anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

De ce ne naștem blonzi, roșcați sau bruneți

GALERIE
culoarea-parului
 • culoarea-parului
- +

Culoarea părului depinde de calitatea de melanină, dar și de gene. Care este secretul genetic al culorii părului? Cert este că tipul și cantitatea de melanină din păr sunt determinate de multe gene, deși se știe puțin despre majoritatea dintre ele.

”Cea mai bine studiată genă a culorii părului la om se numește MC1R și oferă instrucțiuni pentru a produce o proteină numită receptorul melanocortinei 1, implicată în calea care produce melanina. Receptorul de melanocortină 1 controlează ce tip de melanină este produs de melanocite. Când receptorul este pornit (activat), stimulează melanocitele să producă eumelanină. Dacă receptorul este inactivat sau blocat, melanocitele produc feomelanină în loc de eumelanină”, arată MedlinePlus.

De ce ai părul negru sau castaniu

Majoritatea oamenilor au două copii funcționale ale genei MC1R, una moștenită de la fiecare părinte. Acești indivizi au părul negru sau castaniu, din cauza cantității mari de eumelanină. Se estimează că peste 90% dintre oamenii din lume au părul castaniu sau negru. Unii oameni au variații într-o copie a genei MC1R în fiecare celulă care determină inactivarea genei.

Acest tip de modificare genetică este descrisă ca pierdere a funcției. Pentru acești indivizi, producția de eumelanină este mai scăzută, în timp ce producția de feomelanină este mai mare, astfel încât au părul blond arămiu, cognac sau roșcat, mai arată MedlinePlus.

De ce ai părul roșu

Într-un procent și mai mic de oameni, ambele copii ale genei MC1R din fiecare celulă au modificări de pierdere a funcției, iar calea de producție a melaninei produce doar pigmentul feomelanina. Părul acestor indivizi este aproape întotdeauna foarte roșu.

Părul blond poate depinde de diferite alte gene. Chiar și atunci când calea de producție a melaninei produce eumelanină, modificările altor gene pot reduce cantitatea de eumelanină produsă. Aceste modificări duc la păr blond. 

Culoarea părului, schimbătoare în timp

Culoarea părului se poate schimba în timp. În special la persoanele de origine europeană, culoarea părului deschis se poate întuneca pe măsură ce indivizii îmbătrânesc. De exemplu, copiii cu părul blond au adesea părul mai închis la culoare în momentul în care sunt adolescenți. Cercetătorii speculează că anumite proteine pigmentare ale părului sunt activate pe măsură ce copiii cresc, probabil ca răspuns la schimbările hormonale care apar în apropierea pubertății. 

Părul va începe să devină gri pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Părul gri este parțial ereditar și poate varia în funcție de originea etnică. Este, de asemenea, oarecum dependentă de factori externi, cum ar fi stresul. Părul devine gri atunci când foliculul de păr își pierde capacitatea de a produce melanină, dar exact de ce se întâmplă acest lucru nu este clar, mai arată MedlinePlus. 

Melanina, substanța care dă culoare

Știința culorii părului poate fi explicată printr-un pic de fizică și o mulțime de biologie și chimie. În timp ce absorbția și reflexia luminii determină, de asemenea, culoarea părului, factorul principal îl constituie genele. Tipul și cantitatea de pigmenți de melanină din părul nostru dă culoarea.

Melanina este o substanță care produce pigmentarea părului, ochilor și pielii. Cu cât produci mai multă melanină, cu atât ochii, părul și pielea vor fi mai închise la culoare. Cantitatea de melanină din corpul tău depinde de câțiva factori diferiți, inclusiv genetici și cât de multă expunere la soare au avut strămoșii tăi, arată Cleveland Clinic.

Melanina asigură pigmentarea pielii, ochilor și părului. Substanța absoarbe, de asemenea, razele UV dăunătoare și protejează celulele de deteriorarea provocată de soare.

Unii oameni fac un exces de melanină. Acest lucru este cunoscut sub numele de hiperpigmentare, și este inofensiv. Persoanele care au exces de melanină au, de obicei, pete pe piele. 

Melanina este substanța pigmentară închisă la culoare, prezentă în piele, păr și membranele ochiului, substanță ce determină culoarea pielii și dă irisului nuanțe întunecate. Este cunoscut faptul că persoanele cu pielea deschisă prezintă cel mai mare risc la expunerea la soare, deoarece înmagazinează o cantitate mare de radiații ultraviolete.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.