarea unei naţiuni?

Alin ANDRIEȘ

Creşterea economică reflectă dezvoltarea unei naţiuni?

Creşterea economică evaluează expansiunea economiei unei ţări şi este considerată atât de factorii de decizie politică, cât şi de cercetători, ca o măsură a bunăstării şi a succesului economic. Cel mai popular indicator al creşterii economice este creşterea Produsului Intern Brut (PIB). Acest indicator estimează valoarea adăugată la nivelul unei ţări şi se calculează ca valoarea totală a tuturor bunurilor şi serviciilor produse într-o ţară minus valoarea bunurilor şi serviciilor necesare pentru a le produce. 

pulspulspuls

Ultimele zbateri pentru post de manager de spital: cine vede negru printre halate albe?

Ultimele zbateri pentru post de manager de spital: cine vede negru printre halate albe?

Auzim dinspre lumea cea complicată şi neagră a halatelor albe din târg că în această perioadă se consumă, în mare tăcere şi cu multe speranţe icnite, ultimele zbateri ale unui tragi-comic personagiu politic ce numai nu vrea să se lase dus cât de cât demn din politichia asta de Bahlui, şi aşteaptă şutul umilitor şi ultim. 

Caricatura zilei

Vecina bronzată 2

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.