anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

De ce să optezi pentru o locuință construită la standard nZEB, cu certificare BREEAM Excellent (P)

GALERIE
5.1
  • 5.1
- +

În ultimii ani, în contextul schimbărilor climatice și a creșterii populației la nivel global, conceptele de ”sustenabilitate” și ”durabilitate” au devenit puncte-cheie pentru asigurarea unui viitor cât mai bun atât generațiilor existente, cât și generațiilor viitoare. Prin implementarea politicilor de sustenabilitate se urmărește reducerea poluării, cu efecte nocive asupra umanității și asupra mediului înconjurător, și protejarea resurselor naturale. 

Uniunea Europeană a adoptat o serie de politici și strategii de sustenabilitate care vizează mai multe domenii, printre care și cel al construcțiilor. Conform studiilor, în Europa clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de dioxid de carbon. Din acest motiv, sustenabilitatea în construcții este de ceva vreme una dintre prioritățile Uniunii Europene, care și-a propus ca până în 2050 să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra mediului, mai precis să reducă aproape de 0 emisiile de carbon din fiecare industrie.

În România, deși conceptul de sustenabilitate a început să fie tot mai prezent, în special în cazul clădirilor de birouri, numărul de clădiri rezidențiale sustenabile încă este redus. Pentru Impact Developer & Contractor, primul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori București, cu o experiență de 30 de ani în piața rezidențială, construirea la standarde internaționale de sustenabilitate și livrarea unui mediu locativ care să ofere o calitate superioară a locuirii reprezintă o prioritate în strategia de investiții. Compania a construit deja primul proiect certificat BREEAM Excellent în București (Luxuria Residence) și urmează să dezvolte unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale sustenabile din Moldova: Greenfield Copou.

Noul standard în construcții: nZEB

Ca parte a strategiei de sustenabilitate în domeniul construcțiilor, Uniunea Europeană a adoptat directiva 844/2018 care aduce în discuție standardul nZEB pentru clădirile noi. Conform legislației adoptate în România, nZEB presupune clădiri cu performanță energetică foarte ridicată, deci cu un consum de energie primară foarte scăzut. Din necesarul de consum energetic în clădire, cel puțin 30% urmează a fi asigurat din surse regenerabile de energie de la fața locului sau de la o distanță de nu mai mult de 30 km de la locația clădirii.

Ansamblul rezidențial Greenfield Copou, din Iași, va fi dezvoltat la standardul nZEB, ceea ce se traduce printr-un consum de energie redus. Performanța energetică a clădirilor va fi ridicată, iar cel puțin 30% din energie va fi acoperită din surse regenerabile precum panouri fotovoltaice, care vor fi montate pe terasele blocurilor.

Pentru a reduce amprenta de carbon a clădirilor și pentru a le oferi locuitorilor mai mult confort, termoizolația va fi una performantă, iar tâmplăria exterioară PVC cu minimum 5 camere și geam tripan va asigura un coeficient de transfer termic superior. Acest lucru înseamnă că iarna se menține o temperatură confortabilă la interior, iar vara nu pătrunde căldura din exterior. Dincolo de confortul termic al locuitorilor, acest tip de termoizolație contribuie la protejarea mediului, deoarece emisiile de dioxid de carbon sunt reduse semnificativ.

Unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale sustenabile din Iași

În dezvoltarea proiectului Greenfield Copou, au fost luate în considerare cele mai exigente criterii de sustenabilitate, în vederea certificării BREEAM Excellent. La nivel internațional, acesta este cel mai important instrument de evaluare a sustenabilității proiectelor masterplan, infrastructură și clădiri.

Procesul complex de certificare recunoaște valoarea proiectului pe toată durata ciclului de viață construit, evaluând sustenabilitatea soluțiilor din proiecte pentru o serie de categorii: energie, sănătate și bunăstare, inovație, utilizarea terenurilor, materiale, managementul construcției, poluare, transport, managementul apei și al deșeurilor. Factorii cei mai important evaluați sunt designul integrat în mediul înconjurător, reducerea emisiilor de carbon, durabilitatea și rezistența proiectelor, adaptarea la schimbările climatice, protejarea mediului înconjurător și a biodiversității.

Clădirile proiectate conform standardelor BREEAM Excellent au un impact redus asupra mediului, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de energie, și un impact major în îmbunătățirea calității locuirii. Greenfield Copou întrunește încă din faza de proiectare o serie de caracteristici care contribuie la sănătatea și bunăstarea rezidenților.

Una dintre cele mai importante caracteristici pentru asigurarea unui stil de viață sănătos este includerea unor spații verzi ample. Impact Developer & Contractor a alocat 15.000 mp spațiilor verzi din Greenfield Copou. Acestea vor include alei pietonale, zone de relaxare și locuri de joacă pentru copii. Oaza de verdeață din cadrul complexului asigură o calitate foarte bună a aerului, confort vizual (este dovedit faptul că verdele natural ajută la starea de bine și reducerea stresului) și încurajează plimbarea, cu efect pozitiv asupra sănătății rezidenților. În plus, rezidenții vor beneficia de piscină interioară și centru de fitness & spa pentru menținerea sănătății și a stării de bine.

Cu același scop de a spori confortul vizual, dar și de a eficientiza consumul de energie, în cadrul proiectului vor fi implementate tehnologii de iluminare eficiente pe bază de LED și senzori de prezență.

Pe lângă eficiența energetică a clădirilor și amprenta de carbon redusă a acestora, pentru a reduce poluarea din cadrul ansamblului, parcarea pentru rezidenți va fi în întregime subterană, astfel că nu va exista trafic auto în interiorul complexului. În plus, Impact Developer & Contractor încurajează soluțiile de transport nepoluante, alocând stații de încărcare pentru mașinile electrice în proporție de cel puțin 20% din locurile de parcare. Ansamblul va fi dotat și cu piste pentru biciclete.

Complet sustenabil, Greenfield Copou asigură un mediu optim de viață și în interior. Fiecare apartament beneficiază de lumină naturală din plin datorită spațiilor vitrate mari, cu efecte pozitive asupra sănătății și bunăstării locuitorilor. Un alt element deosebit de important este aerul din interior, care în cazul construcțiilor clasice (ne-ecologice) poate avea de suferit din cauza materialelor folosite. De cele mai multe ori, aerul din interior este poluat de substanțele chimice folosite pentru vopsea sau chiar și pentru izolație. În Greenfield Copou, materialele folosite, împreună cu un sistem de ventilație naturală, asigură o calitate foarte bună a aerului din interior. Iar pentru un plus de confort, apartamentele dispun de un sistem smart pentru un control precis al temperaturii în fiecare cameră.

Calitatea construcției va contribui de asemenea la eficientizarea consumului de resurse, fiind alese soluții prietenoase cu mediul înconjurător care asigură confortul rezidenților indiferent de anotimp. Fiecare clădire din Greenfield Copou va avea nu doar un consum de energie redus, ci și de apă, pe toată durata de viață a acesteia.

Avantaje majore pentru rezidenți

Așadar, optând pentru achiziția unui apartament într-o clădire ecologică nZEB, certificată BREEAM Excellent din Greenfield Copou vei beneficia de:

  • Siguranță – materialele folosite sunt durabile, clădirile având o durată de viață mai mare
  • Costuri de mentenanță reduse, datorită eficientizării consumului de energie și de apă
  • Aer mai curat, atât la exterior, cât și la interior
  • Confort termic și vizual
  • Stil de viață sănătos
  • Aprecierea locuinței în timp - Construcțiile durabile sunt mai valoroase, având costuri mai mici de exploatare și mentenanță. Calitatea lor superioară fiind evidentă pentru proprietari, chiriași și utilizatori, acestea sunt mai ușor de vândut sau închiriat. Și în România, cererea pentru locuințe certificate este în continuă creștere.

Poți afla mai multe informații despre noul ansamblu rezidențial și despre standardele de sustenabilitate la care va fi dezvoltat, la biroul de vânzări Greenfield Copou din Moldova Center sau la numărul de telefon 0729.100.000.

 

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.