anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

De ce este important Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, proiect susținut de administrația liberală (P)

GALERIE
alexandru_muraru
 • alexandru_muraru
- +

Bolile cardiovasculare provoacă peste o treime din decesele înregistrate în România, arată un raport al State of Health in the EU – România din 2021, care arată că principala cauză de mortalitate, reprezentând peste 19% din totalul deceselor este boala cariacă ischemică, provocând o rată a mortalității de peste două ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Astăzi, România ocupă locul al treilea în Europa în privința numărului deceselor cauzate de boli cardiovasculare iar cea mai mare incidență a acestor boli este în regiunea Moldovei.

Pentru noi, liberalii, investițiile în sistemul de sănătate sunt prioritate zero, și am arătat-o deja prin celeritatea de care au dat dovadă colegii mei de la conducerea Consiliului Județean Iași în cadrul proiectului de reabilitare și modernizare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași, prin diligența Guvernului Ciucă care a pus în mișcare proiectul Spitalului Regional de Urgență Iași, astfel încât anul acesta să poată avea loc licitația pentru construire iar lucrările efective să înceapă în 2023. Amintesc toate acestea pentru a sublinia interesul liberalilor ieșeni pentru dezvoltarea infrastructurii de sănătate, iar IRMC – Institutul Inimii este nu doar o necesitate absolută, ci și un proiect al identității noastre regionale.

Nu mai departe de finalul lunii martie, Consiliul Județean Iași a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotare institutului regional și a depus cererea de co-finanțare prin fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, participăm în mod regulat la întâlnirile informale alături de parlamentari de Iași, reprezentanți ai Guvernului, conducerea Consiliului Judeţean, reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și conducerea Institutului “Prof. Dr. George Georgescu” Iași, pentru a menține o imagine clară asupra proiectului și a pașilor pe care urmează să îi facem, fiecare dintre noi.

Proiectul IRMC, cu o valoare de aproximativ 330 milioane euro va fi realizat în comuna Miroslava și se va întinde pe o suprafață de aproximativ 12 hectare. Institutul Inimii va avea 500 de paturi și 19 săli de operație, inclusiv chirurgie cardiacă pediatrică. Investiția mai cuprinde un centru de cercetare, un hotel pentru vizitatori, clădiri tehnice, grădiniță, parcări subterane și supraterane.

Realizarea acestei investiții reprezintă o șansă la viață a tinerilor și copiilor nou născuți, cu malformații cardiace, a celor care sunt nevoiți să aștepte mai bine de doi ani investigațiile de specialitate sau intervenția chirurgicală.

Alexandru Muraru

deputat și președinte PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.