De ce preferă companiile chineze să lucreze cu muncitori din China chiar şi în Europa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De ce preferă companiile chineze să lucreze cu muncitori din China chiar şi în Europa

GALERIE
chinez
  • chinez
- +

Unul din reproşurile aduse iniţiativei Chinei de a-şi extinde influenţa economică şi comercială în Europa de Est şi în alte părţi ale lumii în curs de dezvoltare este că proiectele costisitoare sunt realizate cu forţă de muncă chineză şi nu locală. O anchetă jurnalistică a găsit posibile dovezi  că investitorii şi companiile chineze preferă muncitori din China pentru că pe ei îi pot controla mai bine şi îi pot ascunde de legislaţia care protejează drepturile omului din Europa.

În Serbia, o ţară aflată într-o „prietenie sinceră” şi „eternă” cu China, după cum au declarat liderii celor două state, condiţiile în care muncesc chinezii pot fi comparate cu sclavia, arată o anchetă realizată de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi publicată de Balkan Insight. Printre finanţatorii BIRN se numără organizaţii ale miliardarului George Soros, dar şi instituţii guvernamentale din ţări occidentale.

Ancheta se concentrează pe muncitorii chinezi de la un complex de extragere şi prelucrare a cuprului şi aurului din Serbia administrat de o companie de stat din China. Aceştia s-au plâns, printre altele, de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv restricţionarea libertăţii de mişcare, de programul de lucru de 12 ore şi de lipsirea de documente.

Zeci de muncitori angajaţi de Zijin Mining Group, companie controlată de statul chinez, au organizat un spectacol rar de rebeliune pe 14 ianuarie, când au protestat în faţa complexului minier din oraşul sârbesc Bor. Topitoria şi minele de cupru de acolo sunt deţinute din 2018 de Zijin, iar investiţia este dată adesea de preşedintele sârb Aleksandar Vučić drept exemplu de cooperare de succes cu China. De altfel, Zijin a salvat de la dispariţie complexul. Compania chineză a minimalizat evenimentul, povestind că muncitorii s-au adunat deoarece voiau să fie vaccinaţi contra COVID-19 pentru a putea călători acasă de Anul Nou chinezesc în februarie, numai că nu existau bilete de avion disponibile.

Cu toate acestea, dovezile obţinute de BIRN ridică serioase semne de întrebare cu privire la condiţiile cu care se confruntă muncitorii chinezi din Serbia şi voinţa autorităţilor sârbe de a interveni. În mărturiile obţinute prin intermediul unei aplicaţii de chat pentru telefonul mobil, mai mulţi muncitori chinezi - toţi au refuzat să fie identificaţi de teama răzbunării - au vorbit despre faptul că au un program de lucru extrem de lung, că sunt obligaţi să facă ore suplimentare, că nu au voie să părăsească incinta în care locuiesc şi că au fost obligaţi să predea paşapoartele.

Aflați amănunte de pe businessmagazin.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.