De ce li s-a refuzat unor ieşeni chiria pentru stâlpii de înaltă tensiune de pe proprietate?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

De ce li s-a refuzat unor ieşeni chiria pentru stâlpii de înaltă tensiune de pe proprietate?

GALERIE
stalp delgaz
  • stalp delgaz
- +

Decizii ale CEDO şi ale Curţii Constituţionale au fost luate în favoarea Delgaz.

Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi deciziile Curţii Constituţionale au fost invocate într-un proces derulat la Judecătoria ieşeană. Doi ieşeni au cerut Delgaz Grid SA să plătească chirie pentru faptul că pe terenul lor se află amplasat un stâlp al companiei, iar reţeaua de curent electric le traversează proprietatea.

Cei doi au invocat faptul că prezenţa instalaţiilor electrice pe terenul lor le îngrădeşte dreptul de proprietate. Într-adevăr, legea interzice ridicarea de construcţii în apropierea conductorilor electrici de medie şi înaltă tensiune, proprietarii neputând astfel să-şi folosească după dorinţă cei 1.600 mp deţinuţi.

Magistraţii Judecătoriei au decis totuşi respingerea acţiunii înaintate de proprietari. Judecătorii au explicat că instalaţia electrică a fost realizată în 1971, în timp ce D.T. şi R.G. au devenit proprietari în 1997, printr-un contract de schimb.

Totodată, Constituţia României permite limitarea dreptului de proprietate în anumite situaţii, cu precădere atunci când este vorba de interesul public sau de asigurarea unor servituţi.

"Cele două categorii de titulari ai dreptului de proprietate privată, şi anume cei pe ale căror terenuri existau deja capacităţi energetice, respectiv cei pe ale căror terenuri urmează să se realizeze capacităţi energetive, se diferenţiază prin momentul obiectiv al realizării acestor capacităţi", se menţionează în Decizia 986/2011 a Curţii Constituţionale.

În acelaşi an, CEDO s-a pronunţat în cauza Mirela Cernea şi alţii împotriva României, apreciind că "într-un domeniu atât de complex şi de delicat ca cel al strategiei naţionale în domeniul energetic, statul dispune de o marjă largă de apreciere pentru a-şi desfăşura politicile sale de interes general".

În plus, petenţii nu au putut prezenta dovada producerii vreunui prejudiciu, terenul nefiind încadrat ca "neconstruibil" şi nefiind depusă nicio cerere de autorizaţie de construcţie care să le fi fost refuzată. Decizia finală urmează să fie luată de magistraţii Tribunalului, la nivelul acestei instanţe având ieri loc un termen de judecată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.