De ce se formează norii roz. Climatolog: În general, ei anunță furtuni puternice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De ce se formează norii roz. Climatolog: În general, ei anunță furtuni puternice

GALERIE
nori roz
  • nori roz
- +

Cei care au privit apusul, luni seară, au avut parte de un spectacol pe cinste. Norii care au adus ploaia în București au reflectat razele soarelui la apus, căpătând puternice nuanțe roz. Oamenii de știință explică faptul că atunci când cerul este roz, atmosfera este încărcată cu sulf. Ei arată că toate elementele chimice au proprietatea de a interacționa cu lumina. Această interacțiune se manifestă prin absorbție, iar fiecare element chimic are un spectru de absorbție specific.

Fiecare culoare din curcubeu este, de fapt, o radiație cu anumită frecvență. Lumina albă este suprapunerea tuturor culorilor. Elementul predominant al atmosferei, azotul, absoarbe radiația cu o frecvență mare. Acest fenomen se numește dispersie. În mijlocul zilei, soarele este la un unghi aproape drept față de poziția ta, deci drumul parcurs prin atmosferă este mai scurt. Astfel, lumina nu își pierde culoarea albastră, însă la apus soarele e mai departe, deci lumina are timp să piardă culorile mai închise și să rămână doar cu culorile mai calde, de frecvență mai mică.

„Dacă vorbiți de culoare, într-adevăr avem de-a face cu aceste proprietăți ale luminii, care trecând printr-un strat de aer încărcat și el cu aerosoloi poate să determine astfel de culori, mai ales, evident, când vorbim de apus, de răsărit, atunci când lumina trece printr-o pană mai mare de aer. Pe lângă culoare, și structura formațiunii noroase a fost foarte interesantă. E vorba de un nor cu o extindere pe o orizontală mare, asociat însă acelor formațiuni noroase numite cumulonimbus specifice furtunilor. De obicei, astfel de nori, cu extindere orizontală mare, sunt pe linia furtunilor și anunță furtunile respective, anunță intensificări de vânt, manifestări în general pentru furtunile puternice. Ei pot să apară fără asocierea norii cumulonimbus atunci când avem fenomene la zona între coastă și mare sau ocean, de exemplu, dar în general ei sunt pe linia de atac a furtunilor puternice”, a afirmat climatologul Roxana Bojariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.