Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce râd românii de morții și bolnavii de Covid

GALERIE
spital
  • spital
- +

Trei persoane - mama, tata și fiul, mor de Covid. Ziarele scriu despre dramă și distribuie povestea pe Facebook. Mulți dintre cei care văd postarea se amuză și interacționează cu laugh. Haha.

Cazul poate fi multiplicat de sute de ori în această perioadă când, pe Facebook, a apărut o falie între „vacciniști” și „nevacciniști”, între românii care se tem de Covid și cei care nu „cred” în virus. Unii condamnă, ceilalți tratează moartea cu cinism și sunt de părere că medicii epuizați sunt niște actori, iar spitalele niște scene de teatru. În semenii lor vaccinați văd niște naivi, dacă nu niște dușmani, iar îndemnurile la vaccinare sunt văzute ca niște ofense, scrie romania.europalibera.

Europa Liberă a analizat zeci de postări de pe Facebook din ultima perioadă referitoare la drama sanitară prin care trece România. Postări despre persoane care au murit din cauza Covid, despre secțiile ATI supraaglomerate sau despre avertismentele unor specialiști privind urmările valului IV, într-o țară care pierde zilnic câteva sute de cetățeni în fața unui virus care nu poate fi tratat cu umor.

Unul dintre laitmotivele acestor postări este smiley, un emoticon folosit pe rețelele sociale sau pe serviciile de mesagerie pentru a exprima amuzamentul. Cel puțin 1 din 10 români care interacționează la știrile despre moartea sau suferința altor semeni provocată de Covid se amuză pe Facebook când le citesc.

Specialiștii în sociologie și psihologie spun că în spatele acestui cinism, aparent doar virtual, se ascunde un cocktail de cauze: neîncredere, ignoranță, lipsă de empatie, fanatism, autoprotecție etc.

Monopol de adevăr
„Spitalele sunt pline, pacientii sunt lăsați să aștepte în ambulanțe care stau la coadă”, e titlul unei postări de pe pagina de Facebook a Observator, referitoare la situația sanitară complicată prin care trece România.

Materialul prezintă imagini cu ambulanțele invocate și mărturii ale unor medici care spun că bolnavii riscă să moară pentru că nu mai are cine să îi trateze. Peste 2.000 din cele peste 7.000 de interacțiuni cu emoticoane de la această postare au fost de amuzament.Un alt exemplu, de pe pagina de Facebook a Digi 24: „Medic, despre ce urmează: Sunt şase săptămâni în care vom suferi precum câinii, plânsetul va răsuna pe străzi”. Postarea are aproape o mie de interacțiuni, 1 din 10 de amuzament.

Nici cazurile concrete nu îi conving pe coronasceptici. „Un tânăr de 20 de ani, fără comorbidități, dar nevaccinat, a murit de Covid 19 în ultimele 24 de ore”, 133 de interacțiuni cu emoticoane, 37 cu ????. Exemplele pot continua și sunt întărite de comentariile postate în subsolul acestor știri, unde mesajele de îngrijorare sau de empatie se pierd în vacarmul celor în care medicii sunt numiți „criminali”, jurnaliștii „cumpărați”, pandemia – o făcătură.

Ce vină are statul?
Gelu Duminică, sociolog, găsește patru explicații pentru numărul mare de români care se amuză la astfel de nenorociri. Prima e cea a neîncrederii în virus a unei mari părți a populației.

„După cum ați văzut, orice postare despre virus antagonizează. Fiecare consideră că deține adevărul și fiecare îl consideră pe celălalt purtător al fake-newsului. Vacciniștii îi consideră pe nevacciniști ca îmbuibați de fake-news, nevaccinișții îi cataloghează pe ceilalți la fel. Fiecare consideră că el deține adevărul”, spune Gelu Duminică.

Explicațiile acestuia continuă: unii români au obiceiul de a confunda ironia cu responsabilitatea sau sunt fataliști.

„’Așa a vrut Dumnezeu’ ascunde nu numai credința, ci mai degrabă slaba responsabilitate pe care ne-o asumăm. Inclusiv în privința propriei vieți. (…) În momentul în care soarta guvernează, dispare responsabilitatea”, mai arată Duminică.O ultimă explicație, cea mai dureroasă, oferită de sociolog este lipsa de respect. „Nu suntem obișnuiți să-l respectăm și pe celălalt, mai ales când are o opinie diferită. Aici vorbim și de o parte, și de alta a dialogului. Și intervine caterinca ca formă supremă de umilire, de arătare a cât de slabi interlectual sunt ceilalți”.

Ciprian Iftimoaei, lector asociat doctor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, susține și el că printre caracteristicile des întâlnite la români se numără și cea de a lua în derâdere aspectele serioase care țin de viața noastră sau a celor din jur.

„Ni se pare că tot ce e mai rău se întâmplă altora sau la alții, că nouă nu ni se poate întâmpla”, consideră spociologul, care găsește o vină importantă pentru situația de față și statului.

Textul integral, pe romania.europalibera.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri