
Business coachingul te poate ajuta să afli răspunsul la această întrebare. „Nu mai ştiu ce să fac!“, spun mulţi dintre managerii sau directorii de firme care apelează la un astfel de program. „Coachingul este un declanşator de succes, de rezultate. Reprezintă un factor de deblocare a unui mod de gândire care nu te mai duce spre succes“, arată Petre Nicolae, general manager „CBC“ România.
„CBC“ România este specializată pe consultanţă transformaţionala în management organizaţional şi strategic, business coaching, team building, training integrat transformaţional. Petre Nicolae, general manager „CBC“ România vorbeşte în interviul de mai jos despre cum poate un manager să revină pe calea succesului în afaceri şi despre variantele ce vor ajuta o firmă sau companie care nu mai funcţionează bine. Toate aceste soluţii sunt oferite de echipa „CBC“ România, o echipă de profesionişti în management, cu peste 15 ani de experienţă în poziţii de top management, la cele mai importante şi cunoscute companii din ţară şi din lume.
– La ce ajută coachingul?
Petre Nicolae, general manager „CBC“ România: „Coachingul este cea mai modernă metodă de dezvoltare a unui preşedinte de companie sau a unui director general, astfel încât acesta să îşi dezvolte afacerea la maxim de potenţial. Persoana în cauză este ajutată să-şi identifice singura modalităţile prin care îşi poate rezolva problemele cu care se confruntă. Sunt manageri care au un potenţial extraordinar, dar pentru că nu au competenţe sau expertiză aprofundată – se blochează şi nu văd modalitatea de rezolvare a problemei. Un „coach“ te ajută să-ţi valorifici abilităţile, să pui în valoare acei factori personali de succes pe care îi ai, dar nu ştii să îi foloseşti. Şi să dobândeşti sau să aprofundezi competenţe şi expertize“.
– Cine are nevoie de coaching?
Petre Nicolae: „Oamenii de afaceri – directori sau proprietari de companii, firme, toţi cei care se află în structurile de conducere ale acestora şi care nu mai fac faţă situaţiilor de gestionare a businessului. Mulţi spun: „Nu mai ştiu ce să fac!“. Este un blocaj şi coachingul îi poate ajuta să treacă peste el. Nu vorbim doar de o simplă consultanţã, ci de un proces mult mai complex. Un „coaching“ înseamnă în primul rând depistarea corectă a problemelor. Facem practic o „scanare“ pe patru axe a persoanei şi aflăm unde sunt dezechilibrele, problemele: dacă sunt legate de familie, dacă are o depresie sau un blocaj cognitiv, dacă este „stors ca o lămâie“ sau dacă îi lipsesc anumite competenţe, expertize. Acest sistem ne permite să aflăm care sunt disfuncţiile şi să îl ajutăm exact pe axa aceea. De exemplu, dacă nu mai are încredere în el, facem un curs de dezvoltare personală. Sau, poate este bine din punct de vedere personal, dar nu are competenţe legate de management strategic – nu ştie sã facă o strategie de la „A“ la „Z“, nu ştie cum să facă o organizare a unei companii, cum să stabilească indicatori de performanţă ori obiective. Atunci îl ajutăm astfel încât acel om să-şi însuşească respectivele competenţe. În urma unui astfel de proces, creşte încrederea în forţele proprii, iar persoana va stabili obiective şi le va duce la bun sfârşit cu ajutorul coach-ului care îl ghidează şi nu îi permite să se abată de la obiectivele propuse. Coachingul se finalizează cu acţiuni concrete ale persoanei care apelează la noi şi care îşi doreşte succes în afaceri“.
– Cât de repede apar rezultate?
Petre Nicolae: „Vorbim de o abordare integrată – se face mai întâi o evaluare, un training pentru achiziţionarea competenţelor necesare, se face mentoring prin care persoana este ajutată să implementeze în practică ceea ce a învăţat. Un program complet durează şase luni, dar primele rezultate se văd după trei luni în acţiunile şi comportamentele omului de afaceri care a apelat la coaching“.
– Poate ajuta coachingul un om de afaceri care nu mai găseşte soluţii la problemele apărute în această perioadă prelungită de criză economică?
Petre Nicolae: „Da, sigur că da. Coachingul este un declanşator de succes, de rezultate. Reprezintă un factor de deblocare a unui mod de gândire care nu te mai duce spre succes. Este una dintre cele mai bune variante de a debloca un om şi de a-l ajuta să se îndrepte spre succes. Dacă faci ce ai mai făcut, obţii aceleaşi rezultate slabe. Însă, coachingul direcţionează persoana să facă altceva, să găsească soluţii noi de abordare a problemelor, să achiziţioneze metode şi competenţe care puse în practică vor duce la succes“.
– Poate ajuta coachingul şi manageri care lucrează în domeniul de stat?
Petre Nicolae: „Bineînţeles, un astfel de program ar fi foarte util şi unei persoane care lucrează la o instituţie sau companie de stat şi care îşi doreşte să aibă succes ca manager. Din păcate însă nu am avut până acum solicitări din această parte. Doar de la persoane care lucrau la stat şi intenţionau să treacă în domeniul privat. Şi au apelat la noi pentru a se dezvolta, a achiziţiona noi competenţe şi metodologii. Poate în viitor lucrurile se vor schimba şi va exista dorinţa de a avea succes ca manager chiar dacă nu lucrezi în domeniul privat“.
– Coachingul este practic un program complex care abordează individual persoane din conducerea firmelor, companiilor. Ce facem însă când problemele sunt generale, la nivelul întregii firme?
Petre Nicolae: „Atunci când o organizaţie nu funcţionează bine, nu aduce profit – fie că este vorba de o companie naţională, fie că este vorba de o firmă antreprenorială – singura modalitate concretă de a face schimbări în bine este Trainingul Transformaţional. Care te ajută practic să-ţi transformi proprii oameni în adu-ctori de succes, în generatori de profit şi de business. Ce presupune un astfel de training? Mergem într-o organizaţie, facem o diagnoză şi aflăm care sunt problemele pe patru axe de consultanţă. Apoi, luăm echipa de top management, le facem o evaluare pentru a vedea care sunt plusurile, minusurile lor. Urmează un program de echipare cu competenţe a echipei. Practic, în cadrul respectivei firme formăm o grupă de profesionişti în management care vor genera proiecte capabile să rezolve problemele organizaţiei. După fiecare curs, se generează cinci proiecte. Sunt şase cursuri, deci, la final vor fi 30 de proiecte cu soluţii pentru toate problemele firmei. Rezultatele apar imediat şi toate firmele care au apelat la noi pentru Training Transformaţional au fost extrem de mulţumite: „Scandia“, „Prisum Internaţional“ (Himalaya), „Bucovina“ etc. Suntem singurii din România care avem un astfel de program. O firmă care apelează la Training Transformaţional câştiga o echipă de top ma-nagement, oameni care au toată metodologia şi metodele de consultanţă fiind astfel capabili să rezolve problemele din organizaţie. Nu mai au nevoie de consultanţă externă. Pot genera singuri proiecte astfel încât cresc businessul“.
––
Situaţii când este nevoie de coaching
• Ocupaţi o poziţie importantă în companie şi nu ştiţi sau nu puteţi să mai faceţi faţă situaţiilor: stres puternic şi necontrolat; taskuri cu un grad de dificultate ridicat şi pe care nu le puteţi duce la bun sfârşit; lipsa abilităţilor, competenţelor şi expertizelor necesare performării pe post;
• Nu mai puteţi face faţă situaţiilor confuze din companie şi duceţi o luptă permanentă de a rămâne la suprafaţă;
• Vă confruntaţi cu orgoliile foarte mari şi iraţionale ale colegilor sau subalternilor şi nu îi mai înţelegeţi;
• Vă confruntaţi cu subalterni sau colegi care cred că merită mai mult decât primesc sau că muncesc mai mult decât alţi colegi şi sunt plătiţi mai prost decât aceştia ori au o părere foarte bună despre competenţele şi expertizele lor, dar fără să aibă rezultatele scontate.
––
Programe destinate directorilor generali din Iaşi
Începând din septembrie „CBC“ România va desfăşura la Iaşi un program destinat directorilor generali de la firme sau companii ieşene. „Vorbim de un curs structurat pe patru module care vor acoperi toate nevoile de creştere, de dezvoltare şi de consolidare ale unei afaceri. La sfârşit, participanţii pleacă practic cu competenţe să-şi organizeze compania „de la A la Z“, să-şi stabilească indicatori de performanţă, sisteme de evaluare, dar şi o strategie cu toate mecanismele de consultanţă. La final se va da un examen şi vor putea obţine un certificat ca „manager general companie“ – certificat acreditat. Subliniez că toate programele noastre sunt acreditate prin certificare de statul Român. Cursurile vor începe din septembrie şi vor dura patru luni, inclusiv în decembrie. Vor fi cursuri intensive, timp de trei zile, în fiecare din cele patru luni“, a precizat Petre Nicolae. Cei interesaţi de detalii pot accesa site-ul „CBC“ România – www.cbc.ro.
Publicitate și alte recomandări video