De ce îţi pierzi temporar auzul după ce asculţi muzică foarte tare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

De ce îţi pierzi temporar auzul după ce asculţi muzică foarte tare

GALERIE
pierdere, auz, muzica
  • pierdere, auz, muzica
- +

Cercetătorii de la Universitatea Linköping, Suedia, au descoperit un mecanism care explică de ce după ce asculți muzică foarte tare îți pierzi auzul pentru un timp. Rezultatele studiului lor au fost prezentate în jurnalul Proceedings al Academiei Naționale americane de Științe, PNAS.

 

Auzul, afectat temporar din cauza unei membrane
 
„Cei mai mulți dintre oameni simt că auzul lor este afectat și urechile parcă sunt amorțite după ce ascultă sunete puternice, dar după un timp auzul se întoarce la normal. Noi am descoperit că o mică structură din cohlee, cunoscută ca membrana tectorială, joacă un rol important în acest proces, pentru că acționează ca depozit de ioni de calciu, care contribuie la reglarea funcționării celulelor senzoriale“, spune Anders Fridberger de la Departamentul de Medicină Clinică și Experimentală, de la Universitatea Linköping, care a condus studiul.
 
Ionii de calciu, care sunt atomi de calciu cu încărcătură pozitivă, joacă un rol cheie în procesele care fac posibil auzul. Transformarea undelor sonore în impulsuri nervoase are loc în urechea interioară, cunoscută și sub numele de cohlee, care arată ca o cochilie spiralată de melc. Cohleea conține multe celule senzoriale, care detectează sunete și generează semnale care sunt transmise creierului.
 
Studiile anterioare au arătat că fluidul care înconjoară celulele senzoriale din cohlee are o concentrație scăzută de ioni de calciu. Au existat, totuși, întrebări legate de acest lucru, deoarece celulele senzoriale care sunt plasate în lichide cu un nivel natural de calciu nu mai funcționează în mod normal. Oamenii de știință de la Universitatea Linköping au investigat concentrația de ioni de calciu în urechea internă la cobai, foarte asemănătoare cu urechea umană.
Prin marcarea fluorescentă a ionilor de calciu, cercetătorii au descoperit că o membrană care se află pe partea superioară a celulelor senzoriale, membrana tectorială, are o concentrație mult mai mare de ioni de calciu decât fluidul din jur. Membrana pare să funcționeze ca un depozit, astfel încât celulele senzoriale să fie înconjurate de niveluri mai ridicate de ioni de calciu decât se credea anterior.
 
Celulele senzoriale încetează să funcţioneze
 
Când oamenii de știință au adăugat o substanță care sparge ionii de calciu, celulele senzoriale au încetat să funcționeze. În următoarea etapă, ei au expus urechea interioară nivelurilor de zgomot care corespund celor experimentate la concertele rock, care au același efect.
„Când expunem la zgomot puternic în laborator, nivelul calciului din membrana tectorială scade și celulele senzoriale încetează să mai funcționeze. După un timp, totuși, concentrația de ioni de calciu revine la nivelul anterior și celulele senzoriale încep să funcționeze din nou“, spune Anders Fridberger.
Până acum, oamenii de știință credeau că membrana are o funcție în principal mecanică, dar descoperirea făcută de cercetătorii LiU sugerează că membrana tectorială poate juca un rol important în reglarea auzului prin stocarea calciului.
 
„Știam că membrana tectoriană este necesară pentru a auzi și că trebuie să fie intactă si corect localizată, dar nu era clar de ce daunele la aceasta membrană contribuie la afectarea auzului“, spune Pierre Hakizimana, unul dintre cercetătorii din spatele studiului.
Grupul de cercetători intenționează acum să investigheze dacă același mecanism este important în tulburări de auz legate de vârstă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.