De ce mergem împotriva trendului național? Creștere semnificativă a numărului autorizațiilor de construire în Iași
O creștere semnificativă a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale a fost înregistrată la Iași în luna noiembrie. Ce explicații ar putea fi?
Potrivit datelor recent publicate de Institutul Național de Statistică, numărul autorizațiilor de construire din Iași înregistrat o creștere cu 34% față de anul anterior, cu un total de 158 de astfel de documente emise. Asta a făcut ca Iașul să fie județul cu al treilea cel mai mare număr de autorizări, după Ilfov și Timiș.
Medie națională de 1%, creșteri județene și de +73%
După evoluția procentuală a numărului de autorizații de construire din ultimul an, Iașul a fost pe locul opt din 42, cu această creștere de 34%, iar cele mai accentuate creșteri față de perioada precedentă s-au înregistrat în județele Ialomița (+73%), Caraș-Severin (+67%) și Alba (+63%). Asta în condițiile în care la nivel național creșterea a fost de doar 1%. Mai exact, în noiembrie 2024 s-au eliberat în România 2.729 de autorizații pentru clădiri rezidențiale, cu 29 mai multe decât în noiembrie 2023.
Față de luna octombrie 2024, însă, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 14% la nivel național. Creșteri au fost înregistrate doar în nou județe, în timp ce un altul a stagnat. Iașul s-a aflat pe un trend opus mediei naționale, și a înregistrat a cincea cea mai mare evoluție pozitivă a numărului de autorizații emise în noiembrie 2024 față de luna precedentă (+14%). Aici au fost emise mai multe autorizații atât în mediul urban 22 (față de 12 în octombrie 2024 sau 16 în noiembrie 2023), cât și în mediul rural, acolo unde în noiembrie 2023 s-au emis 102 autorizații, în octombrie 2024 numărul a ajuns la 126, iar în noiembrie 2024 a crescut la 136.
Regiunea Iașului, trasă în jos de Bacău, Suceava și Neamț
Regiunea Nord-Est, din care face parte și Iașul, prezintă o imagine mixtă în ceea ce privește evoluția autorizațiilor de construire. Pe de o parte, a fost creșterea înregistrată de județul Iași, iar pe de altă parte județe precum Bacău, Suceava și Neamț au înregistrat scăderi notabile în comparație cu noiembrie 2023. Bacău, în special, a înregistrat o scădere de 10% față de anul precedent și o scădere de 14% față de luna octombrie 2024. Suceava, de asemenea, a avut o scădere de 9% față de noiembrie 2023 și o scădere de 17% față de octombrie 2024.
Totuși, regiunea a fost afectată de o scădere generală de 16% în numărul total de autorizații de construire emise în noiembrie 2024 față de octombrie 2024, ceea ce indică o oarecare stagnare în activitatea de construcții rezidențiale la nivel regional.
Orașele și zonele periurbane vor beneficia de o creștere continuă
Scăderile din anumite județe ale regiunii pot fi atribuite unor factori economici sau politici locali, dar și schimbărilor din piața imobiliară națională. De exemplu, creșterea prețurilor materialelor de construcție, inflația și dobânzile mai mari la credite ipotecare au început să pună presiune asupra dezvoltatorilor imobiliari. Totodată, în unele cazuri, infrastructura insuficientă sau riscurile economice regionale pot contribui la scăderea numărului de autorizații.
În ciuda acestor provocări, județele din Regiunea Nord-Est, inclusiv Iașul, rămân un pol important al dezvoltării imobiliare. Pe termen lung, se estimează că orașele și zonele periurbane vor beneficia de o creștere continuă datorită fluxului de populație și investițiilor în infrastructura de transport și utilități.
Publicitate și alte recomandări video