anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

De ce este necesar cardul de asigurări de sănătate. Precizări de la CJAS Iași

GALERIE
card, sanatate, cjas
 • card, sanatate, cjas
- +

V-ați pierdut cardul de sănătate sau s-a deteriorat și nu îl mai puteti folosi? Ei bine, în acest moment, pe perioada stării de alertă, provocată de „pandemia Covid-19“, s-ar putea să nu vă deranjeze foarte mult acest lucru.

 Însă, în momentul în care vom reveni la normalitate, cu siguranță, lipsa cardului o să vă creeze probleme atât în unitățile medicale cât și la farmacii. Pentru a evita astfel de situații, cel mai înțelept ar fi ca persoanele asigurate care au primit carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate cu date personale eronate, sau au pierdut/distrus acest document să solicite eliberarea unui nou card la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află. Pesoanele asigurate care au primit un card care conține date eronate vor primi cu titlu gratuit un nou card de sănătate.

În schimb, cei care l-au pierdut sau deteriorat vor trebui achite contravaloarea serviciilor de producţie şi distribuire prin poştă a noului card, respectiv suma de 15,52 lei, plata făcându-se la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află asiguratul. „Până când va primi noul card de sănătate, pentru a putea beneficia de toate drepturile pe care le are o persoană asigurată, acesteia i se va elibera o adeverință de înlocuire a cardului de sănătate. Tot o astfel de adeverință vor primi și asiguraţii care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă, în baza unei cereri făcute la casa de asigurări în care se expun motivele refuzului. Cu mențiunea că, în ambele situații, adeverinţa este valabilă timp de trei luni de la eliberare“, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași.

Ce facem, însă, în situaţia în care cardul de sănătate se blochează? Dacă asiguratul tastează greşit, de cinci ori consecutiv, codul pin al cardului de sănătate, acesta se blochează. În această situaţie, medicul va telefona la numărul de helpdesk 021.202.6995, unde se alocă un număr de tichet, iar prin e-mail, la adresa suport.ceas@casan.ro, se dau informaţiile privind cardul blocat. De ce este nevoie de cardul de sănătate? Pentru că acesta este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS fiind, practic, instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem (PIAS). Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine doar datele de identificare ale asiguratului, în memoria sa electronică fiind imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului; codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID) și data nașterii. În mod normal, termenul de valabilitate al cardului este de 7 ani.

În țara noastră, primesc card de sănătate toate persoanele asigurate care au vârsta de peste 18, copiii până la această vârstă beneficiind de servicii medicale gratuite, conform legii. Cardul este distribuit personal de către factorul poştal în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. Poştaşul trebuie să facă cel puţin două vizite la domiciliul asiguratului pentru a-i înmâna cardul şi, în cazul în care acesta nu va fi găsit acasă, îi va lăsa un aviz poştal pe care va fi menţionată perioada în care asiguratul poate să ridice cardul de la oficiul poştal.

Activarea cardului de sănătate se va face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator) la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului. Practic, operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea codului pin iniţial al cardului (000) cu un cod pin din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Codul pin rămâne în proprietatea asiguratului, la fel ca şi cel de la cardul bancar. Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice (medic de familie, cabinete medicale, spitale, farmacii etc). Este foarte important de știut că în momentul în care se introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul pin, instant, aplicaţia cardului va afişa un mesaj în care va informa medicul dacă posesorul cardului este asigurat sau nu. „Trebuie să mai știți că o persoană care nu mai are loc de muncă, la un moment dat, va beneficia de încă 3 luni de statutul de asigurat, perioadă în care își poate căuta un alt serviciu. M-ați întrebat dacă sistemul poate fi păcălit, atfel încât să poți folosi cardul de asigurat și după acest termen. Ei bine, nu se poate, pentru că instituțiile sunt obligate să anunțe ANAF-ul, atunci când un salariat și-a pierdut locul de muncă și, apoi, ANAF-ul anunță Casa de asigurări de sănătate teritorială. De exemplu, în Germania, care beneficiază de un sistem de protecție socială foarte bine pus la punct, de toate aceste schimbări de statut de asigurat se ocupă FISC-ul, casa de asigurări nu se implică în acest sens“, a mai adăugat Dr. Ec. Radu Țibichi.

Cert este că utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate. Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.