De ce e important să bem apă pe caniculă? Sfaturi de la medici ieșeni: cât să bem exact funcție de vârstă, sex, activitate
În perioadele caniculare, ni se reamintește constant importanța consumului adecvat de apă. Totuși, mulți oameni încă nu înțeleg pe deplin motivele și importanța acestui aspect. Ce spun medicii, concret?
Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, subliniază că în perioadele de caniculă extremă este esențial să creștem aportul de apă cu cel puțin un litru față de perioadele normale. Cantitatea suplimentară de apă necesară trebuie ajustată în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate fizică, dar în general este necesar un aport de aproximativ un litru în plus. Medicul subliniază importanța consumului de apă în această perioadă deoarece o pierdem prin transpirație, care ajută la reglarea temperaturii corpului. Însă, odată cu apa, pierdem și electroliți. De aceea, nu este suficient să bem doar apă simplă, organismul nostru având nevoie și de electroliți, pe care îi putem obține în mod natural din fructe și legume. Electroliții necesari includ sodiu, potasiu, magneziu și calciu.
Insuficiența aportului de lichide și tensiunea arterială scăzută pot duce la insuficiență renală acută
„Atunci când corpul nostru nu consumă suficientă apă, intră într-o formă de conservare și încearcă să mențină tensiunea arterială la un nivel care să permită funcționarea creierului și a inimii. Aceasta înseamnă că volumul sangvin este concentrat către aceste organe vitale, iar țesuturile periferice, cum ar fi mâinile, picioarele și rinichii, pot să nu primească suficient sânge. Rinichii, în special, pot suferi din cauza acestei redistribuții, iar insuficiența aportului de lichide și tensiunea arterială scăzută pot duce la insuficiență renală acută”, a declarat Ionuț Nistor.
Medicul spune că semnele deshidratării includ creșterea pulsului, un puls normal situându-se între 70-80 de bătăi pe minut. Astfel, dacă pulsul ajunge la 90-100 de bătăi pe minut, este un semn de alarmă. De asemenea, senzația de sete este un indicator primordial al deshidratării și trebuie ascultată. Alte semne includ tegumentele uscate și tensiunea arterială extrem de scăzută comparativ cu valorile obișnuite. Acesta spune că, odată cu creșterea numărului de ore și zile fără aport de lichide, cu atât riscul de a ajunge într-o formă medie severă este mai mare. Atunci pacientul riscă să devină letargic, somnolent, fără forță, până la comă.
Pe lângă apă avem nevoie și de electroliți
„Nu este posibil să bem prea multă apă dacă avem o funcție renală normală, deoarece surplusul va fi eliminat de organism. Corpul nostru are mecanisme pentru a se adapta. Totuși, pe lângă apă, avem nevoie și de electroliți. Un exemplu îl reprezintă sportivii care aleargă maratoane. La fel cum aceștia se expun unui efort intens și trebuie să se hidrateze constant, oamenii în vârstă trăiesc zilele acestea un fel de maraton prelungit din cauza expunerii continue la soare și căldură, ceea ce îi face să piardă multe lichide prin transpirație. Sportivii de maraton sunt obligați să se hidrateze și să consume soluții cu electroliți sau să mănânce fructe și legume bogate în electroliți pentru a putea termina cursa în siguranță”, a declarat Ionuț Nistor.
La rândul ei, Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, subliniază că mulți vârstnici nu beau apă deoarece nu simt sete. Cu toate acestea, apa trebuie consumată chiar și în absența senzației de sete. Din diverse motive, unii vârstnici nu reușesc să se hidrateze corespunzător. Medicul a întâlnit cazuri de vârstnici care nu au mâncat nimic timp de două zile, nu din lipsă de alimente, ci pentru că căldura le diminua senzația de foame.
Nu este necesar să mănânce alimente hipercalorice sau hiperproteice, bogate în grăsimi
„Este important ca aceștia să consume o supă, un ceai sau o salată. Nu este necesar să mănânce alimente hipercalorice sau hiperproteice, bogate în grăsimi, în această perioadă, dar este obligatoriu să consume ceva. Supele, ciorbele, borșul și orice fruct sau legumă sunt deosebit de benefice deoarece sunt pline de apă și vitamine”, a declarat Diana Cimpoeșu.
Medicul explică faptul că, în perioadele caniculare, urgențele sunt adesea confruntate cu un număr crescut de cazuri de infecții urinare, din cauza consumului insuficient de apă și a deshidratării. Diana Cimpoeșu subliniază că, deși bacteriile sunt întotdeauna prezente în urină, deshidratarea și consumul de sucuri concentrate favorizează formarea de săruri și creșterea numărului de bacterii.
Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă ca în perioadele caniculare să bem apă în mod regulat, cel puțin opt pahare de apă pe zi, și să creștem aportul în funcție de nivelul de activitate fizică și de temperatură. De asemenea, medicii de aici susțin că este nevoie să consumăm alimente cu un procent ridicat de apă. Prin urmare, ar ajuta dacă am încorpora în dieta noastră fructe și legume, cum ar fi pepene roșu, castraveți sau portocale. DSP subliniază necesitatea evitării băuturilor care deshidratează, printre care se numără băuturile zaharoase, alcoolice și cofeinizate, deoarece acestea pot amplifica deshidratarea. În plus, este important să monitorizăm culoarea urinei, urina de culoare galben deschis (culoarea sucului de lămâie) fiind un bun indicator al hidratării corespunzătoare, iar urina mai închisă la culoare (culoarea sucului de mere nediluat) sugerează că este nevoie de mai multe lichide.
Publicitate și alte recomandări video