Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Documentul care întreţine de peste 20 de ani haosul urbanistic din oraş a ajuns la ultimul hop: Ministerul Culturii

De ce e haos la noi? Clujul are PUG aprobat din 2012. Iaşul are termen maxim anul 2023

GALERIE
haos
  • haos
- +

Planul Urbanistic General (PUG) urmează să fie discutat la nivelul Ministerului Culturii. Ultima variantă a documentului strategic în urbanism a fost înaintată la Comisia naţională a monumentelor istorice. Încă nu se ştie precis data la care va intra în dezbaterea Comisiei naţionale, cert este că forul central a iniţiat o corespondenţă pe temă cu Primăria. 

Actualizarea PUG-ul este unul dintre proiectele greu încercate ale actualei administraţii locale. Cu toate că PUG-ul este finalizat încă din 2015, avizarea documentului a întârziat extrem de mult, fiind făcute inclusiv mai multe completări sau modificări ale planului predat iniţial de firma Search Corporation. În context, amintim că actualul PUG a fost aprobat în 1998 şi a fost prelungit de mai multe ori, în urma unor decizii ale guvernului. Termenul limită pentru aprobarea documentului strategic este sfârşitul anului 2023. Totuşi, PUG-ul Iaşului ar putea fi aprobat mai devreme în Consiliul Local, dacă ţinem cont că Primăria mai are nevoie de două avize: de la Comisia naţională a monumentelor istorice şi de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), ultimul aviz fiind mai mult formal. De-a lungul timpului, întârzierea aprobării PUG-ului a stârnit numeroase controverse, fostul arhitect-şef al Iaşului Tudor Vericeanu fiind nominalizat acum 5 ani drept „vinovat“ pentru tergiversarea aprobării documentului. În 2015, el şi-a pierdut funcţia, iar întârzierea actualizării PUG-ului a fost unul dintre principalele reproşuri ale primarului Mihai Chirica. Cu toate acestea, la cinci ani distanţă, perioadă în care nu mai puţin de patru persoane au ocupat funcţia de arhitect-şef, aprobarea documentului strategic încă dă bătăi de cap administraţiei locale. Între timp, PUG-ul din 1998 a fost modificat prin numeroase planuri urbanistice zonale, iar unii investitori imobiliari profită de lipsa de reglementări pe anumite zone pentru a implementa proiecte care, poate, cu un PUG actualizat nu ar fi fost oportune. Important de ştiut este că prin aprobarea unui nou plan general, Primăria impune condiţii de construire în fiecare zonă din oraş astfel că numărul de planuri urbanistice zonale va fi redus simţitor. 
 
Care este situaţia la nivel naţional
 
O situaţie a avizelor emise de MLPDA în perioada 2008 - 2019 arată că primăriile a doar 20 de municipii reşedinţă de judeţ au dus la bun sfârşit actualizarea planurilor urbanistice generale care fuseseră întocmite înainte anul 2003. Ministerul Dezvoltării este ultima instituţie responsabilă cu acordarea avizului înainte ca un PUG să fie aprobat într-un consiliu local. Autoritatea centrală realizează o verificare din punctul de vedere al conformităţii administrative şi tehnice, al concordanţei cu legislaţia în domeniul urbanismului şi legislaţia conexă, al respectării principiilor de dezvoltare durabilă şi conformării direcţiilor de dezvoltare cuprinse în documentaţiilor de nivel superior.
 
Din acest motiv, avizul MLPDA este considerat a fi unul formal, în timp ce avizul Comisiei naţionale a monumentelor istorice este acordat în alte condiţii care pot duce, de exemplu, chiar la o creştere a zonei protejate a Iaşului, ceea ce ar determina şi unele restricţii de construire. Cel mai recent aviz a fost dat de MLPDA în 2019 în cazul planului urbanistic din Piatra Neamţ. Celelalte 19 de avize au fost acordate în perioada 2008 - 2016, după cum urmează: Oradea (2016), Slatina (2015), Galaţi şi Alba Iulia (2014), Bistriţa (2013), Bacău, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc şi Râmnicu Vâlcea (2012), Braşov şi Sibiu (2011), Zalău, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu şi Reşiţa (2010), Călăraşi şi Buzău (2009), Slobozia şi Bucureşti (2008). De remarcat că nici municipii precum Timişoara, Ploieşti, Constanţa sau Craiova nu au reuşit să-şi actualizeze planurile urbanistice realizate înainte de anul 2003. În ceea ce priveşte Iaşul, actualul PUG a fost aprobat în 1998, iar valabiltatea acestuia a fost prelungită de trei ori, ultima dată cu precizarea „până la aprobarea noului PUG“, dar fără a depăşi termenul de decembrie 2023.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri