De ce renunță mulți atât de ușor la diete? Cum facem tranziția de la „alimentația de vacanță” la o rutină alimentară echilibrată?
Revenirea din vacanța de vară vine adesea cu o întrebare la care mulți români încearcă să găsească un răspuns pe care să îl și aplice în viața de zi cu zi. Simțiți că excesul de plăceri culinare și relaxarea din timpul vacanței v-au îndepărtat de obiceiurile sănătoase?
Nutriționiștii îi încurajează pe românii care au această dilemă să nu intre în panică. Ei spun că este normal ca în timpul vacanței să fie uitată rutina alimentară de zi cu zi. La fel de important este să se conștientizeze acest lucru și să se revină la un echilibru alimentar care să ajute la recăpătarea energiei, siluetei și, cel mai important, a sănătății.
„Acceptați că ați avut nevoie de o pauză, dar este timpul să reveniți”
Odată ce vacanța s-a terminat, nutriționiștii ne sfătuiesc să găsim momentul ideal pentru a readuce în prim-plan un stil de viață sănătos. Drd. Ana-Maria Gal, nutriționist-dietetician, spune că trebuie să fim atenți deoarece corpul s-ar putea să dea câteva semnale de alarmă precum senzația de balonare, oboseală, lipsa de energie sau cele câteva kilograme în plus. Acestea sunt indicii clare că este timpul ca atenția să fie reorientată către sănătate și către revenirea treptată la obiceiurile alimentare echilibrate.
„Gătiți acasă cât mai des posibil, deoarece astfel există un control total asupra ingredientelor și metodelor de preparare” – drd. Ana-Maria Gal
„Pentru a vă întoarce la o alimentație sănătoasă, nu este nevoie să faceți schimbări drastice și imediate. În loc să urmați diete extreme sau programe de detoxifiere la modă, începeți cu pași mici, dar constanți. Poate fi dificil să vă reobișnuiți cu rutina alimentară după o perioadă de relaxare și răsfăț. În loc să vă propuneți să pierdeți 5 kilograme în prima săptămână sau să eliminați complet zahărul din dietă, începeți cu obiective realiste. De exemplu, voi consuma legume la fiecare masă sau voi merge la sală de 3 ori pe săptămână – sunt țeluri mai ușor de atins și care vor genera rezultate sustenabile pe termen lung”, explică nutriționistul-dietetician.
Motivația, secretul reușitei
Drd. Ana-Maria Gal mai spune că revenirea la o alimentație sănătoasă și la o formă fizică optimă după vacanța de vară sunt de 100 de ori mai ușoare dacă cei care își doresc aceste lucruri sunt pregătiți mental. Nutriționistul povestește că multe persoane care țin dietă renunță la planul lor de alimentație nu pentru că le este foame, ci din alte motive; fie dieta devine plictisitoare, fie nu sunt mulțumite de ritmul de pierdere în greutate, sau cedează în fața unei tentații culinare și apoi se simt copleșite de vinovăție. În încercarea de a-și explica eșecul, dau vina pe planul de dietă, pe o situație personală sau pe incapacitatea lor de a slăbi. Acest proces, spune nutriționistul, se repetă adesea și unele persoane care țin dietă pot petrece ani de zile încercând fără succes să slăbească, dar fără să realizeze adevărata cauză a problemei, lipsa motivației.
„Pentru a vă găsi și păstra motivația, imaginați-vă cum ar fi viața dumneavoastră dacă ați avea un stil de viață sănătos sau ați putea pierde kilogramele în plus fără să mergeți tot timpul la sală sau să recurgeți la intervenții chirurgicale. Gândiți-vă cât de ușoară ar fi viața și cât de multă încredere și stimă de sine ați avea dacă v-ați atinge aceste obiective”, sunt sfaturile nutriționistului-dietetician.
Planificarea și organizarea meselor
O alimentație sănătoasă începe cu o bună organizare. Specialiștii ne sfătuiesc să învățăm să ne planificăm mesele. O putem face în fiecare weekend pentru săptămâna ce vine prin cumpărături eficiente și evitarea achiziționării alimentelor nesănătoase sau preambalate. „Gătitul în avans poate fi o soluție excelentă pentru zilele aglomerate. Este ideal să fie preparate câteva mese pentru următoarele zile și depozitate în frigider. Astfel, se evită mâncarea de tip fast-food sau gustările rapide, bogate în calorii și sărace în nutrienți. Unele persoane sar peste o masă, crezând că economisesc calorii sau grăsimi, dar astfel crește riscul de a consuma alimente nesănătoase, de a face excese sau de a avea mese mai copioase în timpul zilei. Un alt aspect important al unei alimentații sănătoase este controlul porțiilor. Trebuie să învățăm să ascultăm semnalele corpului și să ne oprim din mâncat atunci când ne simțim sătui”, spune Ana-Maria Gal.
Recomandări pentru adoptarea obiceiurilor sănătoase
Pentru a reveni la o alimentație sănătoasă după excesele culinare din vacanță trebuie să avem grijă și la hidratarea organismului. Astfel, conform specialiștilor, apa este elementul vital care ajută corpul să elimine toxinele acumulate și să reechilibreze metabolismul. Nutriționiștii recomandă să fie băute cel puțin 8 pahare de apă pe zi și să fie limitat consumul de băuturi îndulcite sau alcool. Importantă este și reintroducerea legumele și fructele în dieta zilnică și reducerea consumul de alimente procesate.
„Gătiți acasă cât mai des posibil, deoarece astfel există un control total asupra ingredientelor și metodelor de preparare. Fiecare masă ar trebui să conțină o sursă de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. Câteva exemple de mese sănătoase includ salate diverse cu piept de pui la grătar, ton, ouă, la care putem adăuga crutoane și avocado, pește cu orez și legume la cuptor, o ciorbă cu multe legume sau o supă de linte și 1-2 felii de pâine integrale. Alături de o alimentație sănătoasă, exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru revenirea la o formă fizică bună și pentru menținerea unei greutăți optime. O altă recomandare este păstrarea unui jurnal alimentar sau utilizarea unei aplicații care să ajute la monitorizarea progresul. Astfel se vor putea vedea schimbările care funcționează și unde este nevoie de ajustări”, punctează Ana-Maria Gal.
„Învățați să vă tratați corpul cu respect și grijă”
Consecvență și flexibilitate sunt alte secrete dezvăluite de specialistul în nutriție și dietetică. Astfel, un echilibru sănătos între disciplină și răsfăț ocazional este esențial pentru menținerea pe termen lung a obiceiurilor alimentare bune. Ana-Maria Gal concluzionează că cel mai important este să ne bucurăm de procesul de revenire la un stil de viață sănătos și să învățăm să tratăm corpul „cu respect și grijă”.
Publicitate și alte recomandări video