anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

De ce se lucrează ca în reluare pe Axa Iaşi-Suceava

GALERIE
Iasi Suceava
  • Iasi Suceava
- +

După mai multe luni în care utilajele au dispărut de pe primele două loturi ale Axei Iaşi-Suceava atribuite în judeţ, ieri, au fost semnalate „mişcări de trupe“ pe şantier. „Pe Axa 1, pe porţiunea de şantier din localităţile Horleşti, Movileni, Gropniţa, Focuri şi Coarnele Caprei, aproximativ 60 de kilometri, au fost realizate casetele de lărgire a drumului“, precizează un comunicat al Consiliului Judeţean. În localităţile Larga Jijia şi Mălăieşti se lucrează la modernizarea podurilor, adaugă sursa citată.

Consilierii judeţeni liberali au semnalat absenţa îndelungată a activităţii de modernizare a drumului. Vasile Cotiugă şi Romeo Vatră i-au reproşat preşedintelui CJ tergiversarea lucrărilor adjudecate la licitaţia de anul trecut de asocierea SC Alpenside SRL Bucureşti - SC General Trust Argeş SRL Piteşti.

„Chiar dacă suntem în anotimpul rece, se vor executa toate procedurile ce pot fi efectuate pe timp de iarnă, pentru a respecta termenele“, spunea Maricel Popa, şeful CJ, după atribuirea contractelor pe primele două loturi, cu şapte luni în urmă. De atunci însă a fost doar frezat stratul de suprafaţă, astfel că circulaţia pe DJ 282 a devenit o aventură pentru cei care se încumetă să meargă cu maşina spre Horleşti-Movileni şi mai departe. Firmele au luat avansul de 30 la sută, dar pentru asta trebuie să aibă lucrări în proporţie de 40 la sută in primul an. Ce lucrari se pot face rapid? Decapări, explică Romeo Vatră liniştea lăsată pe şantier. Maricel Popa ne-a declarat aseară că sunt mai multe echipe care lucrează pe anumite segmente. Ieri, 13 asemenea echipe lucrau la refacerea a două poduri, respectiv la stabilizarea straturilor de balast. Preşedintele CJ a dat vina pe vremea nefavorabilă pentru mersul greu al lucrărilor. 

Pe primul lot, Iaşi-Gropniţa, 29,6 km, lucrările costă 60,36 de milioane de lei, iar pe al doilea, Gropniţa-Belceşti, 22 km, 43,8 milioane de lei. În medie, două milioane de lei pe kilometru, a remarcat liderul grupului liberal din CJ. Altfel spus, prea puţin bani pentru ca lucrările să includă şi o intervenţie la fundaţia drumului, astfel că modernizarea va însemna doar refacerea carosabilului. Soarta celui de-al treilea lot, lung de 40,6 km, ar urma să se decidă în decurs de o lună, după ce rezultatul licitaţiei a fost contestat. Contractele pe fiecare lot prevăd un termen de execuţie de 24 luni, respectiv până la sfârşitul anului viitor, şi o garanţie a lucrărilor de 5 ani. Investiţia pe cele trei loturi se ridică la 180 de milioane de lei, sumă acoperită în mare parte din fonduri europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.