Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presa (P)

De ce mereu punct şi de la capăt? (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

După multe discuții pe cât de sterile, pe atât de inutile, iată că a început şi noul an şcolar 2020 - 2021. Aşadar, şcoala din România a început în pandemie, dar și într-o stare tensionată, cu proteste în Capitală și în țară. Astfel, în București, Consiliul Național al Elevilor a ieșit în stradă chiar în prima zi a anului școlar motivați de modul dezastruos în care a fost organizat acest început de an școlar.

Ce să ne mai mirăm! Au trecut vreo 25 de ani de când tot facem reformă în sistemul de învățământ. De, ministrul şi reforma lui! Nimic consistent, nimic semnificativ în viața școlii și a școlarilor. Toți termină gimnaziul, mai toți intră la liceu sau colegiu indiferent de medii, mai toți intră la o facultate, de stat sau privată, primesc o diplomă şi repet – primesc o diplomă, nu e muncită, vorba unui profesor universitar: “mai dau și bani să nu învețe!”. Să nu uităm că avem şi mulți copii buni, dar majoritatea dintre aceştia migrează către alte sisteme de învățământ.

De la an la an şi în timpul jocului, cum se spune în fotbal, se schimbă regulile, normele, materiile de examen, modalitatea de examinare, conținutul fiecărei materii etc., de nu mai știe nimeni – elev, profesor, inspector, părinte pe unde suntem. Din când în când ne facem (se fac) că analizăm „foarte serios și la obiect” starea și situația învățământului din România. Deschidem o mare dezbatere națională (cred că au fost vreo 10 până acum), trece timpul, mâncăm banii și timpul degeaba, mai tragem câte o concluzie dacă, între timp, nu am pornit la o nouă dezbatere, inevitabil cu aceleași rezultate.

În această complicată ecuație necunoscutele sunt elevii și problemele lor care nu-și găsesc răspunsuri, nu-i întreabă nimeni ce-și doresc de la școală, care ar fi materiile primordiale din orare, nu-i întreabă nimeni  dacă e bună școala online sau ce vor face după ce mai depășesc un ciclu de învățământ.

Și se dau examene, se fac repartizări până se ocupă toate locurile, să nu rămână vreun loc neocupat. Nu contează că se intră în liceu cu media 5. Cum să bagi în aceeași sală de curs (liceu sau facultate) elevi de 8-9-10 și elevi de 5? Poate că aceia ar putea fi îndrumați şi pregătiți pentru a deveni meseriaşi căci tot ducem lipsă. Cred că toate acestea ar părea imposibil să se întâmple în alte țări, dar nu la noi. Ce să mai vorbim de motivație, de dăruire, de pofesionalism şi muncă, de studio, patriotism şi datorie față de țară…

Nu mai avem timp, dar mai avem de “implementat” o reformă. Și te mai miri ce iese pe porțile școlilor, în condițiile în care știi sigur cine a intrat! Este, cu toate riscurile, timpul să spunem Stop joc! incompetenței și intereselor meschine pe banii și siguranța statului şi mai mult de atât a viitorului țării. Cine știe carte, poate și vrea să învețe în continuare, să meargă mai departe, cine nu… să se oprească la nivelul dat de pregătirea pe care o are.

Ing. dr. ec. Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri