Centura uşoară a Iaşului: câştigătoare, o firmă ce nu poate executa lucrarea
Atribuirea contractului de proiectare a lucrarilor pentru un tronson din centura „usoara&rdquo (...)
citeste totjoi, 21.01.2021
Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi.
Scrisul îţi aduce bucuria câtorva clipe de graţie, când pluteşti în spaţii celeste, dar este şi o damnare. Scrisul are partea lui de mister fericit, dar te şi însingurează şi îţi cere mari sacrificii. Te vămuieşte în primul rând pe tine, dar îi sacrifici şi pe cei din jurul tău - soţie, copii, prieteni. Iar dacă te înconjoară oameni înţelegători, eşti oarecum salvat, rămâi numai cu remuşcările, aşa ca bătrânul savant din „Fragii sălbatici”, vechiul film al lui Ingmar Bergman. Însă, dacă te cuprinde patima scrisului într-un mediu ostil, vai de tine! E o tragedie!
Din acest punct de vedere, mă detaşam în acel articol, ba chiar îmi exprimam sila, faţă de cei care fac literatură ca o distracţie, un hobby împotriva plictiselii - îţi place într-o zi şi în alta nu, aşa cum îţi plac nişte sandale azi, iar mâine le laşi uitate în dulap. Ăştia-s „scriitorii temporari”. Nu am nimic cu aceştia - fiecare are dreptul să scrie literatură. Mai mult, am convingerea că orice om trecut prin ceva şcoli şi inteligent poate scrie poezie sau un roman. Mulţi chiar o fac. Cred că viitorul, în ritmul stahanovist în care se desfăşoară acum lucrurile, e acesta: ai învăţat alfabetul, poţi fi literat! În ritmul ăsta de „mahalagism literar” vor începe să scrie romane şi preşcolarii. Şi să ne amintim de o vorbă a lui Sancho Panza: „Bun venit, năpastă, dacă vii singură”. Vreau să spun că după cum se insinuează mieros, dar asfixiant, corectitudinea politică, va veni şi altă năpastă. Criticii literari români ai viitorului este posibil să egalizeze în cuget şi simţiri pe Radu Aldulescu, bunăoară, cu o pixereasă de romane telenovelistice, pe extraordinarul Cristian Fulaş, autor aproape necunoscut, cu vreun teleast care se apucă din plictiseală de literatură, pe Emil Brumaru cu un epigramist cu nume de ceafă de porc la cuptor, trăitor tot în Ieşul nostru cel urgisât, creator de asociaţie literară şi care face săli pline de cititori. Asta-i, frate! Aşa a fost dintotdeauna. Pe vremea lui Puşkin şi Lermontov erau mai „prizaţi” autorii de mistere în genul lui Eugène Sue, iar pe timpul lui Eminescu insignifiantul Petrino făcea furori între cucoane cititoare „ambetate”.
Pot să spun că m-a mânat ideea scrisului încă din copilărie. Prin clasa a VIII-a, profesoara mea de matematică, doamna Zvorişteanu, citindu-mi o compunere pe temă liberă, mi-a spus că am talent şi că trebuie să merg pe linia asta. La fel mi-a zis şi doamna Tărăntuş, profesoara de limba română. Prin toate şcolile prin care am trecut, o să râdeţi, am fost îndrăgostit de profesoarele de română. Mai târziu mi-am dat seama că, de fapt, eram îndrăgostit de literatură. Am scris mereu, dar nu arătam nimănui ce scriu. La cenacluri nu am prea mers din acelaşi sentiment de ruşine amestecat cu teamă. Dar şi teama intră în legile omeneşti. Federico Fellini spune undeva că „un om fără teamă este un prost”.
Vreau să mai spun că, scriind literatură, nu mă interesează deloc faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. Iar în lumea literară, ca să fii faimos, trebuie să faci, de pildă, precum Dinescu: să vii cu taraful în direct, să pârpăleşti mici la grătar şi să dai vin de butuc (am băut şi eu odată „Vinul lui Dinescu” - un vin tare prost) la lansări de carte. Mersi, nu vreau aşa ceva. Vreau doar să fiu citit. Asta da. În rest trăiesc destul de retras, nu frecventez lumea literară, nu mă interesează premiile, iar târgurile de carte, lansările de carte le consider ca un rău necesar. Na! Am spus-o! Sper să nu citească vreun editor de-al meu ceea ce am spus aici. Am câţiva prieteni scriitori în mijlocul cărora mă simt bine, atât. Cultiv doar familia şi relaţiile de familie şi pe oamenii în mijlocul cărora trăiesc, oameni care nici nu prea ştiu cu ce mă ocup, ştiu doar că sunt „ăla care scrie la ziar”.
Trebuie să spun în acest context că mi-e silă şi mi-e scârbă de discutat politică. Mi-e silă de milioanele de Mitici care trăncănesc zi de zi despre politică, că mă îngrozeşte presa care împuşcă cu gloanţe oarbe despre politică, ca un subofiţer nebun care trage în toate părţile, fără ţintă, cu idei sărace sau aiuristice, fără orizont, doar pentru defulare, că mi-e silă să-mi fac faimă şi să adun like-uri pe Facebook cu subiecte pe teme politice, cum fac atâţia.
Îmi dau seama că tinerii care vor citi aici pot să reacţioneze negativ. Ei sunt mai reactivi, sângele le circulă mai impetuos prin vine. Din ´90 încoace am scris mereu despre politică, m-am zbătut, am sperat şi… nimic. Totul e ca-n bancul acela cu evreul care s-a rugat la Zidul Plângerii vreme de 60 de ani. O reporteriţă îl abordează pentru a-i lua un interviu. „De când veniţi la Zidul Plângerii?”. „Aproximativ de 60 de ani”. „De 60 ani! Şi pentru ce vă rugaţi?”. „Mă rog ca evreii, creştinii şi musulmanii să trăiască în pace. Mă rog să nu mai fie războaie şi să dispară ura dintre oameni. Mă rog să nu mai fie foamete nicăieri în lume …”. „Şi ce simţiţi după 60 de ani?”. „Parcă aş vorbi la pereţi”. Lăsând gluma la o parte, aş spune, în concluzie, că în politica noastră soluţiile sunt numai două: 1. mersul la vot. 2. ieşitul în stradă. Restul e gâlceavă stupidă de semidocţi şi sfertodocţi şi ţopenie tupeistă feisbuchistă. Aşa că, parafrazându-l pe Eminescu, aş spune în încheiere: Eu rămân ce-am fost - literat.
Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Umiliţi: în linia I fără spor Covid, iar funcţionarii de la Prefectura Iaşi primesc toţi 30% în plus
USAMV a primit ca donaţie mai multe utilaje, printre care şi un echipament pentru recoltat porumb
Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?
Act for Good,un program de promoții și experiențe pentru clienții Carrefour (P)
Permis anulat unui tânăr ce abia îl luase. S-a întâmplat la 1 noaptea
Actori, corişti şi militari merg azi împreună să doneze sânge
Centura uşoară a Iaşului: câştigătoare, o firmă ce nu poate executa lucrarea
2.900 de nopţi după gratii pentru o noapte de dezmăţ bahic şi sexual
Au spart o maşină şi au furat scule electrice de 10.000 de lei
Trei ani de închisoare pentru câteva sticle de ulei furate de la Billa
Un caz revoltător, în care Poliţia a fost făcută efectiv de râs de doi angajaţi de post rural
Pro şi contra vaccinării femeilor însărcinate. Ce recomandă specialiştii ieşeni?
VIDEO - Prima concluzie a pompierilor în incendiul de la Castel: un fir neizolat
Bilanţ de pandemie la Teatrul Luceafărul: 8.000 de spectatori
Jaf la carmangerie: pensionară jefuită de cei de care i se făcuse milă
Transplant de rinichi la Iaşi: două premiere la o singură operaţie
Cuba intenţionează să producă 100 de milioane de doze din vaccinul său Covid în 2021
Transferul codurilor nucleare către Joe Biden s-a făcut, în premieră, în două etape
Mancheste City devine lider provizoriu în Premier League după victoria cu Aston Villa
Marius Bacria: Există cineva care doreşte ca Dinamo să dispară
Papa Francisc i-a transmis preşedintelui Joe Biden că se roagă ca Dumnezeu să îi ghideze eforturile
Preşedintele Joe Biden, ceremonie de semnare a documentelor în Capitoliu
Marius Şumudică, despre victoria lui Rize cu Gaziantep: I-am bătut din sufragerie
Cum se poate reduce poluarea din municipiul Iaşi? Câteva propuneri concrete!
Conturile de Twitter ale Casei Albe au fost transferate administraţiei Biden
Klaus Iohannis: Felicitări preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris
VIDEO Cel mai puturos șofer din România. Priviți cum a ieșit pe stradă după ce a nins
Răspunsul oficial cu privire la angajarea Luminiței Afloarei la Palatul Culturii
Județul Iași, în TOP 5 cazuri noi de COVID raportate în ultimele 24 de ore
Şeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, s-a vaccinat împotriva COVID
VIDEO: Mașină în care se afla o femeie în travaliu, escortată de Poliție la Iași
Premierul Florin Citu, despre relatiile Romaniei cu China: "Pastram distanta"
Joe Biden va continua sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului
Cristi Borcea are 9 copii cu 4 femei: "Pentru ele există Dumnezeu și eu"
Mesajul șefului unui crematoriu pentru coronasceptici: Ajutați-ne să mutăm sicriele!
Rareș Bogdan, despre afirmațiile referitoare la Orban. "Asta cu lupul alfa e ok"
Premieră la Operă: ”Bal mascat”, de Verdi. Biletele pot fi cumpărate de astăzi
Joe Biden vrea să înăsprească restricțiile de călătorie în SUA. Cum vor fi afectați românii
Donald Trump i-a graţiat pe Steve Bannon, Lil Wayne şi Kodak Black
Bilanțul activității Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului
Varianta britanică de coronavirus este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii
Cum îi convingi pe români să se vaccineze: prin cântăreți de muzică populară sau actori
Cumpănașu și-ar fi cumpărat urmăritorii minori de pe Tik-Tok cu suma de 8.000 de dolari
Codrin Liviu CUȚITARUTutoriat |
George ŢURCĂNAŞUDespre oraşele creative ale României (IV) |
Alin ANDRIEȘIntermedierea financiară şi băncile străine |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.