anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De ce nu s-a căsătorit niciodată Elisabeta I a Angliei

GALERIE
Elisabeta I a Angliei
  • Elisabeta I a Angliei
- +

Elisabeta I a Angliei este un personaj unic în istoria Angliei:situația sa neobișnuită de regină necăsătorită – singura din istoria țării – a creat o aură de mister în jurul său ce dăinuie și astăzi. Mare parte din faima acestui personaj provine tocmai din faptul că e cunoscută ca și ”Regina Virgină”, și mulți istorici – dar și psihologi – au încercat să-și explice de ce Elisabeta a ales să nu se căsătorească.

Alegerea neobișnuită a Reginei i-a atras numeroase critici și a stat la baza a numeroase tulburări politice. Constant, de-a lungul îndelungatei sale domnii, parlamentarii i-au cerut să se căsătorească pentru a se rezolva problema succesiunii. Pretendenți au existat, inclusiv printre capetele încoronate ale Europei, și s-au purtat foarte multe negocieri în acest sens, dar de fiecare dată Elisabeta sfârșea prin a refuza mariajul. Motivele exacte nu se cunosc nici până în ziua de azi.

Din momentul în care a Elisabeta a devenit Regina Angliei, toată lumea s-a întrebat când va avea loc căsătoria ei. S-a presupus că unul din primele lucruri pe care-l va face noua regină avea să fie să-și aleagă un soț care să o ajute să guverneze și, încă și mai important, să-i dea un moștenitor. Elisabeta era ultima din dinastia Tudorilor și ar fi fost normal ca principala ei preocupare să fie perpetuarea dinastiei. Era încă tănâră, spre deosebire de sora ei, Mary, care ajunsese regină când avea deja peste 30 de ani, și toți își doreau ca țara să aibă din nou o familie regală. Fără un moștenitor la tron, viitorul era nesigur, mulți temându-se că țara ar putea ajunge în război civil din cauza altor pretendenți la tron.

În primele săptămâni ale domniei, la curtea engleză se aflau foarte mulți pețitori. Ambasadorii statelor din Europa îi făceau reginei oferte în numele stăpânilor lor. Regina devenise practic cea mai căutată femeie din Europa. A primit oferte de la Regele Spaniei, prințul Suediei, viitor Rege, de la arhiducele Carol, fiul Împăratului Ferdinand, diverși conți englezi etc. Se pare însă că singura persoană de la curte care nu înțelegea urgența căsătorieie era Elisabeta însăși.

Nu vom ști niciodată dacă Elisabeta intenționa sau nu să se căsătorească. Ea a declarat de mai multe ori că, personal, ar fi preferat să nu o facă, și nu s-a arătat niciodată entuziasmată de această idee. Ar fi însă o greșeală să presupunem că, din moment ce ea nu s-a căsătorit, nu intenționa să o facă. Căsătoria unei Regine era o afacere foarte complicată care se putea dovedi a fi catastrofală pentru regat. Elisabeta nu dorea să facă aceeași greșeală pe care o făcuse sora ei, Mary, căsătorită cu Filip al Spaniei, un om extrem de nepopular în rândul populației. În plus, cu oricine s-ar fi căsătorit Elisabeta, respectivul ar fi avut pretenția de a avea un cuvânt de spus în problemele guvernării – așa cum făcuse și Filip-și nici Elisabeta, nici miniștrii ei nu doreau să renunțe la conducerea exclusivă a afacerilor statului.

Din aceste motive, pentru interesele statului era cel mai bine ca Elisabeta să-și aleagă un soț care să aibă statutul și rangul potrivit, dar care să nu fie reprezentantul unei mari puteri europene și care să se mulțumească doar cu rolul de prinț-consort. Astfel, monarhii europeni ieșeau automat din discuție, deși Erik al Suediei a fost considerat multă vreme o variantă bună. Acesta era și el protestant și avea o imagine bună în rândul englezilor. Totuși, nu era un monarh bogat, iar căsătoria ar fi adus Angliei prea puține beneficii materiale sau politice (Suedia nu era, la vremea respectivă, o putere importantă).

Textul integal, pe historia.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.