De ce pădurile din jurul Iașului nu sunt amenajate ca parcuri?

luni, 11 noiembrie 2024, 05:09
5 MIN
 De ce pădurile din jurul Iașului nu sunt amenajate ca parcuri?

Exemplul unei amenajări similare realizată în 2021 lângă Cluj-Napoca de cei de la Zona Metropolitană locală pare imposibil de urmat și aplicat la Iași.

Clujenii se laudă din nou cu ce ieșenii nu sunt în stare, nu pot sau nu vor să facă. De data asta e vorba de amenajarea unei păduri-parc lângă Cluj-Napoca. În decurs de trei ani, până în 2021, în Pădurea Făget au fost amplasate indicatoare pentru traseele propuse, s-au montat ici și acolo bănci și chiar și platforme din lemn pentru activități în natură.

            Una dintre amenajările din Pădurea Făget, de lângă Cluj-Napoca (sursa foto: Asociația Zona Metropolitană Cluj)

Totul s-a făcut cu bani europeni (400 de mii de euro din Programul Transnațional Dunărea) și de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Pentru acest proiect, ZM Cluj s-a aliat cu Primăria Cluj-Napoca și a colaborat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” și cu un birou de arhitectură local.

Pistă de biciclete asfaltată în mijlocul pădurii în loc de cărări și bănci

Deși Iașul este înconjurat din cel puțin două părți de păduri, nu există asemenea intenții – decât din partea unor asociații precum Codrii Iașilor sau a unor think tank-uri precum Bahlui.ro. Cum Grigore Nepotu, directorul Asociației Zona Metropolitană Iași, nu s-a arătat deloc interesat de subiectul propus, am discutat cu celelalte părți care ar putea să miște lucrurile în acest sens.

CITESTE SI: O idee interesantă: pădurea mănăstirii Cetățuia să fie transformată în parc!

Ce-i drept, ZMI se laudă de mai mulți ani cu amenajarea unei piste pentru biciclete în Pădurea Dobrovăț. Finanțarea a venit cu mai mult de un an în urmă de la Administrația Fondului de mediu – 13,8 milioane de lei pentru 17 km de pistă asfaltată – dar un proiect tehnic nu a fost finalizat nici până azi, darămite să fie lansată și o licitație pentru contractul de lucrări.

Parc natural cu pădure-parc. Statul român nu mișcă un deget

Poate cea mai activă asociație ieșeană care militează pentru protejarea pădurilor, Codrii Iașilor are un obiectiv mai înalt și mai complex decât simpla amenajare a unor suprafețe de fond forestier pentru recreere. Zilele trecute, asociația a anunțat finalizarea unui studiu științific menit să transforme o parte din Pădurea Bârnova-Dobrovăț în parc natural. Este vorba de aproximativ 20 de mii de hectare, pentru care 13 cercetători au realizat studiul de fundamentare științifică necesar obținerii acestei clasificări. Studiul va fi baza unei expertize pe care o va realiza Academia Română, după care urmează demersurile la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. „Mai este necesară o documentație cadastrală, pentru care am avea nevoie de sprijin de la Consiliul Județean, și trebuie să se pronunțe și consiliile locale din comunele cu suprafețe împădurite”, ne-a spus Mihai Diac, președintele asociației. El a precizat că anumite porțiuni dintr-o pădure cu un asemenea statut pot fi amenajate ca parc, respectiv ca spații de recreere.

Acces interzis în pădurea de pe Dealul Cetățuia

De la Direcția Silvică Iași am primit doar un răspuns laconic, în care erau menționate Pădurile Ciric, Cetățuia și zona Rosetti ca fiind în curtea primăriei ieșene. „Ziarul de Iași” a mai scris despre propunerea de amenajare a pădurii de pe Dealul Cetățuia. Un grup ieșean de dezbateri, Bahlui.ro, a prezentat această idee în primăvara anului 2022. Cea mai mare parte a pădurii, 115 hectare, este administrată de Ocolul Silvic Mănăstiresc al Mănăstirii Cetățuia, care, mai nou, intenționează să construiască un așezământ monahal în marginea dinspre satul Hlincea (Ciurea).

                                           Pădurea de pe Dealul Cetățuia: se taie, dar nu se amenajează

Primăria Iași s-a raliat acestei propuneri, respectiv celei de amenajare a pădurii mănăstirii care să fie astfel un parc vizitabil. Însă lucrurile nu au avansat nici în privința parcului, nici cu proiectul noului așezământ.

Pădurea Ciric, simbolul devastării

În Pădurea Ciric – administrată de Direcția Silvică, după cum am aflat de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași – este și fosta tabără pentru copii. Municipalitatea încearcă de mai mult timp să o preia de la Ministerul Educației, însă fără succes până acum. Transferul trebuie să se facă printr-o hotărâre de guvern, care însă nu a fost adoptată până acum, ne-a spus Sebastian Buraga. „Din punctul nostru de vedere, toată zona ar trebui refăcută, dar nu este a noastră”, a explicat el, adăugând că singurele intervenții sunt cele sezoniere, respectiv plantarea puieților (primăvara) și salubrizarea pădurii. Totuși, cei care merg spre Aeroport văd din mașină o pădure neîngrijită, cu copaci rupți sau abătuți de vânt și cu crengi căzute – amintind de urmările ninsorilor abundente de anul trecut care au devastat inclusiv arborii din oraș. Pe de altă parte, intenția de amenajare a pădurilor urbane, respectiv a celor din imediata vecinătate a municipiului Iași, întâmpină multe restricții legislative, a subliniat Sebastian Buraga.

Dacă parc în pădure nu e, nici în altă parte nu e

Zona de agrement Rosetti încă este în lucru, ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al primăriei ieșene. El s-a referit și la platoul releului tv, vecin cu Rezervația Repedea. Locul face parte din teritoriul administrativ al municipiului Iași, iar administrația locală intenționează să amenajeze o parcare, o esplanadă spre oraș, respectiv câteva spații sezoniere de alimentație publică. Totuși, niciun semn că se concretizează ceva în această zonă de care „a fugit” și Consiliul Județean cu traseul Centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași.

     Ultima pădure de pini de lângă Iași. La Hlincea, pădurea se „amenajează” pe ochi frumoși și după mașina de teren

CITESTE SI: Platoul Repedea, lăsat de izbelişte. Cum să ai un „diamant” şi să-l arunci la gunoi!

Etichete: Ciric, Cluj-Napoca, padure

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii