anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

De ce se produce alergia atât de repede în șocul anafilactic

GALERIE
soc-anafilactic
 • soc-anafilactic
- +

Când cineva are o alergie severă, efectele care amenință viața sunt aproape instantanee - erupție pe piele, leșin, respirație greoaie, puls slab, inima bate ca la curse.

 

Acest răspuns - șoc anafilactic - are o cauză directă și un efect. Dar procesul care a stat la baza acestui răspuns a fost un puzzle fiziologic până acum: Cum se întâmplă această reacție masivă atât de repede?

Cum se declanșează alergia

Cercetătorii de la Duke Health, într-un studiu publicat în numărul din noiembrie anul trecut al revistei Science, au folosit modele pe șoareci pentru a urmări modul în care celulele imune sunt declanșate în timpul șocului anafilactic. Acestea descriu un mecanism anterior necunoscut în care o celulă imună nou identificată minează, efectiv, vasele de sânge pentru alergeni și apoi utilizează un mecanism neobișnuit pentru a livra rapid alergenii pe cale sanguină către celulele mastocite.
Descoperirea poate deschide linii inovatoare de atac pentru a opri această supra reacție mortală care afectează una din 50 de persoane, pe an, în Statele Unite.

Constatarea principală este că celulele dendritice, care sunt jucători cheie în dezvoltarea alergiei, joacă, de asemenea, un rol direct în declanșarea unui șoc anafilactic, a declarat dr. Soman N. Abraham, doctor în medicină, profesor la Departamentul de patologie, imunologie, genetică moleculară și microbiologie și membru al Programului de Boli Infecțioase Emergente, de la Universitatea Națională Duke din Singapore.

Se înțelege că celulele mastocite sunt principalii actori ai reacțiilor anafilactice, deoarece aceștia se angajează în ceea ce se numește degranulare - eliberarea histaminelor și a altor substanțe inflamatorii în sânge, ceea ce duce la șocuri sistemice. Dar nu a fost anterior cunoscut cum mastocitele, care sunt situate în afara sistemului vascular, sunt alertate la un alergen care circulă în sânge.

Celulele care transmit prea repede alergenii

Ceea ce au observat Abraham și colegii săi a fost un subset nou identificat de celule dendritice situate pe suprafața exterioară a vaselor de sânge. Folosind proeminențe asemănătoare sondelor, numitele dendrite care forează vasele de sânge, prelevează continuu sângele pentru invadatorii străini.

Atunci când dendritele simt alergenii transportați de sânge, alertează celulele mastotice vecine de prezența invadatorului. Această comunicare este neobișnuită, implicând un proces de economisire a timpului de predare a alergenului prin micro-vezicule, mici bule acoperite cu alergen, care sunt scoase din suprafața celulelor dendritice.

În plus față de capacitatea lor de a internaliza, de a procesa și a prezenta antigeni celulelor imune, celulele dendritice par să distribuie în mod activ antigenele pe care le-au achiziționat celulelor imunitare învecinate, chiar înainte de a fi internalizate, a spus cercetătorul principal Hae Woong Choi.

Deoarece aceste vezicule purtătoare de alergen iau contact cu celulele mastocite în sistemul vascular al organismului, în fluxul sanguin se eliberează un torent de mediatori inflamatori, rezultând rapid un șoc anafilactic.

Pentru a demonstra în continuare rolul critic al celulelor dendritice în promovarea șocului anafilactic, cercetătorii au reușit să epuizeze aceste celule la șoareci, reducând reacția alergică. Această nouă observație ar putea conduce la dezvoltarea de noi terapii care vizează celulele dendritice, se arată într-un material dat publicității de Duke-National University din Singapore.

Cercetătorii au folosit modele pe șoareci pentru a urmări modul în care celulele imune sunt declanșate în timpul unui șoc anafilactic. Acestea descriu un mecanism anterior necunoscut în care o celulă imună nou identificată minează, în principiu, vasele de sânge pentru alergeni și apoi utilizează un mecanism neobișnuit pentru a livra rapid alergenii pe cale sanguină către celulele mastocite.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.