Sau gutui cu puf ca de pui. Simţim mai uşor intrarea în anotimpul rece când în casă pluteşte aroma de gutui coapte. Căci da, în luna octombrie vedetele sunt aceste fructe dulci acrişoare, pline de vitamine.
V-am pregătit informaţii preţioase şi reţete numai bune de pus în practică.
Despre gutui numai de bine. Studii noi şi diverse arată că sunt de folos atunci când vrem să scădem în greutate, atunci când avem probleme cu digestia, cu nivelul colesterolului crescut, îmbunătăţesc rezistenţa sistemului imunitar. De asemenea, se pare că au efect antiinflamator, îmbunătăţeşte calitatea pielii, scade presiunea arterială, previn reacţiile alergice şi stimulează sistemul cardiovascular.
De gustul şi beneficiile nutriţionale ale gutuilor se mai bucură şi locuitorii unor ţări precum Uzbekistan, Armenia, Turcia, Ungaria, Macedonia şi vecinii lor. Se pare că în Antichitate, unele popoare confundau gutuile cu merele. Legendă sau nu, se spune că Afrodita a ieşit din spuma mării cu un coş de gutui, iar acum grecii oferă la nuntă gutui.
Mare atenţie, pentru a beneficia de beneficiile nutriţionale ale gutuilor, nu trebuie să le curăţaţi ce coajă. Aceasta conţine nutrienţi benefici.
Acest fruct galben este o sursă bogată de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier şi fibre dietetice (pentru dietă). De asemenea, gutuia este bogată în compuşi organici precum catehină, epicatehină şi alţi variaţi fitotonutrienţi, care contribuie cu toţii la beneficiile pentru sănătate ale gutuii.
Dacă nu aîi respectat regulile de bună purtare la plajă şi aţi făcut băi de soare, atunci trebuie să abuzaţi de gutui proaspete. Au abilitatea de a ajuta la refacere pielii după expunere la UV. Noi sperăm însă că aţi avut grijă de sănătatea pielii şi că veţi consuma gutui pentru a îi menţine tinereţea – au efect antirid. Chiar şi persoanele care au probleme cu bolile intestinale, de tipul diverticulei, trebuie să consume gutui pentru a ameliora simptomele.
Foarte important, cei care au variaţii de tensiune arterială trebuie să se aboneze la gutui, deoare ajută la stabilizarea presiunii sângelui. De la acest fruct totul este folositor, chiar şi sâmburii atunci când vrem să facem peltea. Însă, dacă obişnuiaţi să îi consumaţi, trebuie să ştiţi că aceştia conţin urme de acid cianhidric (un tip de cianură), la fel ca şi migdalele amare. Deci, nu este recomandată ingestia mai multor seminţe.
Publicitate și alte recomandări video