anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte

GALERIE
radu mesnita
 • radu mesnita
- +

Poate fi ajutat MAI să schimbe lucrurile în bine? Iaşul are 12 deputaţi şi 5 senatori. Dacă doi dintre ei sunt complet străini de Iaşi, măcar ceilalţi ar putea să intervină cu o modificare legislativă - dacă altă soluţie mai rapidă nu există. Până acum, între cele doar 10 propuneri de (modificare de) legi ale Dianei Şoşoacă şi cele 131 semnate de Filip Havârneanu, cel mai prolific parlamentar de Iaşi, nu se regăseşte niciuna în acest sens.

Sunt deja câţiva ani de când Ziarul de Iaşi include periodic în paginile lui un subiect de presă, aparent de fiecare dată la fel. Nu e ca relatările despre zăpezile care pun la încercare deopotrivă drumarii şi conducătorii auto sau despre ruperi de nori care inundă străzi şi scot vreun râu peste maluri. Nici ca în perioada examenelor de capacitate sau bacalaureat, unde în fiecare vară se schimbă totuşi ceva: subiectele. Sau despre bugetele administraţiei locale în care abordarea unor proiecte diferă de la un an la altul după câţi bani „intră”.

E vorba despre servicii publice de care beneficiază încă şi mai mulţi oameni - de data asta direct. Numai că „beneficiul” după care ieşenii umblă pe la instituţii se obţine teribil de greu. Încercarea de a obţine mult râvnite documente de identitate e un test de răbdare şi perseverenţă la care statul îşi supune în mod cinic propriii cetăţeni.

Ca să obţii un paşaport, la Iaşi trebuie să te aşezi la rândul virtual cu trei luni înainte. Pe lista programărilor online mai găseşti acum loc la mijlocul lunii septembrie. Sigur, poţi încerca şi direct, la Serviciul de Paşapoarte din bd. Primăverii, dar ai nevoie de noroc ca să prinzi un loc şi să nu pierzi prea mult timp aşteptând la uşă. Asta, în condiţiile în care în alte judeţe programarea e o chestiune de doar câteva zile, nu de luni.

În aceeaşi clădire de pe bd. Primăverii funcţionează alt serviciu comunitar - Permise auto şi certificate de înmatriculare. Aici, aşteptarea e mai scurtă: ieri, se puteau face programări chiar pentru azi, pentru carnete de conducere, dar mai degrabăla mijlocul lui iulie, mai ales pentru înmatriculări şi radieri.

Pentru paşaport poţi merge în afara Iaşului. Pentru celelalte documente, nu. Motivul pentru care oamenii sunt nevoiţi să se înscrie pe o listă lungă de aşteptare este în fiecare an acelaşi: lipsă de personal, dublată în mai mică măsură de logistica necesară, ambele provocate evident de lipsa banilor şi, de data asta, în egală măsură, a unei organizări mai eficiente a Ministerului Afacerilor Interne, de care ţin ambele servicii.

De ce este atât de complicată modificarea unui serviciu public în sensul creşterii confortului populaţiei? Poate fi ajutat MAI să schimbe lucrurile în bine? Iaşul are 12 deputaţi şi 5 senatori. Dacă doi dintre ei sunt complet străini de Iaşi, măcar ceilalţi ar putea să intervină cu o modificare legislativă - dacă altă soluţie mai rapidă nu există. Până acum, între cele doar 10 propuneri de (modificare de) legi ale Dianei Şoşoacă şi cele 131 semnate de Filip Havârneanu, cel mai prolific parlamentar de Iaşi, nu se regăseşte niciuna în acest sens. Sigur, propunerile formulate de aleşii ieşeni acoperă o sumedenie de domenii, iar proiectele de lege respective îşi urmează traseul parlamentar greoi. Nu e suficient.

Faptul că deputaţii şi senatorii beneficiază de paşapoarte diplomatice ar trebui cu atât mai mult să-i facă mai atenţi la paşapoartele simple după care aleargă, la propriu, cei care i-au făcut parlamentari. Iar maşinile de serviciu, alt privilegiu, nu înseamnă că la Permise şi Certificate Auto treaba merge şnur. Nici faptul că acest editorial apare în pragul vacanţei parlamentare n-ar trebui să însemne că o rezolvare ar putea să intervină abia de la toamnă încolo. Dimpotrivă, lucrurile se pot mişca rapid. Doar să aibă cine să le pună în mişcare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.