De ce renunță femeile tot mai devreme la viața sexuală? Mituri și adevăruri despre menopauză cu specialistul ieșean Irina Cațighera
Menopauza este o etapă naturală în viața unei femei, marcată de sfârșitul menstruațiilor și al perioadei fertile. Este definită în mod specific ca fiind perioada în care o femeie nu a avut menstruație timp de 12 luni consecutive.
Aceasta apare, de obicei, între vârstele de 45 și 55 de ani, deși poate apărea și mai devreme sau mai târziu. Astfel, menopauza este cauzată de o scădere a producției de hormoni sexuali feminini, în special estrogen și progesteron, de către ovare. Acest declin hormonal determină modificări în funcția menstruală și, în cele din urmă, încetarea ciclurilor menstruale.
„Totul e extrem de personalizat
Dr. Irina Cațighera, medic primar în Planificare Familială, afirmă că simptomele menopauzei variază de la o femeie la alta, dar pot include bufeuri de căldură, transpirații nocturne, insomnie, schimbări de dispoziție precum iritabilitate și depresie, uscăciune vaginală, scăderea libidoului, dureri articulare și musculare, simptome cardiovasculare, dureri osoase asociate cu osteoporoza, creșterea tensiunii arteriale, apariția extrasistolelor și un risc crescut de ateroscleroză. În plus, medicul menționează că menopauza poate declanșa diabet la femeile care au o predispoziție pentru această afecțiune.
„Totul e extrem de personalizat, în funcție de modul în care femeia respectivă percepe acele simptome. De asemenea, sunt femei care intră la menopauză fără a avea aproape deloc simptome, dar sunt și femei care le acuză pe toate. E foarte important psihicul, modul în care percepem menopauză. Femeile motivate, cu stima mai crescută, trec mai ușor peste această perioadă. Femeile mai izolate, cu o stimă de sine mai scăzută, și care nu prea socializează, trec mai greu peste toate aceste simptome. Există o tendință de scădere a menopauzei fiziologice. Menopauza fiziologică este cea care apare în mod natural în jurul vârstei de 40 de ani, înainte era la 44-45 de ani, însă a scăzut la 40 de ani sau sub 40. Putem declara că o femeie a intrat la menopauză când are un an de zile fără menstruații și când facem o dozare hormonală a FSH, respectiv hormonul de stimulare foliculară, și constatăm valori mari ale acestui hormon. Asta înseamnă că hormonii sexuali nu se mai produc, iar femeia respectivă a intrat la menopauză. O problemă foarte importantă este contracepția la femeile care sunt la început de menopauză, pentru că pot să apară sarcini nedorite la o vârstă destul de înaintată”, a declarat Dr. Irina Cațighera, medic primar în Planificare Familială.
Un mit: nu e nevoie în niciun caz de medic
Unul dintre principalele mituri despre menopauză este că femeile aflate în această etapă nu necesită asistență medicală, deoarece se consideră că menopauza este o condiție normală. Deși, în majoritatea cazurilor, menopauza este o parte naturală a procesului de îmbătrânire și simptomele sunt ușor de gestionat, există excepții în care menopauza apare prematur sau este indusă, făcând tratamentul esențial pentru ameliorarea simptomelor.
Condițiile asociate menopauzei, precum anxietatea, depresia, hipertensiunea arterială și durerea cronică, pot necesita intervenții medicale. Terapia de substituție hormonală este utilizată pentru a ameliora bufeurile și transpirațiile nocturne, principalele simptome ale menopauzei, iar medicamentele antidepresive sunt prescrise pentru tratarea tulburărilor de sănătate mintală.
„Tratamentul este necesar atunci când simptomele deranjează femeia respectivă care nu mai duce viață activă pe care o ducea înainte. Multe femei se prezintă la doctor pentru că trec prin aceste simptome ale menopauzei. Multe vin îngrijorate pentru că apar dereglări ale ciclului menstrual, iar altele se prezintă la medic, pur și simplu, de frica apariției unei sarcini nedorite. În acest caz constată că menstruația nu le-a venit o lună sau chiar două, însă nu este vorba despre o sarcină, este vorba despre dereglări menstruale pe fondul unei premenopauze care poate dura și câțiva ani”, a declarat Dr. Irina Cațighera.
Terapia de substituție hormonală (TSH) utilizată pentru a reduce simptomele menopauzei este adesea subiectul unor mituri. Două dintre acestea susțin fie că TSH este periculoasă pentru femei, fie că este cel mai bun mod de a ameliora simptomele. Ambele afirmații sunt inexacte. Studiile au arătat că riscurile asociate TSH pot depăși beneficiile în cazuri rare.
TSH este contraindicată dacă simptomele menopauzei nu afectează semnificativ calitatea vieții. De asemenea, TSH nu este recomandată femeilor care au avut sau au cancer, sângerări uterine inexplicabile, cheaguri de sânge, afecțiuni hepatice sau cardiovasculare. În alte cazuri, TSH nu este periculoasă pentru organism.
Ce prespune terapia hormonală
„Într-adevăr, există riscuri. Înainte de a recomanda un tratament hormonal trebuie făcută o evaluare a stării de sănătate. Cercetăm deci să nu aibă probleme cardiace, să nu aibă hipertensiune, să nu aibă diabet. De asemenea, neapărat trebuie făcut Papanicolau, care ne indică o eventuală predispoziție la cancer de col uterin, sânii. De asemenea, trebuie să declare în antecedente că nu a avut mamă, soră, bunică cu cancere hormonodependente. Terapia hormonală nu este singura opțiune de tratament. Din fericire sunt multe produse naturiste care se găsesc și firme specializate pe produse naturiste care oferă o gamă largă de medicație. Medicația hormonală cam lipsește de pe piața românească. Începând din pandemie se găsesc foarte greu. Produsele pot fi atât comprimate cu doze foarte mici de hormoni, produse injectabile, implanturi, dar se găsesc foarte greu, iar majoritatea medicilor le-au înlocuit cu tratamente naturiste”, a declarat medicul.
Este important ca femeile să discute cu medicii despre simptomele menopauzei și opțiunile de tratament pentru a găsi cea mai potrivită abordare personalizată. De asemenea, medicul menționat subliniază că multe paciente beneficiază de discuții cu un psiholog în această perioadă, ceea ce este recomandat pentru a le ajuta să depășească aceste momente.
Publicitate și alte recomandări video