De ce SUA a surclasat celelalte state bogate ale lumii şi lucrurile vor rămâne aşa. Pe baza politicilor și performanțelor actuale, Statele Unite sunt condamnate la o creștere mai lentă decât celelalte țări industriale principale, în viitorul previzibil.
Așa a spus Consiliul pentru politica de competitivitate, un comitet care îi consiliază pe președintele și Congresul american, în anul 1992.
Era o perioadă în care America se lăsase cuprinsă de îngrijorarea că economia sa era în declin și pierdea teren în fața Japoniei și a Europei.
Opusul s-a dovedit a fi adevărat: Japonia a intrat într-o lungă perioadă de stagnare, creșterea Europei a eșuat, iar America a cunoscut un miniboom, alimentat de apariția Internetului.
Mai mult de trei decenii mai târziu, unii vorbesc din nou despre o economie americană care se îndreaptă spre declin. China este acum o forță în creștere, în Est.
Donald Trump, în locul lui Bill Clinton, acum, este candidatul la Președinția SUA care deplânge starea economiei (dl Trump spune că aceasta eșuează, în timp ce Clinton a numit-o „o economie neplăcută, blocată undeva între Germania și Sri Lanka”).
Americanii obișnuiți sunt neliniștiți. Gallup, o firmă de sondaje, îi întreabă în mod regulat pe americani dacă sunt mulțumiți de cum merg lucrurile.
Din 1980 până la începutul anilor 2000, puțin peste 40%, în medie, au spus că sunt mulțumiți. În ultimele două decenii, acest procent a scăzut la 25%.
Profeții declinului au descoperit ceva de data aceasta? Începând cu anii ’90, economia americană a suferit puncte de inflexiune ocazionale, inclusiv falimentul dot-com.
Apoi criza financiară globală, o creștere a șomajului, în timpul pandemiei de Covid-19 și, cel mai recent, o creștere a inflației.
În termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP), ponderea Americii în economia mondială a scăzut într-adevăr, de la 21%, în 1990, la 16%, în prezent.
Performanța superioară a Americii s-a accelerat recent
Un lucru a rămas însă constant de la începutul anilor 1990: America a crescut mai rapid decât alte țări mari și bogate și și-a revenit mai puternic din accidentele de parcurs.
Diagnosticul eronat al Consiliului pentru competitivitate, din 1992, ar trebui să servească drept corecție pentru cei care colportează acum pesimismul.
Creșterea Americii, atunci, a fost cea mai bună din clasa sa, iar punctele sale forte de astăzi oferă motive de optimism, cu privire la puterea și potențialul economic al țării.
Faptul că ponderea Americii în PIB-ul global a scăzut este mai puțin un comentariu cu privire la propria sa traiectorie, decât cu privire la creșterea rapidă a celor mai populate două țări, China și India.
PIB-ul per capita al Chinei rămâne mai mic cu o treime decât cel al Americii. Cel al Indiei este și mai mic. Și mai surprinzător este modul în care America a depășit performanțele colegilor săi din rândul economiilor mature.
În 1990, America reprezenta aproximativ două cincimi din PIB-ul global al grupului G7 de țări avansate; în prezent, reprezintă aproximativ jumătate (a se vedea graficul), conform The Economist.
Venituri mari la americanul de rând
Pe persoană, producția economică americană este în prezent cu aproximativ 40% mai mare decât în Europa de Vest și Canada și cu 60% mai mare decât în Japonia – de două ori mai mare decât diferențele dintre aceste țări în 1990.
Salariile medii în cel mai sărac stat american, Mississippi, sunt mai mari decât mediile din Marea Britanie, Canada și Germania.
Iar performanțele superioare ale Americii s-au accelerat recent. De la începutul anului 2020, chiar înainte de pandemia covid-19, creșterea reală a Americii a fost de 10%, de trei ori mai mare decât media celorlalte țări din G7.
Forţă şi bogăţie
Conform Fondului Monetar Internațional, America este singura țară din grupul G20, care include mari piețe emergente, a cărei producție și grad de ocupare a forței de muncă sunt peste așteptările anterioare pandemiei.
Asocierea acestei creșteri cu puterea dolarului se traduce prin forță, pentru America, și bogăție pentru americani. Acest lucru se poate vedea în numărul mare de americani care călătoresc și cheltuiesc sume record în străinătate.
În urmă cu un deceniu (în timp ce călătorii chinezi își demonstrau și ei bogăția), mulți analiști credeau că China ar fi depășit până acum America, pe post de cea mai mare economie a lumii, la ratele de schimb actuale.
În schimb, PIB-ul său a scăzut în ultima vreme, de la aproximativ 75% din cel al Americii, în 2021, la 65%, în prezent.
Înzestrată cu daruri
Dar de ce creșterea economică americană a fost atât de puternică, atât de mult timp, și de ce se poate aștepta ca aceasta să continue?
Unele dintre motive se datorează norocului conferit de geografie. Fiind o economie cvasi-continentală cu o piață de consum uriașă, companiile americane beneficiază de avergură.
O idee bună născută în California sau un produs construit în Michigan se poate răspândi în scurt timp, în alte 49 de state.
Graniţă sudică lungă şi poroasă
America are o piață a muncii mare și bine integrată, care permite oamenilor să se mute la locuri de muncă mai bine plătite și atrage lucrătorii în sectoare mai productive.
O graniță sudică lungă și poroasă poate fi controversată din punct de vedere politic, dar a fost un factor economic favorabil.
Acesta a permis forței de muncă să crească constant și să contribuie la ocuparea locurilor de muncă grele și murdare, pe care mulți americani născuți în țară nu sunt interesați să le facă. Citește mai mult pe newsweek.ro.
Publicitate și alte recomandări video