Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce și când este indicată evaluarea psihologică la copii?

GALERIE
rusu-roxana_zdi
  • rusu-roxana_zdi
- +

Roxana Rusu, psiholog Arcadia: Evaluarea psihologică este procesul prin care se clarifică cauzele și modurile prin care o persoană de orice vârstă, manifestă, la un moment dat sau cu caracter repetitiv, simptome de disconfort, suferință sau nemulțumire în propria funcționare emoțională, relațională, cognitivă și comportamentală. 

Evaluarea psihologică se realizează de către psihologul clinician, acesta va folosi interviul clinic, urmat de o serie de instrumente de evaluare psihologică. 
 
Obiectivul principal al evaluării psihologice constă în a măsura cât mai specific modul în care o persoană funcționează din punct de vedere psihologic: emoțional, comportamental, cognitiv și relațional, precum și modalitatea prin care aceasta se adaptează la modificările din mediul înconjurător.   
 
Personalizat în cazul copiilor, evaluarea psihologică măsoară aspecte ce țin de:
 
• definirea dificultății actuale din viața copilului/a familiei acestuia;
• evidențierea aspectelor importante din istoricul personal al copilului care contribuie la dezvoltarea sa psiho-emoțională ;
• atenția, concentrarea, memoria raportate la vârsta cronologică a copilului;
• modul în care se desfășoară comportamentul copilului în mediile sale obișnuite precum și în momentul evaluării psihologice;
• reacții emoționale ale copilului la situații noi și diferite sau alături de persoane la prima vedere sau față de cele din familie;
• descrieri cu privire la tipul de temperament, manifestări ale personalității, tip de atașament afectiv;
• nivel de inteligență cognitivă/eliminarea suspiciunilor de întârziere mintală;
• evaluarea și înțelegerea mediului de viață din care provine copilul.
 
Când este vorba despre copii, de cele mai multe ori părinții acestora doresc să înțeleagă dacă dezvoltarea psihologică a copilului este una normală, adaptată etapei curente de dezvoltare, sau dacă există anumite sensibilități emoționale ale copilului, cum pot să procedeze pentru a le gestiona mai sănătos, pentru a tempera exprimarea conflictelor la nivel de familie, pentru a-și cunoaște mai de aproape propriii copii împreună cu nevoile lor emoționale care sunt de obicei mai greu de conștientizat și de exprimat de către copil. 
 
Încurajăm părinții să pregătească copiii cu privire la procesul de a merge la psiholog, să le fie explicat scopul acestei vizite în funcție de vârsta lor, faptul că va petrece timp pentru a discuta și a se juca, sau pentru a realiza anumite activități împreună cu un specialist în lucrul cu copiii. 
 
După ce se obțin aceste informații din discuția cu părinții copilului, din evaluarea directă a copilului prin instrumente potrivite cu vârsta acestuia, din descrierea comportamentului în mediul social și școlar, psihologul clinician realizează un raport de evaluare psihologică, unde este descris psihodiagnosticul și se oferă recomandări de intervenții psihologice, cu scopul de a ameliora simptomele care produc disconfort emoțional sau social, fie pentru reglarea comportamentelor considerate nepotrivite sau nesănătoase, ori aflate în dezacord cu vârsta cronologică. 
 
Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri