De ce roșiile nu mai au gustul de altădată? Specialist: „Se apelează la fel de fel de tertipuri ca numărul de fructe să fie mai mare”
Având în vedere că cei mai mulți dintre producătorii de tomate se axează doar pe cantitate și rezistență, din compoziția roșiilor a dispărut tocmai gustul. Astfel, în căutarea aromelor pierdute, ne-am întrebat dacă a apărut vreo modificare în compoziție, recâștigând astfel savoarea.
Prof.univ.dr. Vasile Stoleru, prorector în cadrul Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist horticol, cu precădere în domeniul „Tehnologii Horticole” a oferit răspunsuri privind acest subiect.
,,Gustul tomatelor se poate schimba doar din nutriție, adică cum sunt hrănite plantele, vorbim de macro și micro elemente, și este determinat de anumiți compuși. Vorbim despre compușii primari și secundari de metabolism pe care îi pot conține fructele respective. Bineînțeles, unii dintre ei au și rol antioxidant, cum sunt compușii din categoria carotenului, largopenului, și sunt în principal determinați genetic de respectivii care induc acești compuși într-o cantitate mai mare sau mai mică”, a declarat specialistul.
Așadar, deși pentru fiecare cultivare gustul diferă, nu au apărut alte substanțe care să schimbe gustul tomatelor.
,,În ultimul timp, într-adevăr, au apărut foarte multe fructe și legume determinate de rezistența lor. Este foarte greu să ajungi la un optim între perisabilitatea produsului respectiv și calitatea lui. Se reduce numărul de compuși. Se apelează la fel de fel de tertipuri ca numărul de fructe să fie mai mare, dar scade calitatea. Pentru că acești compuși secundari de metabolism se generează în general în a doua parte a fructului de dezvoltare, și atunci faptul că sunt forțați conduce către o zonă de fructe care ajung într-o perioadă scurtă de timp, dar care nu au același gust.
Legumele și fructele obținute în câmp sunt mai gustoase pentru că se obțin într-o perioadă mai lungă de timp, iar în fructul respectiv au timp să se acumuleze compușii secundari de metabolism. Din acest motiv sunt mai gustoase. Pe lângă asta, vorbim și de compușii primari de metabolism, cum ar fi glucidele sau aciditatea unui fruct, pentru că tomatele sunt cele mai echilibrate. Toate se acumulează. Perioada, varietatea și generica fac diferența în ceea ce privește gustul”, a adăugat acesta.
În acest context, specialistul a recomandat ca roșiile să fie achiziționate de la persoane de încredere. ,,Sunt probleme mari la achiziție. Este important să cunoști producătorul. Apoi, să știi soiul cum arată, să știi nutriția, să nu fie modificat fructul, să le putem aprecia”, a conchis profesorul.
Publicitate și alte recomandări video