anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

De ce nu „se lasă” ieșenii recenzați? Maine se încheie procesul. Ce mai puteţi face după această dată ?

GALERIE
recensament
 • recensament
- +

În municipiu - la fel ca în alte aglomerări urbane precum București, Timișoara, Constanța – a fost recenzat cel mai mic procent din populația județului: 66 la sută.

 

Odată cu luna iulie se încheie și Recensământul Populației și Locuințelor. Deși derulat pe parcursul a patru luni și jumătate, întregul proces nu reușește să „numere”, așa cum și-a propus, întregul efectiv al populației din țară, inclusiv al celor aflați de mai puțin de 12 luni în străinătate. În mod curios, locuitorii marilor orașe au fost cel mai greu de găsit. În municipiul Iași, de exemplu, doar două treimi din populația rezidentă a fost recenzată.

Recensământul trebuia să se încheie inițial pe 17 iulie, dar a fost prelungit în două rânduri cu câte o săptămână. Pe 31 iulie se pune însă punct, indiferent câți ieșim „la numărătoare”.

Directorul Direcției Județene de Statistică, coordonatorul acestei complexe operațiuni – care are loc o dată la zece ani, ne-a spus că, pentru cei care n-au fost de găsit vor urma proceduri de calcul indirecte, în general pe baza datelor de la administrația locală, respectiv de la serviciile de evidență a populației.

Amintim că această cercetare statistică de referinţă este practic o fotografie demografică a României la data de 1 Decembrie 2021, data luată ca referință. În Iași, dacă din diferite motive nu v-ați recenzat până acum, încă puteți să o faceți la Primărie, pe Pietonal, unde sunt două puncte fixe ca în etapa autorecenzării, deschise între orele 12-20 atât sâmbătă, cât și duminică. Și în alte câteva localități din județ, la sediul primăriilor va fi program în acest weekend: Podu Iloaiei și Valea Lupului (9-19), Bălțați, Bârnova și Miroslava (9-12).

Orășenii, mai la coadă. Doar Pașcaniul face excepție

La începutul acestei săptămâni, în județul Iași erau completate 650.434 de chestionare la nivel de persoană (40% în mediul urban și 60% în mediul rural), reprezentând 82% din populația rezidentă țintă estimată a județului Iaşi la 1 Decembrie 2021.

Așa cum am menționat, în municipiul Iași au fost validate 205.559 de chestionare la nivel de persoană, adică 66 la sută din populația rezidentă estimată la data de referință. Procentul este similar celui înregistrat în Capitală. Pășcănenii au fost mai determinați: 26.294 de chestionare, adică 91 la sută din populația rezidentă estimată.

Pentru celelalte orașe din județ, procentele sunt 82 la sută la Tg. Frumos, 80 la sută la Hârlău și 73 la sută la Podu Iloaiei. Motivul principal al „absenteismului” ar fi că multe locuințe sunt goale și recenzorii nu primesc niciun răspuns când bat la ușă.

În mediul rural sunt 10 comune situate sub media judeţului, printre care Bârmova (72 la sută) și Rediu (78 la sută), dar şi 56 de comune cu grad de recenzare între 90-100 la sută. În legislație sunt prevăzute și sancțiuni, însă directorul Statisticii Județene, Doina Pară, mizează pe interesul populației pentru prezența la recensământ. „Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021, consultați site-ul recensamantromania.ro. Pentru orice lămuriri și întrebări referitoare la procesul de recenzare și la recensământul populației și locuințelor, puteți apela și Call Center la 0314338333, program 8.00-20.00”, se arată în cel mai recent comunicat primit de la Direcția Județeană de Statistică.

De ce avem nevoie de recensământ

Primele rezultate parțiale ale Recensământului vor fi făcute publice pe 1 Decembrie. „Dacă vrem să însemnăm ceva mai mult pe harta distribuţiei fondurilor europene sau bugetare naţionale, fiţi responsabili, dragi ieşeni!”, este îndemnul lui George Țurcănașu, lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, într-un articol recent din Ziarul de Iași. Doina Pară ne-a confirmat că rezultatele vor merge la Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, și vor intra în comparație cu datele recensămintelor din celelalte state comunitare, contând în cele din urmă în competiția pentru fonduri europene.

Cititi si: Recensământ: cum a evoluat populaţia Iaşului în ultimii 160 de ani

Cititi si: Recensământ 2022. Socoteala din târg

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.