Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce doar unii oameni îmbătrânesc frumos

GALERIE
batrani
  • batrani
- +

Există multe motive pentru care unii oameni trăiesc o viaţă lungă şi sănătoasă, iar alţii nu. Dar, cu siguranţă, genele reprezintă numai unul dintre ele. 

Cercetătorii au studiat nonagenarii cu o stare bună de sănătate pentru a descoperi ce anume face diferenţa. Deşi genele ne sunt transmise de părinţi, stilul de viaţă şi dieta joacă şi ele un rol esenţial.

Alimentaţia, activitatea fizică sau stresul pot modifica modul în care funcţionează genele prin adăugarea unor „etichete chimice” care acţionează asemeni unor comutatoare şi ne influenţează starea de sănătate şi longevitatea. Studiul acestor mecanisme este cunoscut sub numele de epigenetică, scrie descopera.ro.

Într-o serie de studii (cunoscute sub numele de BELFAST) asupra nonagenarilor cu o stare bună de sănătate s-a arătat că participanţii aveau mai puţine gene responsabile de bolile cardiovasculare şi au fost identificate genele care întăresc sistemul imunitar.

Alături de informaţiile din studiu BELFAST, persoanele au fost întrebate de ce cred că au avut o viaţă atât de lungă şi o stare de sănătate bună. Istoricul familiei şi poveştile personale pot reprezenta instrumente puternice în asociere cu analiza genomică.

Genele şi starea de sănătate – Ellie, în vârstă de 99 de ani declară: „Cred că longevitatea s-a aflat în genele familiei mele – toate rudele de sex feminin ale mamei mele au trăit peste 90 de ani. Pot să-mi amintesc veri şi mătuşi, toţi cu vârste de peste 90 de ani.

Pe de altă parte, bărbaţii nu au trăit la fel de mult”. De fapt, Ellie a observat un lucru pe care nici oamenii de ştiinţă nu îl pot explica încă foarte clar: femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Dovezile de până acum sugerează că ar putea fi o legătură între expunerea la niveluri ridicate de hormoni masculini în timpul vieţii intrauterine şi creşterea riscului de a dezvolta anumite afecţiuni legate de vârstă.

Un corp activ pentru o minte activă – toate persoanele care au luat parte la studiu au vorbit despre importanţa de a te păstra cât mai activ fizic şi mental. Robert, unul dintre subiecţii analizaţi, consideră că secretul longevităţii sale se află în faptul că a muncit din greu toată viaţa.

O dietă sănătoasă – mulţi dintre participanţii la studiu au menţionat importanţa alimentaţiei. Norman mărturiseşte: „întotdeauna am avut o viaţă liniştită, nu am fumat sau băut şi am fost atent cu alimentaţia mea. Nu am mâncat junk food”. Fratele său, Joyce, adaugă: „întotdeauna am fost atenţi la dietă, nu am fumat niciodată, cu excepţia câtorva luni”. Există mult adevăr în zicala: „Eşti ceea ce mănânci”. Cercetătorii au oferit nenumărate dovezi că fructele şi legumele pot atenua genele asociate cu cancerul sau ne pot proteja de cancer prin modificarea markerilor epigenetici. Foarte puţini dintre subiecţii analizaţi au fumat de-a lungul vieţii, evitând astfel efectele epigenetice ale fumatului printre care se numără deteriorarea plamânilor şi un risc mai ridicat de a suferi de cancer şi demenţă.

O atitudine optimistă – mulţi dintre participanţii la studiu s-au descris ca fiind fericiţi, întotdeauna bucuroşi, foarte rar trişti şi mulţumiţi cu viaţa şi familia lor. Samuel în vârstă de 95 de ani spune: „întotdeauna am fost interesat de oameni, de viaţă.” Sora sa Esther, 93 de ani, a adăugat: „sunt interesată de multe subiecte, mă interesează tot ce se petrece în jurul meu”. Majoritatea persoanelor au susţinut că sunt fericite în cea mai mare parte a timpului.

Abilitatea sau disponibilitatea de a face faţă situaţiilor dificile este o altă atitudine comună observată la mulţi dintre cei intervievaţi. Eileen, 96 de ani, spune: „pur şi simplu iau lucrurile aşa cum sunt”. Pentru a îmbătrâni frumos nu este necesar doar să ne fereşti de boli şi să fim capabili să trăim independent, trebuie să avem şi o viaţă socială activă. Prietenii şi familia sunt factori importanţi în acest proces, reducând riscul morţii premature şi fiind de mare ajutor pentru a a face faţă situaţiilor stresante.

Modificările epigenetice ale genelor oferă explicaţii despre modul în care dieta, mişcarea, stresul şi expunerea la toxine şi infecţii pot modifica genele şi predispoziţia la anumite boli. Alegerile pe care le facem zi de zi şi un stil de viaţă sănătos au impact semnificativ asupra modului în care îmbătrânim.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri