De ce la cel mai mare spital din Moldova se dau reţete gratuite doar jumătate de lună?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Mii de ieşeni plătitori de contribuţii de Sănătate se întreabă revoltaţi:

De ce la cel mai mare spital din Moldova se dau reţete gratuite doar jumătate de lună?

GALERIE
bani la farmacie
  • bani la farmacie
- +

 După primele două săptămâni ale lunii, medicii dau reteţe necompensate în ambulatoriu. Motivul: "S-a terminat plafonul!". Oficialii CJAS spun că măresc permanent acest plafon, dând indirect vina tot pe pacienţi. Unde este adevărul şi cum s-ar putea rezolva problema dacă ar exista suficietă voinţă? 

Ieşenii care vor să beneficieze de analize gratuite în Ambulatoriul de la Spitalul „Sfântul Spiridon” trebuie să se adreseze unităţii medicale în primele zile ale lunii, atunci când medicii încă vor avea fonduri pentru realizarea acestora, sau să se înarmeze cu răbdare multă şi să aştepte următoarea lună calendaristică.

În ciuda numeroaselor nemulţumiri ale ieşenilor referitor la acest aspect, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) au precizat că bugetul alocat ambulatoriului a fost anul acesta mai mare decât în ultimii doi ani, însă, spun ei, problemele apar din cauza adresabilităţii crescute. Pe de altă parte, conducerea spitalului arată că adresabilitatea mărită nu ar trebui să creeze astfel de situaţii, dar ele apar totuşi pe fondul unei lipse de organizare şi comunicare dintre medicul de familie şi cei din ambulatoriu. Unde este, de fapt, problema? 

"Pentru ce plătesc CAS?"
 
Mai mulţi pacienţi care au ajuns în ambulatoriul celui mai mare spital din Moldova au relatat că, dincolo de cozile enorme care se formează la laboratorul de analize sau la medicul specialist, dacă ajung la cabinete medicale în ultimele două săptămâni ale lunii, aud de cele mai multe ori că spitalul a terminat fondurile pentru nevoile lor. Astfel, dacă pacienţii - majoritatea asiguraţi care au plătit contribuţia pentru sănătate mai mulţi ani la rând – nu vor să aştepte până la începutul lunii, ajung să plătească din buzunarul propriu serviciul medical
 
„Eu am plătit 40 de ani CAS din salariu. Chiar şi acum, din 8.000 de lei pensie dau lunar 5 lei. Pentru ce, dacă ajung tot eu să-mi plătesc analizele şi reţetele medicale? Am fost la oftalmolog în ambulatoriu şi mi-a dat reţetă în alb, fără niciun fel de gratuitate. Atunci eu pentru ce mai plătesc contribuţia asta?”, ne-a spus revoltată Maria Popa, din Iaşi.
Femeia a mai relatat că, pentru a ajunge la timp la analize, în urmă cu două luni a venit în ambulatoriu de la ora 5 dimineaţa, ca să nu prindă coadă prea mare, ci un bon de ordine printre primii zece pacienţi. „Am venit la ora aia şi deja erau alte 14 persoane în faţa mea”, a completat ieşeanca.
 
Ce spune CJAS
 
Potrivit reprezentanţilor CJAS, situaţia din ultimii ani se repetă şi în prezent, deşi fondurile alocate ambulatoriului au fost mult mai mari, totul din cauza adresabilităţii crescute. „Anul acesta discutăm despre un buget mai mare faţă de ultimii doi ani pe servicii de ambulatoriu: de la 900.000 de lei bugetul a crescut la 2.200.000 de lei.
 
În cazul de la Spitalul «Sf. Spiridon» nemulţumirile apar pe fondul unei adresabilităţi în creştere faţă de anii trecuţi. Dacă, de exmplu, avem furnizori de servicii medicale în ambulatoriu care fac economii şi nu consumă toţi banii alocaţi, ambulatoriul de la Spitalul „Sf. Spiridon” nu este în aceeaşi situaţie pentru că fondurile se consumă în totalitate tocmai datorită acestei adresabilităţi crescute”, a precizat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS. Acesta a mai subliniat că medicii specialişti care consumă lunar toate fondurile alocate primesc în lunile următoare mai mulţi bani prin redistribuirea celor nefolosiţi de alţi doctori specialişti.
 
Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” a precizat că adresabilitatea crescută este un motiv îmbucurător, întrucât prin încurajarea ei se deblochează aglomeraţia din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), acolo unde ajung şi mulţi pacienţi care nu prezintă neapărat urgenţe medicale. „Noi ne dorim să avem o adresabilitate mai mare pe ambulatoriu, pentru că şi preţurile ar fi mai convenabile. Nu zic, de exemplu, că noi nu ar trebui să facem ambulatoriul mai atractiv pentru ca pacienţii să prefere o astfel de îngrijire medicală. Asta ar decongestiona activitatea din UPU, acolo unde ajung şi cazuri care nu sunt chiar urgenţe, ci mai degrabă cazuri cu pacienţi care vor asistenţă gratuită cu riscul de a aştepta câteva ore medicul. Dar, pentru a evita cozile şi pentru a beneficia gratuit de serviciile din ambulatoriu, ar trebui să existe o mai bună comunicare între medicul de familie, pacient şi medicul specialist. Dacă medicul de familie şi-a programat el pacientul în ambulatoriu, peste o zi, două sau o săptămână, lucrurile ar funcţiona altfel”, a explicat prof.dr. Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului "Sf. Spiridon".
Lunar, în ambulatoriul integrat al spitalului primesc servicii medicale în jur de 10.000 de persoane. Adică, o medie zilnică de peste 300 de persoane.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.