anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

De ce este Iașul un oraș prăfuit? Explicaţii oficiale după norul de praf de săptămâna trecută

GALERIE
nor-praf-iasipraf1
  • nor-praf-iasi
  • praf1
- +

În ultimii ani, aproape că ne-am obișnuit cu desele semnale venite din partea celor care monitorizează concentrațiile de particule fine în aerul orașului. Ritmul vieții cotidiene nu ne lasă să sesizăm ceea ce respirăm, deși în dese rânduri prindem mirosuri plăcute sau mai puțin plăcute. Diferența o resimt cei care intră în oraș, iar de multe ori ea este și vizibilă.

Norul de praf care a plutit timp de câteva zile deasupra Iașului, săptămâna trecută, a atras atenția tocmai din acest motiv: pentru că era foarte vizibil, mai ales în unele perioade ale zilei.

Meteo Moldova, pagina de Facebook care a explicat în detaliu fenomenul, menționează originea particulelor – zona de stepă dintre Marea Neagră și Marea Caspică, de la nord de Caucaz. Iar faptul că, purtate de vânt, au căzut inclusiv peste orașul nostru, este un fenomen caracteristic pentru estul României.

CITESTE SI: FOTO: Fenomen bizar care sluţeşte oraşul! De ce se usucă teii din Iaşi în toiul verii?

„Situația nu poate fi considerată una de poluare. Este o situație naturală, dată de circulația atmosferică în curs și de condițiile particulare ale perioadei. Mai mult, poluarea nu este deloc invazivă, creșterea concentrațiilor de PM10 nefiind însoțită de o creștere a concentrațiilor cu adevărat periculoase de PM2.5”, preciza la debutul „invaziei” de praf dinspre est coordonatorul paginii menționate, conf. dr. Lucian Sfîcă, de la Facultatea de Geografie și Geologie Iași.

Ulterior, concentrația particulelor cu diametrul mai mic de 10 microni (respectiv o sutime de milimetru), așa-numitele PM10, a luat-o razna.

Marțea și vinerea trecute, măsurătorile unor stații ale Agenției de Protecție a Mediului Iași, dar și ale celor din proiectul „Strop de aer”, derulat de Universitatea Tehnică, au dat rezultate din categoria „foarte rău” (APM), respectiv au depășit nivelul maxim admis de 50 de micrograme/metru cub. În schimb, așa cum a anticipat Lucian Sfîcă, într-adevăr concentrația particulelor mai mici (PM2.5) nu a crescut peste limita admisă.

Dar norul a trecut, iar orașul a rămas cu praful lui obișnuit. Posesorii de autovehicule îl remarcă zilnic, indiferent dacă parcarea e la stradă sau după blocuri. Cel mai bun indicator în acest sens este numărul spălătoriilor – automate sau manuale – care funcționează în municipiu: peste 40. Cele din vestul Europei nu sunt la fel de profitabile.

Putem să scăpăm de praf?

„Se construiește mult”, este răspunsul cel mai des primit. Și, într-adevăr, se refac străzi, se construiesc imobile de birouri și locuințe, iar de multe ori se demolează clădiri vechi ca să facă loc celor noi. Toate aceste activități generează praf.

„Traficul greu trece prin mijlocul Iașului”, este al doilea motiv, cel puțin la fel de important ca primul. Stația de monitorizare a calității aerului amplasată în Podul de Piatră a fost, până să înceteze să funcționeze în iulie, cea mai greu încercată dintre cele șase amplasate în municipiu și în jur.

În fine, anul acesta mai mult decât în alți ani, spațiile verzi uscate și-au adus și ele contribuția la masa de praf ridicat în aer.

CITESTE SI: FOTO Gazonul dintre trotuare și stradă va fi înlocuit cu piatră spartă de mici dimensiuni. Ce părere aveţi ?

La solicitarea noastră, cei de la Agenția de Protecție a Mediului ne-au prezentat și alte motive pentru care ieșenii sunt nevoiți să-și spele mașinile mai des decât vest-europenii, dincolo de condițiile climatice diferite și alți factori naturali care pot influența calitatea aerului – cum ar fi ploile mai abundente și iernile mai blânde din vest, comparativ cu perioadele de secetă și temperaturile scăzute din timpul iernii în zona Moldovei.

Astfel, calitatea aerului depinde de transportul urban (pondere diferită a modurilor de transport în deplasările urbane: mașina personală comparativ cu transportul public, multimodal, electric, micromobilitate; starea infrastructurii de transport, vechimea parcului auto; periurbanizarea și soluțiile de mobilitate durabilă aplicate), încălzirea rezidențială (combustibili fosili vs. surse regenerabile, eficiența energetică a clădirilor), activitățile economice (profilul economic al orașului, importanța acordată tehnologiei verzi și accesul la acestea).

„Dar sursele și factorii favorizanți sau agravanți pentru calitatea aerului stau sub umbrela și depind de politicile publice și capacitatea administrativă, de nivelul de educație și responsabilitate față de mediu al autorităților și populației”, conchide răspunsul APM Iași.

Zilele „prăfuite” de la sfârșitul lunii august. Se observă cum concentrațiile de PM10 nu au fost urmate de creșteri ale particulelor mai mici, PM2.5.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.