vineri, 26.02.2021
Veolia Energie Iaşi i-a prins, ieri, în ofsaid pe şefii Primăriei. Prin intermediul unui comunicat, oficialii companiei au anunţat că, în aprilie 2021, va înceta contractul de concesiune în baza căruia Veolia asigură agent termic. „De când a preluat sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, Veolia Energie Iaşi a înregistrat pierderi semnificative“, se arată, sec, în comunicat.
Informarea publică a Veoliei i-a luat prin surprindere pe şefii municipalităţii, dar prima reacţie a primarului Mihai Chirica a fost în favoarea continuării relaţiei contractuale. Edilul a vorbit despre mai multe posibile soluţii, inclusiv o creştere („rezonabilă“) a tarifului la gigacalorie, dar, în acelaşi timp, a susţinut că Primăria este pregătită să preia serviciul de termoficare dacă contractul cu Veolia va înceta.
Veolia: contractul a devenit deficitar
În comunicatul trimis redacţiei, Veolia spune că va demara acţiunile necesare pentru predarea gestiunii serviciului către Primărie. În ceea ce priveşte salariaţii (în 2019, operatorul declara circa 390 de angajaţi), compania va acorda plăţi compensatorii şi va asigura preluarea acestora de către noul operator.
„Încă de la început, ne-am luat un angajament ferm faţă de ieşeni, acela de a furniza apă caldă şi încălzire la cele mai înalte standarde de calitate, dar prezentul ne pune în faţa unei situaţii extraordinare, care nu ne mai permite asigurarea continuităţii activităţii. De când a preluat sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, Veolia Energie Iaşi a înregistrat pierderi semnificative, generate în principal de scăderea numărului de consumatori şi de un tarif care nu a reflectat condiţiile de piaţă. Astfel, compania a fost nevoită să finanţeze activitatea de zi cu zi pentru asigurarea apei calde şi a căldurii pentru oraş din împrumuturi de la compania-mamă, pentru ca niciun ieşean să nu fie afectat. În ciuda eforturilor susţinute pentru a continua acest parteneriat în condiţii de echilibru financiar, Contractul de Concesiune a devenit neperformant şi deficitar“, au declarat oficialii companiei.
Veolia, cea mai mare companie de furnizare apă din lume listată la bursă, este o firmă din Franţa, statul francez fiind aici cel mai mare acţionar.
Potrivit comunicatului, continuitatea serviciului este periclitată şi de procesele juridice aflate pe rol, între compania CET SA şi autorităţile locale, procese care pun sub semnul întrebării proprietarul de facto al echipamentelor de producţie a energiei termice şi al sistemului de distribuţie, şi care fac din ce în ce mai dificilă operarea acestora. Oficialii companiei au mai spus că încă din anul 2016 au fost iniţiate discuţii cu Primăria pentru echilibrarea economică a contractului. Nu în ultimul rând, Veolia a comunicat că a plătit impozite şi taxe locale de peste 151 milioane lei în perioada 2012 - 2020.
Ce scenarii de lucru are Primăria
În primă fază, Primăria speră că, până la sfârşitul lunii aprilie 2021, „prin dialog şi negocieri oneste“ să fie identificată „o soluţie convenabilă pentru ambele părţi şi sustenabilă atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic“.
Primarul Mihai Chirica a vorbit ieri inclusiv despre o creştere „rezonabilă“ a preţului la gigacalorie, dublată de o creştere a subvenţiei acordate de Primărie.
Un alt aspect ţine de procesul de investiţii al sistemului de termoficare menit să atragă noi consumatori. De exemplu, există finanţări accesate pentru extinderi ale reţelei în cartierele Copou şi Bucium.
Dacă Veolia spune că pierderile de până acum se datorează în principal reducerii numărului de consumatori şi tarifului la gigacalorie, Primăria vede alte cauze: schimbările climatice (ierni mai blânde), modificări legislative (scăderea cotei de cogenerare plătită operatorului), impactul creşterilor salariilor, procesul de investiţii (unele fonduri au fost asigurate şi de către operator) sau impactul creşterii altor costuri.
Despre debranşări, primarul a susţinut ieri că sunt nesemnificative, şi a dat, ca exemplu, faptul că în 2020 au fost debranşate 160 de apartamente „rămase izolate prin diverse scări de bloc“.
În cazul în care Primăria nu va ajunge la un acord cu Veolia privind continuarea relaţiei contractuale, municipalitatea susţine că este pregătită pentru preluarea activităţii de termoficare cu păstrarea angajaţilor, continuarea furnizării serviciilor şi continuarea investiţiilor. „Nu există niciun pericol de întrerupere a furnizării agentului termic şi nici a investiţiilor, cu fonduri locale şi europene, în modernizarea sistemului de termoficare“, a susţinut conducerea Primăriei, într-un comunicat.
Cum arată situaţia financiară a Veolia
Veolia Energie Iaşi a fost înfiinţată în 2012, an în care a fost semnat şi contractul de delegare a serviciului de termoficare. Firma are doi asociaţi: Veolia Energie România (90%) şi Consiliul Local Iaşi (10%). Compania a înregistrat profit doar în primul an de funcţionare, respectiv de 2,1 milioane lei. Ulterior, în perioada 2013 - 2019, firma a avut, în medie, pierderi anuale, de peste 23 milioane lei. Cea mai mare pierdere declarată a fost în anul 2018: de aproape 80 milioane lei. În total, pierderile Veolia Iaşi se ridică la circa 163 milioane lei pe parcursul a 7 ani. Din comunicatul Veoliei de ieri rezultă că şi în anul 2020 compania a avut pierderi, chiar dacă acest lucru nu este detaliat.
Din punct de vedere financiar, Veolia nu o duce mai bine nici în Ploieşti, celălalt mare oraş din ţară unde asigură furnizarea agentului termic, din anul 2004. Până în anul 2014, Veolia Energie Prahova a avut profit anual, dar, din 2015, a început să înregistreze pierderi. Astfel, în perioada 2015 - 2019, pierderile totale au fost de peste 156 milioane lei, respectiv o medie de circa 31 milioane lei pe an. În 2019, contractul de delegare, încheiat iniţial pe 15 ani, a fost prelungit până în 2022.
La Iaşi, contractul ar putea înceta cu 11 ani mai devreme faţă de termenul stabilit între cele două părţi (2032). În 2019, Veolia Energie Iaşi a avut o cifră de afaceri de peste 107 milioane lei.
Cuvinte cheie: + pleacă veolia, veolia iași, încălzire, cet
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un Boeing 777 a aterizat de urgenţă la Moscova din cauza unei probleme de motor
Activitatea restaurantelor şi cafenelor din Iaşi va fi iar restrânsă la maxim 30%
Ce se întâmplă cu Blue Air? Doar cinci zboruri Iași-București tot anul?
Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie
300 de angajați ai Poștei, doar personal TESA, vor fi concediați
Ochelarii ”te salvează” de Covid-19. Șanse de trei ori mai mici să te îmbolnăvești
Andrei Caramitru explică de ce nu este posibilă eliminarea sporurilor sau a pensiilor speciale
FOTO: S-au întors rațele pe Bahlui pentru iernat. Sunt câteva zeci
Justin Ştefan ripostează după declaraţiile lui Burleanu: Să vină urgent cu probe
Echipa Flamengo a câştigat pentru a opta oară campionatul Braziliei
Te-ai îmbogățit cu bitcoin, plătești impozit și asigurări de sănătate în România
Un fost antrenor al echipei de gimnastică a SUA s-a sinucis după ce a fost pus sub acuzare
LIVE: Consilierii locali dezbat în şedinţa ordinară proiecte de zeci de milioane
ISU se ascunde după ancheta penală de la „Balș” ca să nu dea detalii despre nereguli
Risc chimic și biologic la Educație. Sporuri de 50.000 euro/lună
FOTO: Impact nimicitor între un autoturism şi un autoutilitară: trei morţi pe loc
Sucursala Iaşi a BNR sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare
O localitate din judeţul Iaşi a intrat în scenariul roşu. Vezi aici lista completă
EXCLUSIV: Cine sunt cei doi hoți care au spart sala de jocuri din Nicolina. Ea are 24 de ani
Cazurile cu depresie şi tentativă de suicid din Iaşi au crescut pe fondul pandemiei
Soţul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, suspect în cazul decesului artistei
Bruno Mars şi Anderson Paak au pus bazele unei trupe şi vor lansa primul single în martie
Majoritatea americanilor susţin ideea dublării salariului minim la 15 dolari pe oră
Ce credeţi? Twitter va lansa abonamente pentru accesarea anumitor postări
Mircea Lucescu, Tătăruşanu şi Stanciu în optimile Ligii Europa
De ce s-au plâns anul trecut turiştii ieşeni la Protecţia Consumatorilor
Zilnic, la Urgențe, este depistat câte un caz de cancer: "Este ceva fără precedent"
733 de mame minore în Iași. Medic: "Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic"
Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar: stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi”
Astăzi se discută din nou proiectul de amenajare a Bahluiului în zona de agrement
Au fost stabilite cele șapte centre unde cadrele didactice au prioritate la vaccinare
Bulgarii, buni de plată într-un accident cu un Mercedes şi un BMW la Pașcani
După începerea şcolii, mai mulţi copii testaţi pozitiv la noul coronavirus
Aveți un scris frumos? Concurs de caligrafie cu premii pentru trei secţiuni
Care sunt elementele cheie care fac ca valoarea unui apartament să crească în timp (P)
Un laborator al Facultăţii de Electronică, dotat cu aparatură de ultimă generaţie de firma Bitron
Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc
Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi
Proiect de un milion de euro la Tomeşti. Servicii sociale pentru cei năpăstuiți de soartă
Proces pentru un gard distrus: a cerut 1.000 de lei, dar a primit de 10 ori mai puţin
Alcoolul i-a dat aripi: fotografiat de radar şi probe de sânge la spital
O căruţă de bani pentru întreţinerea drumurilor judeţene în următorii doi ani
Codul Rutier a mai trimis un ieşean la puşcărie. Conducea fără permis
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.