anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Documentul care întreţine de peste 20 de ani haosul urbanistic din oraş a ajuns la ultimul hop: Ministerul Culturii

De ce e haos la noi? Clujul are PUG aprobat din 2012. Iaşul are termen maxim anul 2023

GALERIE
haos
 • haos
- +

Planul Urbanistic General (PUG) urmează să fie discutat la nivelul Ministerului Culturii. Ultima variantă a documentului strategic în urbanism a fost înaintată la Comisia naţională a monumentelor istorice. Încă nu se ştie precis data la care va intra în dezbaterea Comisiei naţionale, cert este că forul central a iniţiat o corespondenţă pe temă cu Primăria. 

Actualizarea PUG-ul este unul dintre proiectele greu încercate ale actualei administraţii locale. Cu toate că PUG-ul este finalizat încă din 2015, avizarea documentului a întârziat extrem de mult, fiind făcute inclusiv mai multe completări sau modificări ale planului predat iniţial de firma Search Corporation. În context, amintim că actualul PUG a fost aprobat în 1998 şi a fost prelungit de mai multe ori, în urma unor decizii ale guvernului. Termenul limită pentru aprobarea documentului strategic este sfârşitul anului 2023. Totuşi, PUG-ul Iaşului ar putea fi aprobat mai devreme în Consiliul Local, dacă ţinem cont că Primăria mai are nevoie de două avize: de la Comisia naţională a monumentelor istorice şi de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), ultimul aviz fiind mai mult formal. De-a lungul timpului, întârzierea aprobării PUG-ului a stârnit numeroase controverse, fostul arhitect-şef al Iaşului Tudor Vericeanu fiind nominalizat acum 5 ani drept „vinovat“ pentru tergiversarea aprobării documentului. În 2015, el şi-a pierdut funcţia, iar întârzierea actualizării PUG-ului a fost unul dintre principalele reproşuri ale primarului Mihai Chirica. Cu toate acestea, la cinci ani distanţă, perioadă în care nu mai puţin de patru persoane au ocupat funcţia de arhitect-şef, aprobarea documentului strategic încă dă bătăi de cap administraţiei locale. Între timp, PUG-ul din 1998 a fost modificat prin numeroase planuri urbanistice zonale, iar unii investitori imobiliari profită de lipsa de reglementări pe anumite zone pentru a implementa proiecte care, poate, cu un PUG actualizat nu ar fi fost oportune. Important de ştiut este că prin aprobarea unui nou plan general, Primăria impune condiţii de construire în fiecare zonă din oraş astfel că numărul de planuri urbanistice zonale va fi redus simţitor. 
 
Care este situaţia la nivel naţional
 
O situaţie a avizelor emise de MLPDA în perioada 2008 - 2019 arată că primăriile a doar 20 de municipii reşedinţă de judeţ au dus la bun sfârşit actualizarea planurilor urbanistice generale care fuseseră întocmite înainte anul 2003. Ministerul Dezvoltării este ultima instituţie responsabilă cu acordarea avizului înainte ca un PUG să fie aprobat într-un consiliu local. Autoritatea centrală realizează o verificare din punctul de vedere al conformităţii administrative şi tehnice, al concordanţei cu legislaţia în domeniul urbanismului şi legislaţia conexă, al respectării principiilor de dezvoltare durabilă şi conformării direcţiilor de dezvoltare cuprinse în documentaţiilor de nivel superior.
 
Din acest motiv, avizul MLPDA este considerat a fi unul formal, în timp ce avizul Comisiei naţionale a monumentelor istorice este acordat în alte condiţii care pot duce, de exemplu, chiar la o creştere a zonei protejate a Iaşului, ceea ce ar determina şi unele restricţii de construire. Cel mai recent aviz a fost dat de MLPDA în 2019 în cazul planului urbanistic din Piatra Neamţ. Celelalte 19 de avize au fost acordate în perioada 2008 - 2016, după cum urmează: Oradea (2016), Slatina (2015), Galaţi şi Alba Iulia (2014), Bistriţa (2013), Bacău, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc şi Râmnicu Vâlcea (2012), Braşov şi Sibiu (2011), Zalău, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu şi Reşiţa (2010), Călăraşi şi Buzău (2009), Slobozia şi Bucureşti (2008). De remarcat că nici municipii precum Timişoara, Ploieşti, Constanţa sau Craiova nu au reuşit să-şi actualizeze planurile urbanistice realizate înainte de anul 2003. În ceea ce priveşte Iaşul, actualul PUG a fost aprobat în 1998, iar valabiltatea acestuia a fost prelungită de trei ori, ultima dată cu precizarea „până la aprobarea noului PUG“, dar fără a depăşi termenul de decembrie 2023.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.