De ce „modelul” Andrew Tate are succes în rândul adolescenților din România

joi, 19 ianuarie 2023, 13:35
3 MIN
 De ce „modelul” Andrew Tate are succes în rândul adolescenților din România

Milionarul britanic Andrew Tate, arestat în România pentru trafic de persoane și viol, are succes în rândul adolescenților pentru că le oferă iluzia că pot avea bani în mod facil, iar astfel îşi pot îndeplini orice dorinţă, spun psihologii. World Vision prezintă date care arată că în România numeroşi adolescenţi din medii defavorizate nu au susţinetrea părinţilor, mulţi elevi se simt trataţi la şcoală mai rău decât colegi de-ai lor, iar în acest context îşi găsesc refugiul pe reţelele sociale.

Tate a fost în mare parte necunoscut până în 2022, când vizibilitatea sa pe rețelele de socializare a explodat. Apoi, în luna august, el a fost interzis de Facebook, Instagram YouTube și TikTok din cauza comentariilor sale misogine, afacerea sa online – „Hustler University” – încasând o lovitură grea.

Andrew Tate a fost interzis inițial și pe Twitter, dar această platformă social media i-a reactivat contul după ce a fost preluată oficial de către Elon Musk la sfârșitul lunii octombrie. El este urmărit pe Twitter de 4,6 milioane de persoane. Deși Andrew Tate este în arestul Poliției Române, pe contul său personal de Twitter apar în continuare numeroase postări.

Organizaţia World Vision România a făcut o analiză a publicului pe care îl are în România Andrew Tate, milionarul controversat care a spus că s-a mutat în țara noastră ca să scape mai ușor de acuzațiile de viol.

Realitatea cruntă

Organizația prezintă date care arată că în România numeroşi adolescenţi din medii defavorizate nu au susţinetrea părinţilor sau mulţi elevi se simt trataţi la şcoală mai rău decât colegi de-ai lor:

1 din trei adolescenţi din mediul rural spune că niciodată sau doar uneori este la fel de fericit ca ceilalţi tineri de vârsta lui.
În acelaşi timp, 39% spun că niciodată sau rareori au acasă un părinte sau altă persoană care să-i laude.

Pentru aproape jumătate (47%) dintre adolescenţii din mediul rural chestionaţi de fundaţie, una dintre priorităţi este să fie pe banii lor.

1 din patru copii, niciodată sau doar uneori, are familia alături atunci când are nevoie de ajutor.
Tot 1 din patru copii niciodată sau rareori are încredere în adulţii cu care locuieşte.
Trei din zece spun că profesorii de la clasă îi tratează mai rău decât pe ceilalţi copii.

Cum a ajuns un personaj precum Tate să aibă asemenea succes în rândul tinerilor

În acest context, mulți adolescenți îşi găsesc refugiul pe reţelele sociale, iar personaje toxice din mediul online, precum Andrew Tate, devin extrem de periculoase pentru copii şi tineri, mai ales pentru cei din mediile dezavantajate, atrage atenția World Vision România.

Specialiştii care lucrează alături de organizaţie au explicat cum a ajuns un personaj precum Tate să aibă asemenea succes în rândul tinerilor.

„Tot mai mulţi copii, mai ales din mediile vulnerabile, au părinţi prea stresaţi din cauza banilor pentru a mai putea să le ofere atenţia de care au nevoie.
Grijile pe care părinţii le resimt le transmit inevitabil către copii. Şi-atunci, social-media devine un spaţiu de evadare de la greutăţile de zi cu zi.
Altă problemă este că personaje precum Andrew Tate le oferă iluzia că şi ei pot face foarte uşor bani şi să-şi îndeplinească orice altă dorinţă.
Pentru o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă, orice copil are nevoie să fie în siguranţă, să primească afecţiune şi atenţie.
Dacă el nu are acces la un astfel de mediu în familie şi la şcoală, creşte riscul ca el să caute validare pe social-media sau într-un anturaj de prieteni.
Problema este că, în multe cazuri, acestea pot avea o influenţă negativă. Însă adolescentul, pentru că îşi doreşte să se integreze într-un grup, va adera şi el la acelaşi tip de valori toxice",
a explicat psihologul Vlad Rusu, care activează în comunităţile World Vision România.

Mai mult, pe hotnews

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii