Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce nu putem cumpăra la IaşI bilete CTP prin SMS? Explicaţii ridicole

Compania de Transport nu pare deloc interesată de această modalitate de plată

GALERIE
bilete SMS CTP Iasi
  • bilete SMS CTP Iasi
- +

Compania de Transport Public (CTP) întârzie să aplice o măsură îndelung aşteptată de ieşenii care circulă zilnic cu autobuze sau tramvaie. Este vorba despre reintroducerea posibilităţii achitării taxei de călătorie prin SMS. În alte oraşe din ţară, operatorii de transport acordă această facilitate călătorilor. 

Oficialii CTP invocă faptul că au fost înşelaţi pe vremea fostei RATP de firma intermediară care a asigurat acest serviciu. Pe scurt, firma încasa banii de la operatorii de telefonie mobilă, dar nu efectua plăţi către regie. Ulterior, RATP a câştigat în instanţă banii datoraţi. Cu toate acestea, actualul operator de transport, care are aceiaşi şefi ca falimentara RATP, întârzie să reintroducă această facilitate. Unul dintre motivele frecvent invocate face referire la faptul că nu se reuşeşte identificarea unui partener care să nu perceapă un comision prea mare. Dar, la nivel neoficial, reticenţa CTP de a reintroduce plata prin SMS are ca fundament posibila incorectitudine a unor călători care ar achiziţiona biletul prin mijloace electronice doar în momentul în care ar observa controlori în autobuze sau tramvaie. Astfel, neachitarea taxei la fiecare călătorie ar atrage o scădere a veniturilor companiei. Odată la câteva luni, problema achitării biletelor prin SMS face obiectul unor discuţii în plenul Consiliul Local (CL), dar, aproape de fiecare dată, oficialii CTP vin cu aceleaşi explicaţii, şi fără soluţii.

O discuţie în acest sens a avut loc şi la sfârşitul săptămânii trecute în plenul CL. Reintroducerea acestei facilităţi a făcut parte dintr-un set de patru propuneri făcute de consilierul local Daniel Piftor (PMP) pentru îmbunătăţirea transportului public în comun. „Să mai existe încă două posibilităţi de achiziţionare a biletelor, de la şoferi şi prin SMS. Chioşcurile de bilete sunt amplasate la distanţe mari unele de celelalte, şi mai sunt nişte automate, dar unele funcţionează, altele nu”, a spus Piftor. El a mai propus ca elevii din comune limitrofe ale Iaşului şi care folosesc mijloacele CTP să beneficieze de reduceri la tichetele de călătorie. Totodată, Piftor a solicitat ca numerele de traseu să fie afişate în mod clar pe autobuze şi tramvaie. Nu în ultimul rând, o idee propusă de consilieri a vizat afişarea tuturor traseelor în toate autogările.

„Pentru a da un exemplu concret, vine cineva din Botoşani, merge la autogara din Păcurari şi vrea să ajungă la Hadâmbu, trebuie să fie afişate şi traseele din celelalte autogări şi modul în care se ajunge la acestea”, a conchis Piftor. Primarul Mihai Chirica a răspuns că pentru CTP este „imperios necesar” să fie declanşată o procedură mai largă de ticketing. „Cu plata prin SMS a mers prost, dar se caută acum o altă formulă de a interveni direct cu un operator sau chiar cu operatorul Google, care pare mult mai performant şi mult mai serios în ceea ce priveşte posibilitatea de servicii de ticketing. Noi scriem acum un proiect, e-ticketing se numeşte, pe care sperăm să-l putem implementa tot pe POR axa 4 (fonduri europene destinate mobilităţii urbane, n.r.) şi care vizează informaţii inclusiv despre fiecare călătorie în parte”, a răspuns primarul Chirica. Edilul şef al Iaşului a comentat şi ideea afişării traseelor tuturor autogărilor, dar a subliniat că municipalitatea nu are pârghii legale pentru a interveni pe spaţii private, dar a susţinut că pot fi făcute astfel de panouri de informare pe spaţiul public. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri