Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce se bucură Venezuela de războiul din Yemen

GALERIE
yemen
  • yemen
- +

Cu acordul Washingtonului, Arabia Saudită, sprijinită de mai multe state din Golf, a lansat ieri dimineaţă o operaţiune militară de amploare în Yemen. Coaliţia a intrevenit pentru apărarea preşedintelui în funcţie, contestat de rebelii şiiţi susţinuţi de Iran. Preţul petrolului a urcat brusc.

Arabia Saudită a lansat în noaptea de miercuri spre joi o operaţiune militară în Yemen pentru a-l apăra pe preşedintele yemenit, Abd-Rabbu Mansur Hadi, contestat de rebelii şiiţi houthi. Riadul a anunţat că 100 de avioane participă la operaţiunea militară lansată contra rebelilor houthi în Yemen. De asemenea, circa 150.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în Yemen.
Loviturile aeriene lansate miercuri noaptea de aviaţia saudită au distrus depozite de muniţii ale rebelilor houthi şi au cauzat moartea mai multor lideri ai acestora. Forţele Aeriene Regale Saudite au preluat ieri dimineaţă controlul asupra spaţiului aerian yemenit, adaugă sursa citată.
Pe de altă parte, un oficial iordanian a confirmat ieri dimineaţă că avioane ale forţelor aeriene iordaniene participă la operaţiunea condusă de Arabia Saudită contra miliţiilor houthi în Yemen. O declaraţie comună semnată de cinci ţări arabe din Golf arată că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Bahreinul şi Qatarul au decis să acţioneze pentru a proteja Yemenul faţă de ceea ce ele au numit agresiunea miliţiilor houthi sprijinite de Iran. La acţiunea militară s-au alăturat, de asemenea, Egiptul şi Sudanul. De asemenea, SUA, Marea Britanie şi Turcia au anunţat că vor sprijini logistic operaţiunea.
Pe de altă parte, presa de stat iraniană a calificat operaţiunea militară drept o ''agresiune susţinută de SUA''. Postul de televiziune public iranian a arătat ieri dimineaţă imagini cu urmările raidurilor saudite din cursul nopţii, printre care zeci de morţi şi câteva persoane rănite, susţinând că ''mulţi cetăţeni yemeniţi au fost ucişi în agresiunile susţinute de Statele Unite în Yemen''. Iranul respinge constant acuzaţia că furnizează bani şi pregătire miliţiilor houthi din Yemen, aşa cum susţin oficiali occidentali şi yemeniţi.

Unii se bat, alţii câştigă

Pe harta petrolului, Yemenul nu este o miză extrem de importantă din punct de vedere al producţiei. Cu toate acestea, mişcările din Yemen au urcat brusc cu aproape 6% preţul aurului negru, ceea ce poate părea paradoxal. Totuşi, Yemenul îşi împarte frontierele cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator din lume şi ocupă un segment important din transportul maritim utilizat de navele petroliere care pleacă spre vest din Golful Persic. Practic, din toată operaţiunea militară, după cum observă şi hotnews.ro, cele mai câştigate ţări vor fi Rusia, Iranul şi Venezuela, care se bucură de creşterea cotaţiilor internaţionale.
Pe de altă parte, creşterea preţului petrolului ar putea impulsiona economiile europene confruntate cu deflaţia. Thomas Friedman, editorialist la New York Times, este de părere că asistăm la "un război mondial al petrolului, între Statele Unite şi Arabia Saudită pe de o parte şi Rusia şi Iran pe de altă parte".



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri