De ce este Mihai Chirica cel mai ”penal” primar de oraş mare? Iată întreaga panoplie a dosarelor! În ce stadiu se află fiecare?

sâmbătă, 17 decembrie 2022, 02:50
7 MIN
 De ce este Mihai Chirica cel mai ”penal” primar de oraş mare? Iată întreaga panoplie a dosarelor! În ce stadiu se află fiecare?

După ce luni a fost vizitat de procurori în dosarul Vixen’s, iar miercuri a fost chemat la audieri în calitate de suspect în dosarul “Veranda”, primarul Mihai Chirica s-ar putea vedea scăpat săptămâna viitoare de un alt dosar “greu”, în care este judecat pentru abuz în serviciu: dosarul Skoda. Epopeea dosarelor penale ale lui Mihai Chirica este însă departe de a se finaliza. Iată un scurt istoric al acestora.

“Până în anul 2024 nu ştim câte dosare vor fi, pot fi patru, pot dispărea unele sau să apară altele. Întrebarea nu e dacă sunt dosare, ci dacă sunt găsit vinovat, sau dacă am sau nu probitatea morală ca, atunci când mă consider nevinovat, să candidez sau nu. O să vedem atunci”, a răspuns joi Mihai Chirica jurnaliştilor care l-au întrebat, după audierea acestuia de către procurori în dosarul Veranda, dacă va candida la alegerile locale din 2024, în condiţiile în care este implicat în mai multe dosare penale.

Primul răspuns la socoteala dosarelor penale l-ar putea primi edilul de Iaşi, de la magistraţii Judecătoriei Bârlad, săptămâna viitoare, în dosarul Skoda. După strămutarea procesului de la Iaşi, la Judecătoria Bârlad, procesul a fost suspendat, în aşteptarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind prescripţia răspunderii penale, care îl favorizează pe primul gospodar al Iaşului.

“ Înalta Curte prin decizia asta, ne dă dreptate că, practic, ca urmare a celor două decizii ale CCR, trebuie să se constate intervenită prescripţia generală a răspunderii penale. Deci bănuiesc că asta urmează să se întâmple. Mai întâi o să se repună dosarul pe rol, o să se fixeze din nou un termen de judecată la Bârlad, şi la termenul acela probabil că o să se constate prescripţia şi o să se finalizeze dosarul. E încetarea procesului penal, asta e soluţia pe care o dă instanţa în caz de prescripţie”, a explicat, pe 25 octombrie, avocatul Daniel Atasiei, apărătorul primarului Mihai Chirica în mai multe dosare, printre care şi dosarul Skoda, imediat după de ÎCCJ s-a pronunţat în privinţa prescripţiei răspunderii penale.

Pleiada de acuzaţi în dosarul Skoda

În dosarul „Skoda”, primarul Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, fosta şefă a Serviciului Juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al Serviciului Administrativ al municipalităţii, sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei cinci sunt acuzaţi că ar fi dispus în 2013 achiziţionarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda deşi, la acea dată, restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte, cauzând un prejudiciu de o jumătate de milion de lei. Prejudiciul calculat de procurori nu a fost asumat de municipalitate, care nu s-a constituit parte civilă în proces.

Prescripţia răspunderii penale este prevederea legală conform căreia, după o anumită perioadă de la comiterea faptelor de natură penală, autorul acestora nu mai poate fi urmărit penal sau condamnat. Or, cum faptele de care a fost acuzat Mihai Chirica s-au petrecut până la începutul lui 2014, termenul de prescriere pentru abuzul în serviciu s-a împlinit deja, deci primarul îşi poate tăia dosarul Skoda de pe lista proceselor penale.

2022: de la control judiciar pe Flux la control judiciar în veranda

Pentru Chirica, anul 2022 a început cu punerea sub control judiciar, în dosarul Flux, şi se încheie cu control judiciar, pentru 60 de zile, în dosarul Veranda. Iată „istoricul”!

Pe 4 februarie, primarul municipiului Iaşi a fost plasat de DNA sub control judiciar timp de 60 de zile, perioadă în care nu îşi mai putea exercita funcţia de primar. Măsura a fost luată de procurorii care îl cercetau penal pentru că „ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi”.

Concret, un bloc construit de omul de afaceri Gheorghe Cheşcu în zona Flux ar fi fost construit şi intabulat ilegal, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie, fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Măsura venea la o lună după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins la sediul Primăriei Municipiului Iaşi, într-un dosar de corupţie cu infracţiuni comise în anul 2018, pentru a verifica actele urbanistice care au stat la baza edificării blocului. Autorizaţia ar fi fost emisă pentru o construcţie cu parter şi un etaj, iar în prezent aceasta are parter, patru etaje şi o mansardă.

Dosarul Flux, ajuns pe rolul Tribunalului Iaşi în iulie, se află abia în faza de “măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară”, iar următorul termen este pe 10 ianuarie.

Mihai Chirica este judecat pentru “complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit şi fals intelectual în formă continuată (două acte materiale)”.

Alături de el, în acelaşi dosar, judecătorii trebuie să se pronunţe şi în privinţa acuzaţiilor de fals intelectual şi abuz în serviciu, aduse fostului viceprimar Gabriel Harabagiu şi arhitectului şef al municipiului Iaşi Anca Nora Brânduşescu (care avea şi funcţia de şef al Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism).

Un registrator din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, Mariana Popa, va trebui să răspundă pentru acuzaţia de abuz în serviciu, iar omul de afaceri Tudor Cheşcu, administrator al SC FLUX SRL, precum şi firma sa, sunt cercetaţi pentru complicitate la fals intelectual şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu.

Dosarul Asimionesei-Zoiosu

Din 2021, Chirica mai are un dosar în care a fost pus sub acuzare de DIICOT: cel în care ar fi omis să sesizeze parchetul despre încălcarea mai multor legi în cazul unui contract de asociere al municipalităţii ieşene.

În aprilie, anul trecut, a fost audiat luni timp de mai multe ore la DIICOT într-un dosar vizând concesiunea unui teren în Sărărie, teren pe care familia Asimionesei a ridicat un bloc, deşi se angajase prin contract să construiască o pensiune. Mihai Chirica este inculpat în acest dosar. (Citeste mai mult aici)

Iar în luna martie, în acest an, Ziarul de Iaşi a relatat despre “promovarea” lui Chirica de la statutul de suspect la cel de inculpat în acest dosar, cunoscut sub numele „Zoiosu”. Cu această ocazie, Chirica a fost audiat din nou de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

La audieri au fost convocaţi şi Cristina Oţeleanu, şefa Direcţiei Juridice din Primărie, dar şi fostul arhitect-şef al instituţiei, Alexandru Mustiaţă. Procurorii anchetează trei cazuri de investiţii imobiliare suspecte derulate prin intermediul municipalităţii.

În speţă, este vorba de asocierea Primăriei cu Global Impex Distribution, firma care editează controversatul cotidian „Bună Ziua Iaşi” pentru construirea pe Sărărie a unei pensiuni, edificarea unui bloc de locuinţe printre case, pe strada Malu, în apropierea Palas şi autorizarea construirii unei case în Bucium, în extravilanul oraşului.

La sfârşitul audierilor, cei trei au fost inculpaţi pentru abuz în serviciu. Mihai Chirica era deja inculpat în dosarul „Zoiosul” pentru omisiunea sesizării. Vezi mai multe detalii aici.

Unde este acum dosarul?

Dosarul nu a fost trimis încă pe rolul instanţelor, iar în mai, unul dintre cei 33 de inculpaţi din dosarul Zoiosu a depus o contestaţie la Curtea de Apel, “privind durata activităţii de urmărire penală efectuată în dosarul penal nr. 21D/P/2021, al P.Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi”. Judecătorii au respins contestaţia, la începutul lui iunie.

Săptămâna aceasta, primăria lui Chirica a primit luni vizita procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi miercuri pe cea a procurorilor DIICOT.

Primii efectuau cercetări în dosarul Vixen’S “într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2018 – 2020, în legătură cu eliberarea unor documente privind autorizarea construcţiei, edificarea, tranzacţionarea şi intabularea unui imobil din municipiul Iaşi”, potrivit comunicatului de presă al DNA. Mascaţii căutau acte trucate, care să justifice transformarea a două case, în Moara de Vânt într-un bloc cu 18 apartamente. Vezi detalii aici.

Procurorii DNA nu au dispus reţinerea niciunei persoane şi nici nu au chemat pe cineva la audieri. Au făcut-o, în schimb, procurorii DIICOT, care au vizitat primăria două zile mai târziu, în dosarul “Veranda” şi au audiat 23 de persoane, inclusiv pe Mihai Chirica, primarul condus în calitate de suspect la audieri. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii