Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce bărbații au un risc mai mare de a suferi de cancer, decât femeile?

GALERIE
barbat
  • barbat
- +
Foarte mulți bărbați suferă de cancer în ziua de azi, însă doar o treime primesc tratamentul de chimioterapie. Medicii încurajează pacienții să facă acest tratament (cum ar fi de exemplu în caz de cancer colorectal) însă aceștia renunță la terapie, din cauza a numeroși factori, cum ar fi:  lipsa de bani, de asigurări de sănătate, de sprijin din partea familiei. 
 
Cel mai frecvent cancer la bărbați, este cel de prostată
 
Riscul de a dezvolta cancer de prostată crește pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. 
 
Potrivit statisticilor, cancerul de prostată este foarte frecvent la bărbații americani. Riscul de cancer este foarte mare și poate duce la deces: 
• Unul din 8 bărbați este diagnosticat cu această boală, în timpul vieții
• Șase din 10 cazuri de cancer de prostată sunt la bărbați în vârstă, care au peste 65 de ani
• Numărul de bărbați mai tineri de 40 de ani, ce suferă de cancer de prostată, este mai mic.  
 
În anul 2021, specialiștii au estimat 248.530 de pacienți cu diagnostic cancer de prostată și 34.130 de decese din cauza acestei boli. 
 
Cancerul de plămâni 
Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial. Bărbații au un risc destul de mare de a suferi de cancer de plămâni, din cauza fumatului. Riscul de cancer la un bărbat poate crește cu durata și numărul de țigări fumate. 
Simptomele de cancer pulmonar sunt: răgușeală, respirație scurtă, tuse care nu dispare, durere de oase, durere de cap, scădere în greutate. 
 
Cancerul de piele 
Acest cancer se dezvoltă pe acele zone de piele care sunt expuse neprotejat și în mod frecvent la soare. Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer de piele și provocă decesul pacienților în 75% din cazuri. Incidența melanomului malign a crescut în ultimii ani la bărbați, numărul de cazuri fiind mai mare la bărbați decât în rândul femeilor, în anumite țări ale lumii. 
 
Cancerul osos
Osteosarcomul apare mai frecvent la bărbați decât la femei. El începe în celulele osoase din brațe, picioare și pelvis. Cancerul de oase este destul de agresiv, poate afecta nervii de la coloana vertebrală și provoca paralizia parțială a picioarelor. De regulă este un rezultat al metastazei, el se poate declanșa atunci când există o altă formă de cancer, în altă zonă a corpului și care se răspândește până la oase. 
 
Cancerul osos este dureros și rar. Sunt cunoscute mai multe tipuri de cancer osos și anume: 
• Osteosarcom la genunchi și brațe
• Sarcomul Ewing la coloana vertebrală, brațe, picioare, pelvis
• Condrosarcom la țesutul cartilaginos apare la 25% din neoplasmele primare
• Tumori cu celulele mari canceroase la oase, în forme maligne și benigne, care distrug oasele
• Histiocitomul fibros malign ce afectează mai ales țesutul conjunctiv, apoi brațele și picioarele
• Chordoma sau tumoare la creier și oasele coloanei vertebrale, o formă canceroasă malignă. 
 
Mulți bărbați se întreabă probabil de ce apare cancerul și de ce riscul de îmbolnăvire este mai mare odată cu înaintarea în vârstă. Ei ar trebui să discute cu un medic despre:
• Riscurile provocate de boală
• Beneficiile depistării cancerului la timp
• Screening-ul de cancer (depistarea bolii înainte de apariția simptomelor). 
 
De ce bărbații au un risc mai mare de a suferi de cancer, decât femeile?
 
Dacă stilul lor de viață este nesănătos, agitat și stresant, poate crește riscul de cancer. 
Principalele motive sunt următoarele: 
• Bărbații evită vizitele la medic și astfel pot afla prea târziu că au cancer, când acesta este deja în fază avansată
• Unii dintre ei nu se protejează de cancer, nu evită factorii de risc (cum este fumatul, consumul de alcool în exces, obezitatea, sedentarismul)
• Mulți dintre bărbați nu acordă o atenție deosebită organismului, nu fac eforturi să-și mențină bunăstarea și sănătatea. 
 
Există și alți factori de risc ai cancerului. De exemplu, în cazul cancerului osos, expunerea la materiale radioactive (stronțiu, radiu), acumularea lor în organism, poate declanșa boala. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri