De ce se sărută oamenii? Când a apărut obiceiul şi ce explicaţii oferă biologii, antropologii şi psihologii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

De ce se sărută oamenii? Când a apărut obiceiul şi ce explicaţii oferă biologii, antropologii şi psihologii

GALERIE
sarut
  • sarut
- +

Este un gest intim, tandru, pe care-l facem atunci când vrem să exprimăm anumite sentimente, precum cele de dragoste, pasiune, atracţie sexuală sau prietenie. În anumite situaţii, sărutul devine un ritual, un gest simbolic ce indică respectul sau devotamentul, iar altă dată le este adresat copiilor noştri sau partenerului în semn de afecţiune şi dragoste nemărginită. Însă cum de am ajuns să ne exprimăm aceste sentimente printr-un sărut?

Studiul sărutului se numeşte filematologie, iar printre cei preocupaţi de această ştiinţă s-a numărat şi Charles Darwin. Dar la ce concluzii au ajuns specialiştii, care sunt originile sărutului şi de ce practică oamenii acest obicei?

Originile sărutului

Cuvântul provine din termenul vechi englezesc „cyssan”, care înseamnă „to kiss” (n.r. a săruta), cu variaţiunea sa - „coss”, adică „a kiss” (n.r. un sărut). Unii antropologi sunt de părere că sărutatul este instinctiv şi că a evoluat din activităţi precum premasticarea sau verificarea sănătăţii unui posibil partener inspectându-i saliva. Pe când alţii susţin că este un obicei deprins.

Pentru prima dată s-a făcut referire la un comportamant asemnănător sărutului în Vedas, scripturile sanscrite care informau hinduismul, buddhismul sau jainismul - o religie indiană antică, una dintre cele mai vechi din lume – în urmă cu vreo 3.500 de ani. Cel puţin asta ne dezvăluie antropologul Vaughn Bryant, de la Universitatea din Texas, specializat în istoria sărutului. Acesta susţine faptul că sărutul s-a răspândit din India în Europa după ce Alexandrul cel Mare a cucerit bucăţi bune din Punjab, o suprafaţă din nordul Indiei, în 326 î.H..

Pasiunea romanilor pentru sărut

Atât buzele, cât şi limba sunt pomenite în poezia sumeriană, iar romanii dezvoltaseră o adevărată pasiune pentru sărut, în toate formele sale – pupatul mâinii sau al obrazului era denumit „osculum”, sărutul pe buze, dar cu gura închisă, destinat rudelor, era „basium”, iar sărutul din pasiune era „suavium”. Cum spuneam, sărutul n-a fost dintotdeauna un semn al dragostei, ci şi un simbol al respectului şi al poziţiei pe care cel sărutat o avea în societate, lucru des întâlnit în Europa Medievală.

Pe lângă hrănirea gură-la-gură a bebeluşului sau a celor care nu au dinţi din trib, mai există un motiv întemeiat, practic pentru care ar fi practicat sărutul. Mamele îşi sărută nou-născuţii pe gură, iar biologii sunt de părere că acest lucru se întâmplă pentru a transmite anticorpi copilului şi a-l face să reziste în faţa unor posibile infecţii. Sociologii adaugă faptul că mamele îşi sărută progeniturile din dragoste.

Continuarea, pe click.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.