De ce se tem tinerii care vorbesc în public? Teodora Mețiu, expert: ,,Ce nu înțelege lumea e că de fapt, când vorbim în public, nu dăm niciun test”

luni, 17 februarie 2025, 04:05
4 MIN
 De ce se tem tinerii care vorbesc în public? Teodora Mețiu, expert: ,,Ce nu înțelege lumea e că de fapt, când vorbim în public, nu dăm niciun test”

„De ce se tem cel mai mult tinerii care vorbesc în spațiul public?” – aceasta a fost întrebarea la care Teodora Mețiu, speaker și jurnalist cu experiență de 15 ani, a încercat să răspundă sâmbătă, 15 februarie, în cadrul unui eveniment organizat de „Zbor Hub BCR”. 

Emoțiile legate de vorbitul în public sunt adesea influențate de mândrie, de egoul personal, care devine centrul atenției în momentul în care o persoană se află în fața unui public.

,,Emoțiile vorbitului în public nu vin neapărat din traume, așa cum credem cei mai mulți dintre noi. Nu vin neapărat din neîncredere în sine. Astea sunt lucruri care ar explica foarte ușor emoțiile vorbitului în public. Emoțiile vorbitului în public vin din foarte multă mândrie. Asta este șocant, când o spun în sălile mele. Dacă eu nu vreau să urc în fața celorlalți, pentru că mă tem că ar putea crede lumea despre mine că nu sunt suficient de inteligentă, asta e o traumă sau mai degrabă un ego al meu care pulsează acolo? La fel, mă tem că o să râdă sala de mine. Păi ce-i asta? Tot un soi de mândrie. Să râdă chiar de mine sala?!”, a declarat Teodora Mețiu.

Sistemul de învățământ românesc și ,,examenul” din fața publicului

Experta a fost invitată de către BCR să le vorbească tinerilor interesați să își depășească emoțiile atunci când vine vorba despre curajul de a vorbi în public. Aceasta a explicat că în 90% dintre cazuri, aceste emoții sunt cauzate de „prea mult ego” și de faptul că vorbitorul simte, nejustificat, faptul că dă un examen în fața publicului. Există rădăcini, unele chiar nesănătoase, spune Teodora Mețiu, plantate în acest sens de sistemul de învățământ românesc.

,,Sistemul de învățământ tot timpul te ridică în picioare și îți cere să știi ce ți s-a predat data trecută. Ori, asta înseamnă pentru mine, ca elev, de-a lungul anilor, că simt că ori de câte ori deschid gura dau un test. Mai puțin atunci când sunt acasă sau cu prietenii la distracție. Această presiune a examenului o am și când vorbesc în public; de asemenea, atunci mă paralizează. Ce nu înțelege lumea este că atunci vorbim în public nu dăm de fapt niciun test”, a adăugat aceasta.

Teodora Mețiu, despre cum pot depăși tinerii obstacolele mentale

Aceasta a mai explicat faptul că frica aceasta nu provine mereu din felul în care noi, cei care vorbim, gestionăm astfel de situații. Ci despre cum ne închipuim că sună și arată discursul nostru pentru mulțimea care participă la eveniment. Sfatul acesteia: să venim cu o idee, să fim pasionați de această idee și să abia așteptăm să o împărtășim publicului.

Teodora Mețiu a încurajat tinerii prezenți la eveniment să își exprime opiniile cu încredere și autenticitate, indiferent de provocările care pot apărea în fața lor.

,,Egoul trebuie dresat. Ca eu să renunț ușor, ușor la ego ar trebui întâi de toate să mă expun. În sensul că emoțiile vorbitului în public nu trec cu o aspirină și nici cu o meditație. Ele trec doar înfruntând frica. Ce înseamnă să-mi înfrunt frica? Înseamnă să mă duc să vorbesc în fața oamenilor. Cel mai probabil, în primele 2-3 ieșiri ale mele, nu voi fi genial. Nu voi fi un speaker pe care să-l aplaude toată sala. Dar cu cât testez scena și mă duc pe ea mai mult, cu atât emoțiile se vor canaliza spre idee și nu spre interiorul corpului meu, încât să-mi paralizeze gândirea. Emoțiile sunt bune când vorbim în public câtă vreme la investim în idee”, a subliniat Teodora Mețiu.

Cum reușim să avem un discurs de impact

Teodora Mețiu a explicat că pentru a avea un discurs de impact, ar fi de dorit ca interlocutorul să nu încerce să dovedească prea multe pentru a ieși în evidență.

,,În primul rând, să nu încercăm să părem «inteligenții pământului». Cu cât vreau să demonstrez mai tare că m-a făcut mama și tata foarte deștept, cu atât voi fi un vorbitor care greu ajunge la public. În vorbitul în public, prima regulă dacă vreau să fiu de impact este să nu folosesc cuvinte pe care un copil de clasa a IV-a nu le-ar înțelege. Americanii știu regula asta, noi suntem tot timpul într-o «paradă de inteligență»”, a menționat speakerul.

Etichete: limba vorbita, tineri

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii