anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

De ce nu a fost arestat primarul Gheorghe Nichita. Motivarea instanţei

GALERIE
nichita dna
 • nichita dna
- +

Tribunalul Bucureşti a respins pe 1 mai cerere DNA de arestare a primarului Iaşului, Gheorghe Nichita, a şefului Poliţiei locale Iaşi şi a adjunctului acestuia. Edilul este cercetat pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, instigare la abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În motivarea sentinţei, judecătorii de drepturi şi libertăţi apreciază că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă privind săvârşirea de către cei trei inculpaţi a infracţiunilor pentru care sunt în prezent cercetaţi, însă mijloacele de probă administrate nu sunt de natură a justifica dispunerea măsurii arestării preventive.

Astfel, conform celor expuse în apărare, infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (spionarea amantei - n.r.) nu poate servi drept temei pentru dispunerea măsurii arestării preventive, nefiind enumerată expres de acest text de lege şi nici nu este reglementată o pedeapsă de 5 ani ori mai mare.

Asimilarea cu infracţiunile de corupţie a infracţiunii de abuz în serviciu a fost determinată de obţinerea de către funcţionarul public pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

"În cauză nu pot fi reţinute însă afirmaţiile din motivarea referatului cu propunere de luare a măsurii arestării preventive, conform cărora pericolul poate fi cuantificat prin prognozare, în sensul că, în timp ce pe stradă erau comise infracţiuni şi contravenţii, Poliţia Locală urmărea şi realiza folosului primarului, iar, în timp ce primarul trebuia să fie la birou să rezolve lucruri, dădea dispoziţii Poliţiei Locale pentru a-şi putea realiza folosul propriu. În absenţa unor mijloace de probă, cel puţin sumare, de natură a demonstra consecinţele unei asemenea acţiuni de implicare a Poliţiei Locale Iaşi în atingerea unor scopuri exclusiv personale ale inculpatului Nichita Gheorghe, nu se poate reţine un grad de pericol social concret constând în punerea în primejdie a siguranţei cetăţenilor. Pentru reţinerea unui asemenea pericol se impune stabilirea cu exactitate, pe bază de probe, a numărului de angajaţi ai Poliţiei Locale Iaşi, a numărului de autoturisme aflate în dotarea instituţiei, aspecte care, prin raportare la numărul de angajaţi angrenaţi în activităţile impuse de inculpatul Nichita Gheorghe şi la modul de asigurare a exercitării atribuţiilor de serviciu prevăzute de lege, ar putea demonstra gradul ridicat de pericol concret pentru ordinea publică al actelor infracţionale pentru care inculpaţii sunt cercetaţi în cauză. În măsura în care, pe baza mijloacelor de probă se va demonstra implicarea unui număr atât de ridicat de agenţi ai poliţiei locale în executarea misiunilor încredinţate de inculpatul Nichita Gheorghe încât actele de violenţă stradală şi actele de conduită reprobabile au cunoscut o amplificare tocmai pe fondul lipsei de acţiune al organelor de ordine, pericolul concret la care se referă dispoziţiile art. 223 alin. 2 Cpp va putea fi reţinut ca temei pentru dispunerea măsurii arestării preventive. În actualul stadiu al cercetărilor, în opinia judecătorului de drepturi şi libertăţi, afirmaţia conform căreia Poliţia Locală urmărea şi realiza folosului primarului în timp ce pe stradă erau comise infracţiuni şi contravenţii, este lipsită de fundament probator", se mai arată în Motivare.

Potrivit judecătorilor, aspectele demonstrează că privarea de libertate a inculpatului Nichita Gheorghe nu este necesară, buna desfăşurare a urmăririi penale putând fi asigurată şi prin dispunerea unei alte măsuri preventive, fără caracter custodial, însă cu impunerea acelor obligaţii specifice care să împiedice sustragerea inculpatului prin părăsirea teritoriului ţării sau o eventuală încercare de zădărnicire a adevărului prin contactarea celorlalte persoane cercetate în cauză în calitate de inculpat sau de suspect sau prin intrarea în legătură cu martorii.

Lipsa de substanţialitate a mijloacelor de probă sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu, raportate la persoana inculpatului, necunoscut cu antecedente penale, având o reputaţie bună în comunitatea din care provine, având în vedere şi poziţia procesuală exprimată în ultimul cuvânt acordat, demonstrează că în cauză buna desfăşurare a procesului penal poate fi asigurată şi prin dispunerea măsurii controlului judiciar.

Aflaţi amănunte de pe stiripesurse.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X